Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jandák vtipnější Kalouska a exekutoři nebezpečnější homosexuálů

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
26. 8. 2019

Kromě statistik napovídajících, kdo nejčastěji baví Sněmovnu a rozbíjí tradiční rodiny, najdete v dnešním výběru čtení i praktický návod, jak nejlépe umístit dveře do střílečky.

Jandák vtipnější Kalouska a exekutoři nebezpečnější homosexuálů
  • Daniel Prokop v Úvodu do praktické sociologie o manželství a adopcích pro stejnopohlavní páry: „U nás bylo registrované partnerství zavedeno v roce 2006. Rozvodovost tou dobou i několik let poté výrazně stoupala. A bylo slyšet hlasy, které to přisuzovaly rozvolnění norem. Jenže od roku 2012 se trend obrátil. Ve skutečnosti se prostě rodiny rozpadaly více za ekonomické krize, vinou stresu a devastace celých regionů exekucemi – právě v nich a v méně vzdělaných částech populace totiž rozvodovost v té době stoupala.“
  • Mezigenerační polemiky mě většinou neba, ale tahle se Ondřejovi Slačálkovi povedla. Patrně proto, že generační hranice sám zpochybňuje a že reaguje na jeden konkrétní text, ne neurčitý šum.
  • Michal Zlatkovský o smíchu ve Sněmovně a na jiných vážných místech: „Před čtyřmi lety analyzovali novináři z časopisu The Atlantic frekvenci smíchu na zasedáních americké centrální banky. Zjistili přitom, že v letech před vypuknutím finanční krize byla atmosféra uvolněná a bankéři se smáli čím dál časteji – pak ale jako když utne. Na první krizové schůzi klesl počet humorných momentů z předchozích 81 na jeden jediný.“
  • Socioložka Kateřina Mildnerová připomíná pozapomenutý a ne zrovna veselý příběh namibijských dětí v Československu.
  • Ke kafíčku: o cestování za první republiky, sestavování itinerářů z papírových kartoték a soudním sporu o to, jestli vyjde levněji cesta autem, nebo vlakem.

Pro angličtináře

  • Nejlepší díl Conversations with Tyler za poslední dobu: novinářka Masha Gessenová (znáte ze starších newsletterů) o ruské duši, kultuře i o tom, jak ji léčba testosteronem posunula ke genderové nebinaritě.
  • Jak se před třiceti lety začala drolit železná opona.
  • Zničili jsme dětem dětství! Podobných článků je mrtě, tenhle má přinejmenším jeden dobrý point: „[I]t’s important to acknowledge that simply taking away or limiting screens is not enough. Children turn to screens because opportunities for real-life human interaction have vanished; the public places and spaces where kids used to learn to be people have been decimated or deemed too dangerous for those under 18.“
  • Věci, které vás na architektuře nenaučí: jak navrhnout mapu střílečky, aby lidi neutíkali před monstry z nové místnosti zpět do té staré a tam je v klidu nekosili.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo