Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lednový Finmag. Roboti podávají ruce

Pavel Jégl
Pavel Jégl
31. 1. 2018

Připraví nás o práci, nebo naopak díky umělé inteligenci – a umělým rukám – každý z nás zbohatne? Velké téma o robotech, automatizaci práce, nepodmíněném příjmu i nových „elektronických občanech“ čtěte v novém tištěném Finmagu, který je právě na stáncích. Ukázku přinášíme i na webu.

Lednový Finmag. Roboti podávají ruce

Vstupujeme do éry průmyslu 4.0 – čtvrté průmyslová revoluce. Po chytrých telefonech vznikají chytré digitalizované továrny, připomínající laboratoře. Čím dál víc práce zastanou automaty, a to nejen práce rutinní mechanické, ale také kontrolní, a dokonce řídicí. Co takový průmysl může udělat s ekonomikou a našimi pracovními místy?

Digitalizace a robotizace nás můžou připravit o práci tam, kde bychom to ještě nedávno nečekali. Všeobecně se předpokládá, že automaty berou rutinní jednoduchou práci dělníkům. Jenže samořiditelná auta už nebudou potřebovat řidiče, sofistikované programy vezmou džob kancelářským asistentkám, pojišťovacím agentům, bankéřům na nižších pozicích…

Jak jste na tom vy?

Odpověď na otázku, nakolik je automatizací ohrožena právě vaše profese, můžete rychle najít třeba na webu Willrobotstakemyjob.com. Ten pracuje s propočty ze studie Carla Benedicta Freye a Michaela Osbourna z Oxfordské univerzity.

Prognózy, o kolik pracovních míst nás připraví neúnavní roboti a digitalizace, se však liší výrazněji než předpovědi počasí na příští měsíc. Studie společnosti Gartner předpokládá, že do roku 2025 bude třetina pracovních pozic v rozvinutých zemích obsazena roboty a chytrým softwarem. Jiné analýzy odhadují jejich podíl na pětinu.

V Česku podle studie vládního Oddělení strategie a trendů EU z roku 2015 ubude důsledkem digitalizace a automatizace do roku 2029 kolem 420 tisíc míst. Loni zveřejněná analýza McKinseyho institutu tvrdí, že tímto trendem bude v zemi v příštích dvou desetiletích ohroženo dokonce 52 procent pozic.

Peníze za nic

Pokud by se potvrdilo, že pracovní místa se v éře čtvrté průmyslové revoluce stanou nedostatkovým zbožím, nabízí se řešení, jak zajistit, aby z pokroku měli prospěch všichni a všichni sdíleli prosperitu: nepodmíněný základní příjem.

Myšlenka je prostá: Stát přestane vyplácet většinu sociálních dávek. Každý dospělý obyvatel od něj dostane stejné množství peněz – takové, které mu postačí na slušné živobytí.

Mezi stoupence základního příjmu patří například Elon Musk. „Autonomní technologie vyvolají revoluci na pracovním trhu. Nemyslím, že budeme mít na výběr. Bude míň pracovních míst, roboti práci zastanou lépe,“ řekl generální ředitel Tesly v rozhovoru pro televizi CNBC.

Chcete číst víc? Čtěte tištěný Finmag.

Koupit zimní Finmag

V lednovém Finmagu najdete

Adam Gebrian: Na ceně nezáleží

Jeden z nejznámějších českých kritiků architektury ve velkém rozhovoru o tom, co znamená stavět ve veřejném zájmu. Proč vám on sám nikdy nepostaví dům. Nebo jak se mu na Praze 1 parkuje jeho SUV.


Kašpárek vs. Biler

Česká mládež není nevděčná, vždyť se tu nezvedla žádná vlna mladých revolucionářů. Rozhovor Michala Kašpárka s mluvčím generace Y, sociologem a nyní už i spisovatelem Stanislavem Bilerem.


Buchtovi

Cesta do Skotska a zase zpátky. Podnikatelský příběh mladého českého páru, který naučil jíst zákazníky v Glasgow buchty, koláče i český chleba se salámem, utnul brexit.

Foto Kristýna Dvořáková


Trotlov

Na internetu si přečetl, že autisti patří do plynu. Šel za mámou a chtěl vědět, kdy tam půjde. Matěj Hošek má Aspergerův syndrom. Ale taky geniální nadání.

Foto Daniel Hamerník


Nemocnice na kraji Kurdistánu

Čeští dobrovolníci pomáhají v Kurdistánu vrátit život městu, které Islámský stát téměř srovnal se zemí.

Předplaťte si Finmag za 294 korun na rok
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo