Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Macron, žluté vesty, muži v černém

Michal  Fučík
Michal Fučík
3. 12. 2018
 5 026

Fotoreportáž. Prezident Emmanuel Macron se po návratu ze summitu G20 seznamuje s následky sobotní demonstrace žlutých vest na Champs-Elysées.

Macron, žluté vesty, muži v černém
Další fotky
v galerii (18)

Sobotní vlně protestů žlutých vest francouzský prezident Emmanuel Macron přímo přítomný nebyl. Účastnil se summitu zemí G20 v Buenos Aires.

Hned po příletu ale v Paříži osobně navštívil Champs-Elysées, kde se protestující střetli s policií, která proti nim použila i slzný plyn. Na tomtéž místě se s fotoaparátem pohyboval i Michal Fučík. Jeho objektiv zachytil jak pozůstatky protestů, tak prezidenta samotného.

Tedy – pochopitelně ne samotného, s ochrankou a s policií i obyčejnými Pařížany, na jejichž otázky často neměl odpověď, jako když se ho například starší paní ptala, jak je možné, že na pokojné demonstraci byla zasažena slzným plynem. Odvolávala se na své právo demonstrovat a vyjádřit nespokojenost s vládou a jejím směřováním.

Na druhou stranu, jak je vidět z fotek, demonstrace nebyly tak docela selanka. Je to i tím, že k demonstrujícím se připojují extrémisté zleva i zprava.

Photos de Paris

Emmanuel Macron chce být prezident-reformátor. Škrtá sociální dávky, podporu bydlení. Poměrně dlouho se mu dařilo pacifikovat odbory provádět změny zákonů, aniž se veřejnost zvlášť zneklidnila. A přispěly k tomu jistě i nadstandardní vztahy k novináři. Kapkou, kterou trpělivost veřejnosti přetekla, se stalo zvýšení spotřební daně z pohonných hmot. Přišly spontánní protesty svolávané s pomocí sociálních sítí.

Náš komentář

Protesty žlutých vest jsou unikátní. Neorganizuje je některá z odborových centrál, nepodporují je levicové strany. Jejich účastníci nepožadují vyšší platy, kratší pracovní dobu (za stejné peníze) nebo delší dovolenou.

Hnutí vzniklo mimo Paříž, vyrostlo spontánně zezdola. Na transparentech reflexních vest jsou vidět hesla jako Nelikvidujte nás daněmi nebo radikálnější Smrt daním.

Pavel Jégl: Kapitalistická revolta

„Většina mých francouzských známých,“ píše Michal, „s hnutím žlutých vest silně sympatizuje.“ Jeho podpora je veliká napříč politickým spektrem i věkovými skupinami.“

Nezvyklé je tedy na protestech to, že tentokrát nedemonstruje levice nebo odboráři, zdražení dopravy se dotkne všech; když zdraží doprava, zdraží všechno. Protesty trvají už týden. Situace není vyhrocená, ale to se může změnit. Emmanuel Macron, který do politiky zamířil z bankovnictví, je všeobecně vnímaný jako reprezentant bohaté buržoazie, odtržený od problémů obyčejných lidí. A sám tento obrázek dokáže zvýraznit „necitlivými výroky“. Protesty ho, zdá se, zaskočily a zatím neví, jak na ně reagovat.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal  Fučík

Michal Fučík

Vystudoval práva se specializací na mezinárodní právo soukromé a veřejné. Pracoval v neziskovce pomáhající uprchlíkům. Vroce 200p se přestěhoval do francouzského Štrasburku, studoval angličtinu, francouzsštinu... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo