Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko bez Fica. Ale s jeho vládou. Naštěstí

Luboš Palata
Luboš Palata
20. 3. 2018

Málokdo čekal, že Slovensko bude mít jiného premiéra dřív, než Rusko zvolí svého staronového prezidenta Vladimíra Putina.

Slovensko bez Fica. Ale s jeho vládou. Naštěstí

Ale stalo se a i v Moskvě najdete lidi, kteří se zajímají o Slovensko natolik, že vám položí vtipnou otázku: „Jak je možné, že se po pádu slovenské vlády, který je podle slovenských médií způsobený propojením italské mafie s vládou, stane premiérem země člověk jménem Peter Pellegrini?

Nezodpovězených otázek je ale víc a závažnějších. Především pořád není jasné, proč Robert Fico vlastně z čela vlády odstoupil. Samozřejmě, důvodem může být, že prostě nenašel dost hlasů náhradou za poslance nejmenší koaliční strany Most-Híd, která žádala nové volby, odešel z funkce premiéra a tím snad aspoň dočasně zachránil současnou koalici. To se někdy v politice tak stává a Ficovi slouží ke cti, že se na rozdíl od svého českého protějšku v demisi neohlížel po podpoře obdoby Okamurovy SPD – tedy Ľudové strany Naše Slovensko Mariána Kotleby. Jenže kdyby to bylo tak prosté, tak by víc než sto tisíc Slováků nevyšlo do ulic a nepožadovalo Ficovu demisi.

Aktualizováno 20. března ve 12.30

Kiska vládu nejmenuje

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes před polednem oznámil, že novou vládu pod vedením Petera Pellegriniho (kromě premiéra se v ní obměnila jména na dalších čtyřech postech) nejmenuje. Jmenovitě mu vadí Jozef Ráž mladší na postu ministra vnitra. Kiska designovaného premiéra Pellegriniho požádal, aby do pátku navrhl jinou vládní sestavu.

Kráska, mafián a premiér

Nejpravděpodobnější verzí pádu Ficovy vlády je „scénář Nečas“, kde slečnu s maďarsky znějícím jménem Jana Nagyová alternuje slečna s česky znějícím příjmením Mária Trošková. Ať už byly vztahy Fica s Troškovou tak blízké jako vztahy někdejšího premiéra Petra Nečase s Nagyovou, nebo trochu vzdálenější, fakt je, že veřejným vystavováním Troškové a například jejím přizváním na jednání s Angelou Merkelovou Fico jakési hranice překročil. A lze vyslovit vcelku podloženou domněnku, že Ficova překvapivá demise má něco společného se zatčením předchozího partnera Troškové Antonia Vadaly, kterého italská policie obvinila z podílu na pašování kokainu.

Při Ficově stylu vládnutí se lze ale oprávněně domnívat, že vliv Troškové na Fica a jeho premiérské rozhodování byl, na rozdíl od vlivu Jany Nagyové na chod úřadu premiéra, minimální. Ale samozřejmě už to, že řečeno ve zkratce „premiérovi poslala do postele milenku mafie“ ve slušných demokraciích k pádu premiéra stačí. O mileneckém vztahu Fica a Troškové ovšem jasné důkazy neexistují a je třeba dodat, že fešných mladých dívek se na služebních cestách kolem Fica vyskytovalo hned několik.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Unesený stát nemá kdo osvobodit

Ale přejděme od kauzy „Fico má mafiánskou milenku“ k podstatě problému, kterou ředitel Denníku N Lukáš Fila nazval „únos státu“, tedy k pocitu, že Slovensku v čele s Ficem vládne politicko-ekonomická mafie, která si přikrádá a teď snad navíc i vraždí novináře. Tady je to – na rozdíl od poměrně přehledné kauzy Fico–Trošková–Vadala – o dost složitější. A nejen proto, že o motivech vraždy Jána Kuciaka se zatím jen víc či míň hystericky spekuluje.

Slovensko je slušně fungující ekonomika středoevropského typu, kde se nekrade a neuplácí víc, než je zvykem v Česku, a rozhodně míň než v Maďarsku a Polsku. Ano, jsou tu typické „rodinkářské“ problémy v menších městech a na vesnicích, stále ještě od mečiarovských soudců zcela nevyčištěné soudy, dodnes tím samým poznamenaná policie. Ale „unesený stát“? Jasně, když vám deset let, s dvouletou přestávkou, vládne jedna strana, není to nic dobrého. Ale odbourávání korupce, zlepšování policie, funkčnost soudů, slušně fungující veřejnoprávní média, toho nedosáhnete za rok a to ani výměnou vlády. O premiérovi nemluvě.

Slovenská pravice, když byla u moci, podle předchozích měřítek také zklamala – korupční spis Gorila byl především o ní. Opozici dnes proto netvoří normální pravicové strany, ale spíš aktivisté. Hodně euroskeptická Svoboda a solidarita Richarda Sulíka doplácí na egocentrismus svého vůdce, který nemá ve své pýše a názorech daleko k Václavu Klausovi mladšímu. Obyčajní ľudia, druhá nejsilnější část opozice, nejsou strana, ale populistické protikorupční hnutí. Dobré na protesty, ale průšvih do vlády. No a tradiční Kresťanskodemokratické hnutí, které už není v parlamentu, ale být by tam mohlo, vede politik podobného ražení Alojz Hlina.

A tak není ani divu, že když se podíváme na průzkumy, které se dělaly už po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, preference Smeru sice klesly o pět procent, ale neposílila „demokratická“ opozice, nýbrž extrémisté, Kotleba a extrémně populistická strana Sme rodina.

Proto bude možná jen dobře, že zatím volby nebudou a současná trojkoalice, jejíž složení může nějakým způsobem ovlivnit i prezident Andrej Kiska, bude ještě nějaký čas vládnout. Byť s Ficem v pozadí. A do té doby se snad vytvoří nějaká opozice, jejíž vláda by nebyla pro Slovensko průšvihem.

A pokud jde o vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, na výsledky šetření si budeme muset ještě dlouho počkat, jestli se jméno pachatele a objednavatele vůbec někdy dozvíme. Ať už to bylo, jak chtělo, jeho nedopsaný článek, hlavně pasáže o Troškové, už položil vládu a donutil Fica k demisi. A to mu zajišťuje místo v novinářském nebi.

Autor je redaktor MF Dnes. Úvodní foto z bratislavských demonstrací: Ventura / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (22)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo