Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stojím za taxikáři!

Janek  Rubeš
Janek Rubeš
28. 3. 2018
 11 633

Pravidla podnikání v autodopravě potřebují narovnat, říká Janek Rubeš, který si od natáčení populárních pořadů pro Stream odskočil k psaní sloupků pro magazín Finmag. Tenhle najdete v aktuálním čísle a to zase v novinovém stánku.

Stojím za taxikáři!

Natočil jsem tisíce videí, zato sloupek jsem ještě nenapsal. Když jsem dostal prostor ve Finmagu, řekl jsem si: Udělej každý den jednu věc, která tě děsí. A sloupek nemůže být děsivější než pražský taxikář.

Když už jsme u těch taxikářů, rád bych se vrátil k jejich protestům, které v únoru ochromily Prahu. Lidé na ně reagovali sborovým: „Zloděj křičí: chyťte zloděje!“ Mám na tom jistě svůj podíl, protože jsem na Seznamu rok ukazoval to nejhorší, co se mezi taxikáři najde. Řidiče jezdící za čtyři stovky za kilometr nebo násilníky, kteří mi vyhrožovali fyzickou likvidací, když o nich budu dál natáčet. Ale tihle taxikáři rozhodně neprotestovali a v Praze jich je naprostá menšina. Takovým je Uber a všechno kolem jedno. Budou krást dál.

Většina taxikářů je prostě nespokojená s tím, že je tu služba, která nemusí dodržovat nastavená pravidla a dělá si, co chce. (Zdůrazňuji: služba, ne sdílená ekonomika. Sdílená ekonomika je tramvaj.) Taxikář musí mít zkoušky, licenci, taxametr, pojištění… Jeho vstupní náklady jsou proto násobně vyšší než u řidiče Uberu. V žádném případě si ale nemyslím, že by se na Uber a služby jemu podobné měla aplikovat současná pravidla na taxi. Na jedné straně se musejí pravidla zpřísnit, na té druhé zmírnit. Skoro bych řekl, že se tomu říká kompromis. Například svítilna je prostě zbytečnost a taxametr vám dokážu i já během minuty ošéfovat tak, že místo 95 korun budete na konci cesty platit 950 (ten trik spočívá v zakrytí desetinné čárky). Naopak u řidičů Uberu bych ocenil zkoušky z místopisu, znalost Prahy a našeho jazyka. Je ovšem nutné ta pravidla narovnat.

Jak jsme mluvili s Jankem

Janek Rubeš

Po milé paní, která strávila celý život v Kanadě, si pro selfíčko přiběhly dvě rozesmáté puberťačky. „Ahoooj, Janku, můžeme se s tebou vyfotit?“ Prý je to úplně normální. „A to nejsme na Staromáku, tam se s žádostí o fotku přidávají už i turisti, kteří koukají na Honest Guida,“ přidává Janek Rubeš.

Prostě Východ

Teď se tu hraje nefér hra: Uber dopuje a taxikáři jen smutně koukají. Proč tedy někdo ta pravidla nenarovná? Uber jezdí v Praze už čtyři roky, a stále nic. Ovšem pokud jako precedens řešení problému s dopravou vezmeme zlodějské taxikáře, kteří stojí na rohu Staroměstského náměstí už 29 let, pak bude jezdit Uber v Praze nelegálně i v roce 2032. To už snad bude nabízet i služby UberChopper a UberJetpack.

Nakonec se paní primátorka Adriana Krnáčová po dalším taxíkářském protestu rozhodla k ráznému kroku. Spolu s Andrejem Babišem poslala společnosti Uber Technologies dopis (doufám, že ne e-mail, aby nezačali protestovat pošťáci), ať dodržuje zákony. Že mě to nenapadlo hned. Dobrý den, vy porušujete zákon? Tak už prosím neporušujte. Díky a s pozdravem Janek Rubeš.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (61)

Vstoupit do diskuze
Janek  Rubeš

Janek Rubeš

Jako člen dua Noisebrothers byl u zrodu fenoménu virálních videí v Česku. Zkušenosti zúročil při vymýšlení a tvorbě internetových pořadů, mezi nimi i reportážního pořadu Praha vs. prachy. Na sérii reportáží... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo