Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trotlov v lednovém Finmagu

Petra Dlouhá
Petra Dlouhá
4. 2. 2018
 7 622

Na internetu si přečetl, že autisti patří do plynu. Šel za mámou a chtěl vědět, kdy tam půjde. Matěj Hošek má Aspergerův syndrom. Ale taky geniální nadání.

Trotlov v lednovém Finmagu
Další fotky
v galerii (8)

Vedle vážné nemoci pánbůh Matějovi Hoškovi nadělil dokonalou prostorovou orientaci a skvělou vizuální paměť: zpaměti kreslí mapy metra z celého světa. Jeho rodiče z nich vytvořili módní značku Maappi. Na Kickstarteru teď chtějí vybrat až milion dolarů, rozjet byznys i v zahraničí a vydělané peníze vracet do pomoci autistům.

„Nemám moc chuť pokonverzovat,“ říká Matěj s očima sklopenýma k dřevěnému stolu v kuchyni. S jeho mámou si povídáme už hodinu a půl, když se rozhodne sejít za námi dolů. Tady, v domě v Černošicích, je mu nejlíp. Všude dokonale čisto, knihy a časopisy vyskládané do úhledných komínků, i utěrka na lince je vzorně složená, tak to má rád. Svítí jen tlumené lampy, před sluncem ho chrání rolety.

Na svět přišel neplánovaně. „S Martinem jsme se znali pár měsíců, zrovna jsem měla po operaci,“ vypráví Míša Hošková. Doktoři tvrdili, že děti mít v brzké době nebude. Bylo jí necelých třicet a netrápila se, zajímala ji hlavně našlápnutá kariéra. „No, a na kontrole mi oznámili, že jsem těhotná.“ Reklamace nepomohly. „Buďte šťastná,“ kroutili hlavou lékaři a Martin pragmaticky přidal: „Hm, tak se vezmem.“

Matějův svět

Vstupte
Všechny fotografie: Daniel Hamerník

Zvažte, jestli se o něj chcete starat

V devíti měsících pediatr Hoškovým potvrdil, že jejich syn se nevyvíjí jako jiné děti. Nereagoval na zvuky, nekomunikoval. Zato pohybově byl napřed, hyperaktivní. Když ho dali do ohrádky, málem ji rozmlátil. Často bil hlavou do zdi. Počítačová tomografie ukázala, že má silné migrény.

Malé děti před vyšetřením mozku v tunelu uspávají. Matěj se probudil a z tunelu utekl. „Převezli nás na pokoj. Všechny děti v limbu, Matěj lítal a ručkoval po železných postýlkách. Hlavou mi šlo, ať se mu klidně něco stane, už nemůžu. Stresoval ostatní rodiče: Ať už přestane křičet! A já nemohla nic dělat.“ Matějovi byl rok a půl a poprvé padlo podezření na poruchu autistického spektra. Verdikt zněl těžká vývojová dysfázie s ADHD a náznaky autistických prvků.

Doktoři Míše radili: Zvažte, jestli se o to dítě chcete starat. „Ale Matěj se na mě najednou podíval jako zdravý rozumný kluk, a já věděla, že to s ním nevzdám.“

Matějův svět strukturují rituály. Každý večer před spaním přeleští kohoutky v koupelně a ujistí se, že jsou utažené dost pevně, aby nevytopily dům. Pozavírá dveře, zkontroluje zámek. Zeptá se, co se bude dít zítra, a vyžaduje přesnou odpověď. V tom má jedinou úlevu ve škole: O písemkách musí vědět předem. Jinak psát odmítne a je úplně jedno, že látku umí.

Děsí ho nečitelné situace. Když s Míšou uvízli v koloně na dálnici, řádil jako smyslů zbavený. Aby si neublížil, musela ho vytáhnout z auta a uprostřed dálnice zalehnout. Policisté jim vytvořili koridor, ostatní se natlačili ke svodidlům, jinak by zešílel.

Jak Matěj prožívá vztahy k druhým, Míša netuší. „Denně řekne, že mě má rád, ale myslím, že je to naučené.“ Zatím finální diagnózu dostal před dvěma lety: Těžká forma Aspergerova syndromu s apaticko-abulickým syndromem. „V pubertě se přidaly silné deprese, které by mohly způsobit nezvratný zkrat. Raději ho nenecháváme samotného.“ Na mě Matěj působí jako normální, milý, trochu nemluvný kluk. Ale stačilo, když Míše operovali rameno. Ze čtyř dnů, které strávila v nemocnici, se pro zbytek rodiny i učitele stalo peklo. Máma je jeho bezpečný pevný bod.

Jak se Matějovi daří žít v našem světě, kterému tak docela nerozumí? Jak se jeho koníčkem stala hromadná doprava: Patří Trotlov do jeho, nebo do našeho světa? Víc se dočtete v lednovém Finmagu.

Koupit zimní Finmag

V lednovém Finmagu najdete

Adam Gebrian: Na ceně nezáleží

Jeden z nejznámějších českých kritiků architektury ve velkém rozhovoru o tom, co znamená stavět ve veřejném zájmu. Proč vám on sám nikdy nepostaví dům. Nebo jak se mu na Praze 1 parkuje jeho SUV.


Kašpárek vs. Biler

Česká mládež není nevděčná, vždyť se tu nezvedla žádná vlna mladých revolucionářů. Rozhovor Michala Kašpárka s mluvčím generace Y, sociologem a nyní už i spisovatelem Stanislavem Bilerem.


Buchtovi

Cesta do Skotska a zase zpátky. Podnikatelský příběh mladého českého páru, který naučil jíst zákazníky v Glasgow buchty, koláče i český chleba se salámem, utnul brexit.

Foto Kristýna Dvořáková


Nemocnice na kraji Kurdistánu

Čeští dobrovolníci pomáhají v Kurdistánu vrátit život městu, které Islámský stát téměř srovnal se zemí.

Předplaťte si Finmag za 294 korun na rok
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Dlouhá

Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo