Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

15 let anticen. Velký bratr dostal občanku. Pravděpodobně s čipem

Finmag.cz
Finmag.cz
3. 3. 2020

Zítra se udílejí anticeny Big Brother Awards, určené největším narušovatelům a ohrožovačům soukromí. Mezi nominovanými najdete tradičně ministerstva, finanční instituce, ale také BIS.

15 let anticen. Velký bratr dostal občanku. Pravděpodobně s čipem

Ceny Velkého bratra se v Česku udělují od roku 2005. V posledních letech se vyhlašují ve čtyřech kategoriích – Dlouhodobý slídil, Firemní slídil, Úřední slídil a Výrok Velkého bratra. Čtyři anticeny za narušování soukromí doplňuje pozitivní cena za jeho ochranu, pojmenovaná po Edwardu Snowdenovi. Big Brother Awards bsuou vyhlášeny zítra dopoledne v pražském klubu Cross. Finmag jako mediální partner bude u toho.

Na každém poschodí naproti výtahovým dveřím na něho se zdi zírala obrovská tvář z plakátů. Byl to jeden z těch obrazů, které jsou udělány tak důmyslně, že vás oči sledují, kam se hnete. Velký bratr tě sleduje, zněl nápis pod obrazem.

Firemním slídilem se letos může stát například výrobce úspěšného antivirového programu Avast, jejíž dceřinka prodávala data o chování uživatelů antiviru na síti. Data sice byla anonymizovaná, jenže identitu konkrétních lidí bylo možné nepřímo vyvodit. Dalším nominovaným je společnost Mastercard „za dlouhodobé prosazování bezhotovostní ekonomiky“, která s sebou nutně nese omezení anonymity při placení. Před dvěma lety mimochodem tehdejší ředitel Mastercardu zabodoval v kategorii Výrok Velkého bratra slovy: „Každý z nás za sebou zanechává elektronickou stopu a množství těch údajů bude růst. Tak to zkrátka je a s tím už se nic neudělá.“ Padla právě v rozhovoru pro náš web:

Pořadatel & porota

Anticeny Big Brother Awards vyhlašuje Iuridicum Remedium (IURE), nevládní nezisková organizace prosazující základní svobody člověka v digitálním i skutečném životě a dostupnost práva a spravedlnosti všem. Pomocí práva prosazuje digitální svobody, hlídá největší hráče a poskytuje právní pomoc.

Porota Big Brother Awards 2019

Jan Cibulka – datový novinář, Český rozhlas
Oldřich Kužílek – expert na otevřenost veřejné správy a ochranu osobních údajů
Eduarda Hekšová – ředitelka spotřebitelské organizace dTest
Ján Matejka – ředitel Ústavu státu a práva AV ČR, člen rozkladové komise ÚOOÚ
Ondrej Mikle – odborník na ICT technologie
Pavel Růžička – expert na IT bezpečnost
Jan Vobořil – výkonný ředitel IuRe a advokát
Václav Vlk – advokát, Moreno Vlk & Asociados

Mezi dalšími potenciálně úspěšnými slídily jsou Hello Bank, která si neoprávněně skladovala biometrické podpisy klientů, nebo výzkumníci veřejného mínění STEM/MARK, kteří se nerozpakovali zakoupit uniklou databázi s údaji o zákaznících T-Mobilu, nebo Pražská energetika za nahrávání hovorů na přepážkách.

Nahrávání hovorů může být i důvodem pro udělení ceny Úřednímu slídilovi. Pak by jím bylo Ministerstvo financí, které by rádo, aby se nahrávaly prakticky všechny telefonáty mezi finančním poradcem a jeho klientem. Konkurenci má ale například v BISce kvůli novele zákona o zpravodajských službách, ve které si prosazuje zřízení databáze digitálních fotek pro účely automatizovaného rozpoznávání obličejů, nebo policistech, kteří chtěli v Praze nasadit kamery s právě touhle technologií.

Rozpoznávání obličejů bylo loni velké téma, které se promítlo taky do nominací na pozitivní cenu. Tam se objevila města, která face recognition odmítají zavádět – San Francisco a Praha, ale také hongkongští demonstranti za kreativitu, se kterou se těmto technologiím, nasazeným v reálu, brání. 

Loňští Velcí bratři

Dlouhodobý slídil – Facebook

Facebook už cenu dostal jednou o deset let dřív. V roce 2018 ale nastřádalo průšvihů až až. Od skandálů s Cambridge Analytic přes bezpečnostní díry, které ohrozily desetimiliony uživatelských účtů až po úniky milionů fotek.

Úřední slídil – Finanční správa ČR

Finanční správa hlídala EET a v Olomouckém kraji rozesílala plošně novomanželům výzvu, aby dokládali náklady na svatební hostiny. Údaje si vyžádala od matrik.

Firemní slídil – iRobot

Chytrý vysavač Roomba mapoval byty, kde uklízel. A data posílal dál…

Výrok Velkého bratra – Petr Stuchlík

Petr Stuchlík prodal Fincentrum a dal se na politiku. Ucházel se o řetěz pražského primátora a jeho ANO navrhovalo umístit do pražských škol 800 kamer… A zkuste to obhajovat. Dnes už je Petr Stuchlík zase v byznysu.

Pozitivní cena Edwarda Snowdena – asociace spotřebitelských organizací BEUC

BEUC sdružuje spotřebitelské organizace v evropských zemích. Cenu dostal koordinované podání stížnosti proti shromažďování dat o poloze mobilů a jejich majitelů společností Google.

Výsledky všech ročníků

Vyhlášení cen Big Brother Awards proběhne ve středu 4. března v 10 hodin v kavárně Clubu Cross v Praze. Večer se na stejném místě koná pro veřejnost Big Brother Afterparty, kam jsou zváni všichni zájemci o téma soukromí a sledování.

Big Brother ceny

Ukázka z románu 1984 George Orwella použitá v překladu Evy Šimečkové

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo