Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovenský oběd zdarma. Koupí si za něj Fico restart?

Luboš Palata
Luboš Palata
13. 9. 2018
 8 511

Slovenský expremiér Robert Fico už vypadal jako politická mrtvola. Klinickou smrt ale pomaličku rozchází a začíná nakupovat hlasy pro cestu vzhůru.

Slovenský oběd zdarma. Koupí si za něj Fico restart?

Robertovi Ficovi část veřejnosti připsala spoluzodpovědnost za vraždu novináře Jána Kuciaka. Potopila ho lovestory se sexy tajemnicí, která před Ficem chodila s italským mafiánem, usídleným na východním Slovensku. A právě čachry italské mafie byly jedním z Kuciakových témat. Slovenská náměstí se plnila někdy až desítkami tisíc lidí, kteří s heslem Za slušné Slovensko volali po Ficově úplném odchodu z politiky.

Fico se z premiérské funkce stáhnul, ale zůstal předsedou hlavní vládní strany Smer. Na premiérskou židli dosadil věrného, pro veřejnost poměrně přijatelného místopředsedu Smeru Petra Pellegriniho. Vláda udržela i kvůli mizerné formě opozice většinu v parlamentu a Smer první místo v průzkumech veřejného mínění. Do toho jediný Ficův politický protivník, který se dá počítat, tedy Andrej Kiska, velmi neobratně oznámil, že příští rok už podruhé do prezidentský voleb nepůjde. Ovšem s dodatkem, že v politice zůstává. Od té doby se Slovenskem šíří spekulace, jestli chce Kiska být premiérem, jestli založí stranu a jakou a tak dále.

A teď se Fico, přestože velká část Slováků mu pořád nemůže přijít na jméno, vrací a začíná znovu určovat politickou a mediální agendu. Agendu, která má dát zapomenout na stále neobjasněnou vraždu Kuciaka, italské mafiány i na spoluúčast slovenské vlády na únosu vietnamského obchodníka z Berlína.

Obědy zadarmo ale nejsou úplný nesmysl

Slovenská ekonomika zažívá konjunkturu, podobně jako ta naše. Peníze tedy jsou. A tak začal Fico s koncem prázdnin vyhlašovat, co by mohlo být nově na Slovensku zadarmo.

Už několik let jsou na Slovensku zadarmo vlaky pro studenty a důchodce (tolik odvahy neměla ani současná levicově-populistická koalice ANO a ČSSD). Už několik let také stát třeba doplácí slovenským žáčkům 100–150 eur (2600–3900 korun) na lyžařské výcviky ve slovenských horách. Slovenští důchodci si zase zvykli na „vánoční důchod“, tedy jakýsi třináctý důchod, který jim stát vyplácí před koncem roku. Výrazně se také na Slovensku zvyšuje minimální mzda. Nyní už je s úrovní 480 eur vyšší než v Česku (na rozdíl od platů nebo důchodů, které se Česku stále ještě jen blíží).

Fico teď hodlá prosazovat nejen zvýšení zmíněných vánočních důchodů. Nový hit jsou obědy zdarma – pro děti v posledním ročníku mateřských školek a na prvním i druhém stupni základních škol. Při průměrné ceně obědu pro rodiče, která je euro a dvacet centů (asi 31 korun), má tato dotace Slovensko ročně vyjít na 100 milionů eur, tedy asi 2,6 miliardy korun.

Nejsou to malé peníze, ale třeba sociologové nápad vesměs vítají. Obědy zdarma totiž můžou pomoct s velmi špatnou školní i školkovou docházkou malých Romů. Drtivá většina z nich je z rodin, které jsou na samém sociálním dně, šest tisíc korun ročně na dítě je pro ně velký výdaj. Zvláště, když jsou v rodině třeba tři školáci, nebo víc. „Čistě z odborného hlediska pomůžou obědy zdarma řešit ekonomicky těžko měřitelné sociální problémy,“ uvedl pro deník Pravda sociolog Michal Vašečka, který se rozhodně nedá počítat do Ficova tábora.

Příběhy, v nichž Fico umí vyhrávat

Hlavní opoziční strana, ultraliberální Svoboda a Solidarita (SaS) europoslance Richarda Sulíka, ihned vystartovala s argumentem, že žádný oběd není zadarmo – ani ty školní –, a taky že se na systému přiživí i děti z bohatých rodin. A samozřejmě až se SaS dostane k moci, všechny Ficovy věci zadarmo okamžitě zruší.

Fico Sulíkova slova bere jako nahrávku na smeč. Bez velkého váhání svolal novou tiskovou konferenci, na které ukázal na SaS jako na ty, kteří chtějí lidem po svém vítězství sebrat všechno to, co on jim dal.

Je to demagogie samozřejmě. Ale především je to pro Fica výhybka, se kterou může přehodit veřejnou diskuzi na novou kolej. Zatím pořád je příliš silný příběh, ve kterém hraje roli nepřijatelného zkorumpovaného vševládce, kterého je třeba odstavit od moci. Fico by ho samozřejmě velice rád vyměnil za klasickou story o souboji pravice a levice. Což je mimochodem souboj, který na Slovensku, které tradičně volívá hodně nalevo, vlastně ani nemůže prohrát.

Obědy zadarmo jsou tedy další mistrovský tah velkého politického hráče, kterým Fico nepochybně je. Že to tentokrát nejsou úplně vyhozené peníze, přestože samozřejmě hloubku romského nebo obecněji sociálního problému obědy zadarmo neřeší, je jen bonus.

Pokud bude Ficovi ekonomická situace přát a on bude mít z čeho „věci zadarmo“ rozdávat, pokud nepřijdou nějaké další zcela drtivé skandály a hlavně jestli nedostane vážnějšího soupeře, než je nepříliš obratný Richard Sulík, pak se může stát, že Smer vyhraje za necelé dva roky další parlamentní volby a Fico z politiky jen tak nezmizí.

Autor je redaktor MF Dnes

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo