Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Informatici čekají na své Yprès a Hirošimu

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
8. 7. 2019

Dále: příjmačkový byznys, lekce z Falloutu a podvůdky Petra Žantovského.

Informatici čekají na své Yprès a Hirošimu
  • Tereze Boehmové vadí šprtání na příjmačky a má jeden přesný point: „Zajímavé je, že v zemi, kde se velká část populace staví na zadní u poplatků u lékaře, spokojeně jezdí zadarmo vlakem a nadává na drahotu, jsme schopni bez mrknutí oka tolerovat, že se tu rozjel pro děti nepříjemný a stresující, ale velice kvetoucí byznys s přípravnými kurzy a testy.“
  • Martin Blažíček o herní sérii Fallout a lekcích ze života po apokalypse: „Kolektiv identifikující se jako skupina kanibalů se zaměřuje na vytváření pastí a herních situací, kdy mohou na základě příslibu pomoci nebo získání levného vybavení či surovin zabít a skupinově konzumovat postavy dalších hráčů.“
  • „[F]yzika jako věda zažila Projekt Manhattan a atomovou bombu. (…) Chemie má hrozné dědictví chemických zbraní, biologie zase eugeniky. Všichni mladí studenti se snaží být velmi ostražití a opatrní, aby neopakovali chyby minulosti. Informatika ještě tento moment neměla a nezažila toto etické prozření,“ tlumočí Łukasz Król myšlenku Zeynep Tüfekçiové v rozhovoru s Jaroslavem Hrochem.
  • Alt-publicista Petr Žantovský přistižen při masové recyklaci svých deset let starých komentářů. Krásná práce Milana Šmída.
  • Přes link Městské policie Brno se dá prokliknout na odemknutý Deníku N o pastech číhajících ve vodě. 1. Základ je jít pro tonoucího do vody s něčím v ruce, třeba s prázdnou zavřenou pet lahví. 2. Dítě vždy hlídá jeden konkrétní člověk, ne celá rodina. 3. Na nafukovací kruhy a rukávky není spoleh, kupte dětem plavecké pásy, tzv. ježky.

Anglicky

  • Alexandria Ocasiová-Cortezová je z generace, která už nevěří na americkou nevinnost.
  • Jan-Werner Müller bystře o populismu: „[T]he fact remains that no right-wing populist has yet come to power anywhere in Western Europe or North America without the collaboration of established conservative elites.“ (Dostupné výměnou za-email.)
  • Z tureckého venkova se v éře mobilních telefonů vytrácí hvízdací „ptačí jazyk“, kterým se jde na velké vzdálenosti dorozumívat ve větách.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo