Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ukrajina vybírá mezi neradostnou realitou a televizním snem

Luboš Palata
Luboš Palata
3. 4. 2019
 7 045

Zvolit si v době, kdy země vede válku a stále bojuje o přežití, prezidentem herce, který si na hlavu státu zatím jen hraje v televizním seriálu, je hazard.

Ukrajina vybírá mezi neradostnou realitou a televizním snem

Volodymyr Zelenskyj nechodí do předvolebních debat, nemá volební mítinky, téměř neposkytuje ani rozhovory. Jen ve svých jedenačtyřiceti letech hraje v satirickém seriálu a hraje shodou okolností prezidenta. Seriál, vysílaný jednou z největších ukrajinských televizí, je populární, celoukrajinský hit. To, společně s mraky billboardů, volebních klipů a facebookových odkazů stačilo k tomu, aby se téměř třetina ukrajinských voličů do virtuálního prezidenta zamilovala a Zelenskyj poslední březnový den jednoznačně vyhrál první kolo voleb prezidenta skutečného.

Spolu s ním ho vyhrál oligarcha Ihor Kolomojskij, majitel televizního kanálu 1 plus 1, který Zelenského kandidaturu štědře sponzoruje. Kolomojskij podpořil revoluci na Majdanu, jeho soukromá armáda zabránila proruskému puči v „jeho“ Dněpropetrovsku, kde se také stal gubernátorem. Jenže jeho drsné praktiky, které možná Ukrajině pomohly v nejkrizovějších okamžicích jara a léta 2014, brzy začaly vadit nastolování normálních demokratických poměrů v zemi. Kolomojskij byl po roce z postu gubernátora odvolán, přišel o svoji předluženou Privat banku a pro jistotu odešel ze země. Prezident Petro Porošenko se stal ze spojence jeho úhlavním nepřítelem. A teď to vypadá, že by Kolomojskému mohla vyjít pomsta. Volodymyr Zelenskyj je po neděli na nejlepší cestě odstranit Porošenka z prezidentského postu.

Prezident neradostné reality

Pro současného prezidenta je ovšem úspěch už to, že se s asi šestnácti procenty hlasů do volebního finále vůbec dostal. Jeho pětileté prezidentství bylo nesmírně těžké. Země přišla o Krym a válka na východě země se separatisty, které všemožně, zbraněmi, vojáky i finančně podporuje Moskva, Ukrajinu vyčerpává. V zemi je několik milionů vnitřních uprchlíků, Ukrajina přišla na východě země o velké průmyslové giganty a na obranu musí ročně vydávat pět procent hrubého domácího produktu, pětinásobek toho, co vůči výkonu ekonomiky vydává Česko.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Země musela za Porošenka přesměrovat export z Ruska a Západ, začít bojovat s všeobecně rozšířenou korupcí, provést ekonomické reformy, které mají z postsovětské ekonomiky udělat ekonomiku západní. Hospodářství sice v posledních letech pozvolna roste, ale mzdy pořád nejsou na úrovni před válkou, korupce se sice částečně snížila, ale velké ryby většinou unikají. Z Ukrajiny odešlo asi pět miliónu lidí za prací do zahraničí, skoro polovina do Evropské unie, čemuž pomohl i bezvízový styk. Na jednu stranu miliardy eur, které Ukrajinci pracující v Unii i ve „velkém Rusku“, zachraňují Ukrajině životní úroveň, na straně druhé samozřejmě tato pracovní síla doma chybí.

Shrnuto: dá se říci, že za Porošenkem jsou nějaké reálné úspěchy, ale situace Ukrajiny a Ukrajinců je po pěti letech stále neradostná. Tak neradostná, že místo reálného prezidenta, se všemi jeho plusy i vadami, třetina voličů dala hlas člověku, jehož jediná zkušenost s politikou spočívá v tom, že prezidenta hraje v televizním seriálu.

Bude šance na opravu?

Podle ukrajinských politologů má Porošenko proti Zelenskému stále ještě šanci, ale pouze v případě, že se mu v přímém střetu podaří prokázat, že Zelenskyj je opravdu pouze „loutkou“, která nemá předpoklady být hlavou státu.

Pokud to tak je a pokud bude Zelenskyj skutečně za tři týdny zvolen do čela Ukrajiny, bude se v Kremlu otevírat šampaňské. Ne proto, že by byl Zelenskyj nějak silně proruský kandidát, ale proto, že může ukazovat slabost ukrajinské demokracie. Demokracie, která na Ukrajině Rusku vadí ze všeho nejvíc.

Nevýhodou demokracie je, že i ve svobodné volbě lze zvolit špatně. Její silou pak to, že v dalších volbách lze chybu napravit. Otázka ale stojí, jestli Ukrajina šanci na opravu dostane. Mocný soused jí nic takového rozhodně nebude chtít dopřát.

Autor je redaktor Deníku. Na úvodní fotce ze seriálu Služebník lidu Volodymyr Zelenskyj jako prezident Holobrádek před prezidentským palácem, snímek pořídil Ярослав Бурдовицин. Licence CC BY-SA 4.0.

  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (52)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo