Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proměny hlavního města hazardu

William Vlcek
William Vlcek
30. 1. 2019

Někdejší portugalská metropole se stala světovým hlavním městem hazardu. Úspěch místních kasin ale do značné míry stojí na gamblerských sklonech nejbohatších elit. Jaké důvody vedou k tomu, že se začínají přeorientovávat na obyčejnější klientelu?

Proměny hlavního města hazardu

Macao je čínská odpověď na Las Vegas. Bývalá portugalská kolonie ale americkou metropoli hazardu dávno předběhla. Zisk z hazardních her tu byl v roce 2010 vyšší než v celém státu Nevada, kde Las Vegas leží, a z Macaa se stala globální metropole hazardu. Čínský magnet na gamblery se navíc může chlubit i hvězdnou architekturou.

Příběh Macaa je příběhem globalizace a vzestupu Číny. Příběhem globalizace je kvůli roli, kterou v něm hrají zahraniční nadnárodní kasina. Příběhem vzestupu Číny je proto, že její občasné dnes můžou díky ekonomické prosperitě ve velkém cestovat, objevovat svět i hrát hazardní hry.

Pod čínskou správu se Macao vrátilo v roce 1999 jako zvláštní administrativní oblast, platí v něm tedy jiné zákony než v pevninské Číně. Je mimo jiné jediným čínským územím (počítáme pevninskou Čínu, Hongkong i Macao), kde je hazard legální, a proto všichni hráči z Číny směřují právě sem.

Než v roce 1999 převzala Čína nad Macaem vládu, byla tu situace značně napjatá. Herní prostředí ovládal organizovaný zločin, při soupeření o přístup k VIP hernám se běžně používalo násilí. Tyto VIP herny, kde se v soukromí hraje o velké peníze, patří mezi další ingredience macajského úspěchu. Právě kvůli nim je gambling v Macau jiný než na podobných místech v jiných částech světa.

Zaměření Macaa ne na obyčejné hráče, ale na bohaté zákazníky, kterým nabízí soukromé herny a zvláštní privilegia, je zdrojem velké části příjmu tamních kasin. Ta původně vznikla okolo VIP heren, o jejichž provoz se starají subdodavatelé – hazardní promotéři, kteří se dělili o podíl ze zisku z bohatých zákazníků. Zajištění gambleři stáli za v roce 2013 za dvěma třetinami z celkového zisku macajských kasin.

Mezinárodní investice

Provoz kasin znamená nemalý zisk i pro macajskou vládu. V roce 2001 tvořily odvody z hazardu 40 procent ze všech vybraných daní. O deset let později se už vládní příjem z hraní v kasinech rovnal 81 procentům daňových příjmů. Tento obří nárůst je výsledkem rozhodnutí otevřít hazardní trh a pozvat do výběrových řízení na provoz kasin zahraniční firmy.

Do roku 2001 mohla kasina provozovat jen jedna společnost. Celkem čtyři desetiletí tak měla na hazard monopol firma Sociedade de Turismo e Diversões de Macau. Od roku 2002 byly hazardní licence uděleny i několika nadnárodním firmám a podnikům se společnou majetkovou účastí. Patřily mezi ně společnosti z Austrálie, Hongkongu a Spojených států, včetně známých jmen z Las Vegas jako Las Vegas Sands, MGM, Galaxy nebo Wynn Resorts.

Firmy zahájily rozsáhlé investice do nových velkých kasinových komplexů s pětihvězdičkovými hotely a luxusními nákupními centry. Vzhledem k miniaturní rozloze Macaa – původně se od roku 1912 skládalo z poloostrova a dvou ostrovů s celkovou plochou 11,2 km² – bylo nutné zasypat vodní plochy, aby měl vzkvétající trh s hazardem kde stavět. V roce 2010 tak už rozloha Macaa činila 29,7 km², šest z nich tvoří umělé propojení ostrovů Coloane a Taipa, kde stojí velké hazardní komplexy.

Tato nová kasina znamenala nová pracovní místa pro místní obyvatele, ale co bylo pro ekonomiku podstatnější – navýšení počtu turistů a zisku z daní. Po deseti letech neustálého růstu příjmů z hazardu a otevírání nových kasin v roce 2014 daňový příjem z kasin kulminoval a od té doby klesá – poté co čínský prezident Si Ťin-pching spustil rozsáhlou protikorupční kampaň.

Macajské VIP herny začala pekingskou vláda vidět jako kanál pro masivní úniky kapitálu z čínské ekonomiky. Zdrojem velké části balíku peněz prosázeného prominentními hráči měla být korupce a úplatkářství v pevninské Číně.

Macajská VIP herna

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


V roce 2014 tvořily daně z hazardu 84 procent celkového zisku macajské vlády; o tři roky později podíl klesl na 79 procent. Procenta ale zakrývají skutečný pokles příjmu z kasin, který má Macao k dispozici – z 20,1 miliard dolarů v roce 2014 na 15,7 miliard v roce 2017. Během boje prezidenta Si proti korupci se totiž řada příslušníků čínské elity začala macajským kasinům vyhýbat, aby unikli podezření.

Příjmy z hazardu se od té doby podle všeho stabilizovaly. Napomohl tomu posun Macaa od VIP hazardu směrem k zábavě pro masy. Macajská vláda také podpořila diverzifikaci směrem od heren – stejně jako Las Vegas chce město oživit výstavami a společenskými akcemi.

Diverzifikaci by měl podpořit také nový most spojující Macao a Hongkong, který by měl zjednodušit přístup do oblasti a navýšit tak počet turistů. Macao ale musí čím dál víc s rivaly v sousedství. Protikorupční kampaň nasměrovala čínské gamblery k dalším asijským hazardním destinacím, například novým rezortům v Singapuru a filipínské Manile.

Moderní Macao stojí na vzestupu Číny a z něj plynoucím bohatství jejích obyvatel. Jeho další úspěch bude záviset na schopnosti přilákat obyčejné hazardní hráče a v podobě dovolenkové destinace i další turisty. To by vzhledem k růstu čínské střední třídy mělo zajistit stálý příjem i do dalších let.

Z originálu, který vyšel na The Conversation pro Finmag přeložil Michal Zlatkovský.

Úvodní fotografie: BigBoom / Shutterstock.com
Fotografie v textu:  Benny Marty / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
William Vlcek

William Vlcek

William Vlcek učí globální politickou ekonomii na univerzitě ve skotském Svatém Ondřeji. Zabývá se mimo jiné průzkumem komplexu témat, do kterého spadá placení a vymáhání daní, praní špinavých peněz a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo