Karanténa je ideální čas vrátit se k videohrám

Michael  Durčák
Michael Durčák
28. 3. 2020
 5 542

Během karantény se člověk může uchýlit k dlouho odkládaným volnočasovým aktivitám. Vaření, rodina, album známek, na které se práší v knihovně… Ale snad nic neposkytne tak dokonalý únik z reality koronavirových dní jako videohry

Karanténa je ideální čas vrátit se k videohrám

Videohry jsou dnes bezpochyby i uměním. Pečlivě modelované obrazy často s desítkami postav, mnoha hodinami herní doby, dechberoucí grafikou a příběhy, které se můžou vyrovnat dobré knize. Na rozdíl třeba od filmů jsou navíc interaktivní. A nikdy nebylo jejich pořízení jednodušší ani levnější.

Pokud jste s koupí nějaké té videohry váhali, už neváhejte. Důvod je jednoduchý – padající kurz koruny. Všechny digitální platformy od Steamu přes PlayStation Store počítají ceny v eurech, takže slabá koruna vám hraní logicky prodraží. Existuje ale naštěstí taky několik možností, jak si obstarat hry levněji, popřípadě zadarmo.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Co se týče počítačových her – konzolisté na chvíli prominou – na Steamu jsou často některé hry na omezenou dobu k dispozici zdarma. Stačí se zaregistrovat a přidat si je do knihovny. V poslední době jich je celkem dost, takže se vyplatí sledovat kupříkladu specializované stránky na Facebooku. Konkurenční Epic Games Store pak každý čtvrtek od pěti rozdává na týden zadarmo vždycky dvě až tři hry. K jejich přidání do knihovny máte vždycky sedm dní. Právě teď tak nabízí příhodně kooperativní střílečku z pohledu třetí osoby World War Z, surrealistickou akční adventuru Figment a frenetickou akci Tormentor × Punisher, kde vy i vaši protivníci umíráte po jediném zásahu.

Další možnost pak představují různé herní balíčky (bundly) roztroušené po internetu. Pokud rádi přispíváte na charitu a hrajete hry, jednoznačnou volbou je nákup herních balíčku ze sítě Humble Bundle. Část peněz, které v jejich obchodě za hry, knihy, programy nebo komiksy zaplatíte, putuje na (vždy jasně určený) dobročinný účel. Humble Bundle se vyplatí sledovat především kvůli tomu, že díky nové formě předplatného Humble Choice každý měsíc (konečně) okamžitě vidíte, jaké hry za svoje peníze dostanete. Zajímavé bundly pak občas nabízí také konkurenční stránka Fanatical. Tu se zas vyplatí sledovat kvůli jejich flash deals, kdy nabízí po dobu 24 nebo 48 hodin určitou hru s velkou slevou.

Výhodou videoherního průmyslu pak (obzvláště v době karantény) samozřejmě je, že se drtivá většina transakcí odehrává online a třeba u výš zmíněných stránek poskytujících různé herní bundly dostanete své hry ve formě klíčů, kterými je pak aktivujete na své konzoli či počítači. Kvůli této formě distribuce je na trhu značný přetlak klíčů, které hráči přes různé weby prodávají dál. Pokud tedy chcete nějakou konkrétní hru, můžete zkusit třeba šikovný vyhledávač přeprodejních stránek allkeyshop, který navíc porovnává ceny všech obchodů,

Přejděme však ke konkrétním hrám —.

Fallout 2

Rok vydání: 1998

Metacritic score: 86/100

Řekněme si to zcela otevřeně. Dodnes neexistuje lepší postapokalyptické RPG, než je právě druhý Fallout. Série od třetího dílu přešla do 3D formátu, s výjimkou Fallout: New Vegas to ale nikdy nebylo ono. Stařičkou dvojku Falloutu se vyplatí si zahrát i přes všechny vady s jejím stářím spojené. Hlavně kvůli neuvěřitelně propracovanému hlavnímu příběhu (video se spoilery pro ty, kteří si hru zahrát nechtějí). A trocha dystopie v časech globální pandemie neuškodí. Dohrání celé hry vám zabere něco kolem 30–40 hodin.


Zaklínač 3: Divoký hon

Rok vydání: 2015

Metacritic score: 93/100

Pokud existuje jedna hra, kterou byste si měli podle mě během karantény zahrát určitě, je to právě třetí Zaklínač, dodnes považovaný za dost možná nejlepší open-world RPG. Příběh, odehrávající se ve světě podle knih polského spisovatele Andrzeje Sapkowského, snadno pochopíte i bez znalosti děje první dvou videoher. Grafický kabátek hry ani pět let po vydání příliš nezestárl, a co je hlavní – ve světě Severních království lze utopit bez problémů několik stovek hodin. Především díky snad vůbec nejlepšímu systému side questů v dějinách videoherního průmyslu. Vedlejší mise jsou totiž často zajímavější než hlavní úkolová linka. Zaklínač je pak také často ve slevě i se všemi doplňky za cenu zhruba kolem 20 eur, což se do hry vyplatí investovat.


Plague Inc.

Rok vydání: 2014

Metacritic score: 76/100

Co jiného si zahrát během pandemie než povedený simulátor pandemie, ve kterém je vaším cílem vyhubit celé lidstvo za pomoci rozličných chorob? Mimochodem, ve scénářích, které ke hře vytváří komunita, naleznete i možnost zahrát si za koronavirus. V Číně byla hra mimochodem zakázána. Její vývojáři ale věnovali na boj se zákeřnou nemocí čtvrt milionu dolarů. Plague Inc. si můžete zahrát i na mobilu.


Lego: Lord of the Rings

Rok vydání: 2012

Metacritic score: 80/100

Na Lego hry se často neprávem nahlíží jako na tupé, monotónní skákačky s primitivním bojovým systémem, vhodným maximálně pro malé děti. Pokud jste ale v karanténě zavření se svými ratolestmi, kostičková adaptace Pána prstenů může být řešení alespoň na pár následujících dnů. Hra věrně kopíruje děj všech tří filmů a putování Společenstva doplňuje laskavým humorem. Nízká obtížnost hry (kterou můžete hrát ve dvou) zaručí, že vás nic neodradí projít ji celou, i pokud nejste zkušený hráč. A ještě může sloužit jako skvělé uvedení do světa Tolkienovy Středozemě.


Red Dead Redemption 2

Rok vydání: 2019

Metacritic score: 93/100

Pokud byla řeč o úniku z reality, není lepší recept než Red Dead Redemption 2. Ve filmu je žánr westernu fakticky mrtvý, co se ale týče her, tam prostředí Divokého západu v posledních letech zažívá svým způsobem renesanci. Red Dead Redemption 2 si na rozdíl od prvního dílu můžete vychutnat i na PC a možnosti ve hře jsou téměř nekonečné. Chcete si ulovit jelena, opéct si ho na ohni, pohladit si u toho koně a pozorovat západ slunce z hor? Beze všeho. Postřílet pár banditů, vyloupit banku zahrát si poker atd. atd. – nic není problém.


Pathologic 2

Rok vydání: 2019

Metacritic score: 69/100

Následující herní tip není pro každého, ale pokud dáte ruskému Pathologic 2 šanci a budete mít dostatek trpělivosti, hra se vám odvděčí. Druhý díl je fakticky remasterem kultovní hry z roku 2005 a těžko se popisuje. Jde o filozofický survival horror s prvky walking simulátoru, který zaujme potenciálního hráče především silným příběhem. Vaším cílem je přežít 12 dní v jednom ruském městě. Před koupí vřele doporučují zhlédnout níže přiloženou recenzi. U Pathologic 2 je možné, že to, co vám hra dokáže dát svým jedinečným příběhem, vám na druhé straně sebere otravnými survival mechanikami a celkovou roztahaností.


Hades

Původní datum vydání: 2018

Metacritic score: X

Rogue like akce, v níž se snažíte jako syn vládce podsvětí Háda Zagreus utéct z království svého otce je zatím přístupná jen předběžně (konstantně se vydávají updaty a zatím čeká na oficiální datum vydání), vývojářům ze Supergiant Games se ale nemusíte bát svěřit své peníze. Mají totiž už na kontě skvělé hry jako je krásně graficky ztvárněné RPG Bastion (2011) či inovativní sportovní/vizuální novela Pyre (2017). Hades opět sází na povedené grafické zpracování, atraktivní prostředí řecké mytologie, na rogue like hru překvapivě poutavým příběhem a také návykovou herní smyčkou, která vám nedovolí se odtrhnout.


Disco Elysium

Původní datum vydání: 2019

Metacritic score: 90/100

Už v úvodu padlo, že hry dokážou v jistém úhlu pohledu suplovat knihy. To bezpochyby plní Disco Elysium. Hra, přestože vyšla krátce před koncem loňského roku, posbírala ocenění pro hru roku jak od IGN, tak také od PC Gameru a nadšené recenze po celém světě. Jedná se o temné, cynické noir RPG, ve kterém jako detektiv místní policie ve městě Revachol vyšetřujete na první pohled banální vraždu v místním motelu. Příběh se však v záhy rozvine a nabírá netušených filozofických rozměrů. Po prvním dohrání budete chtít hru rozehrát okamžitě znova a osahat si ji z jiných úhlů. Představte si Disco Elysium zhruba jako BoJack Horsemana říznutého True Detective. Někoho by možná odradila absence soubojového systému, ale Disco Elysium si plně vystačí s dialogy. Potřebovat ovšem budete pokročilou znalost angličtiny.


Call of Duty: Warzone

Rok vydání: 2020

Metacritic score: 77/100

Na závěr se hodí přihodit jeden tip na multiplayerovou hru, abyste neztratili kontakt se svými přáteli. ca před pár dny vydalo zdarma svoji battle royale verzi s podtitulem Warzone, kde budete v týmu po třech hráčích nebo sami na mapě až pro 150 hráčů bojovat o přežití do posledního muže/týmu. Oproti hrám jako Fortnite/PlayerUnknown's Battlegrounds se důraz klade na peníze, za které si můžete koupit libovolné zbraně či bonusy, avšak tvůrci battle royale žánr osvěžili několika zajímavými vychytávkami jako například možností se „vykoupit“ po prvním zabití nebo oživit parťáka. Hra je navíc zdarma, bohužel zabírá zhruba něco mezi 80–100 GB na disku. Za vyzkoušení však bezpochyby stojí.

Na co se těšit

Fanoušci virtuální reality jistě ví, že Valve vydalo po letech volání svých věrných fanoušků plnohodnotnou hru série Half-LifeHalf-Life Alyx

Třetího dubna vychází remake třetího dílu Resident Evil

Přesně o týden později pak na PS4 vyjde první část remaku legendárního japonského RPG Final Fantasy VII

A pokud by se karanténa hodně protáhla, tak nejočekávanější hra roku – RPG od polského CD Projektu Cyberpunk 2077 – vyjde (snad) po původním odkladu 17 září. Čekání na něj si můžeme zkrátit aspoň sledováním dechberoucího gameplaye.

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo