Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník: Mirek Topolánek

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
11. 12. 2017
 13 364

Od roku 1989 může být už třetím bývalým premiérem, který se přestěhuje na Hrad. Pro jedny je jeho dřívější politická kariéra důvod, proč ho volit, druzí ho kvůli ní naopak zatracují. Přečtěte si, jak Mirek Topolánek odpovídal v našem předvolebním dotazníku.

Prezidentský dotazník: Mirek Topolánek

Do boje o post prezidenta se jednašedesátiletý Mirek Topolánek přihlásil na poslední chvíli. Donutilo ho k tomu prý spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše. Ti si podle bývalého předsedy ODS nepočínají ústavně. Potřebnou podporu deseti senátorů se mu podařilo bleskově zajistit, takže figuruje mezi devíti kandidáty, mezi kterými budou voliči 12. a 13. ledna vybírat. Podle dosavadních předvolebních průzkumů by se v prvním kole prezidentského klání mohl s Jiřím Drahošem a Michalem Horáčkem utkat o druhé „postupové“ místo. Sázkové kanceláře na jeho celkový triumf ve volbách vypisují kurz v rozmezí od osmi do devíti a půl ku jedné.

Valach s gulami

Do Občanské demokratické strany vstoupil rodák ze Vsetína v roce 1994. O dva roky později byl zvolen do Senátu a za dalších šest let už střídal v čele ODS zakladatele Václava Klause. V roce 2006 dovedl občanské demokraty k vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny se ziskem přesahujícím 35 procent hlasů. Vládní koalici s KDU-ČSL a Zelenými ale nakonec sestavil až na druhý pokus, ke získání podpory získal hlasy přeběhlíků. V březnu 2009 byla Topolánkově vládě ve Sněmovně vyslovena nedůvěra. O půl roku později šéf ODS rezignoval na svůj poslanecký mandát, stranu chtěl však vést do dalších voleb. Na post volebního lídra i předsedy ODS ale nakonec rezignoval v dubnu 2010 po kontroverzním rozhovoru pro časopis LUI. Pro mnoho voličů je dnes nepřijatelný kvůli vazbám na lobbistu Marka Dalíka, toho času ve výkonu trestu.

Po odchodu z vysoké politiky působil Topolánek v oblasti energetiky. Byl například předsedou Teplárenského sdružení ČR, šéfem dozorčí rady Elektráren Opatovice a ředitel slovenského podniku Eustream, který spadá do koncernu EPH Daniela Křetínského.

Přečtěte si, jak Mirek Topolánek odpovídal v prezidentském dotazníku, a rozhodněte, jestli si zaslouží ve vysoké politice druhou šanci.

-
+50
+

Byl byste pro návrat k nepřímé volbě prezidenta?

NE. Byl jsem sice proti přímé volbě, ale je nesmysl měnit každou chvíli Ústavu. A lidé si už na přímou volbu zvykli.


-
+38
+

Byl byste pro omezení institutu prezidentské milosti?

NE. Nepovažuji to za nutné. Jde o výlučnou pravomoc prezidenta; sám si umím představit milost jen z vážných zdravotních nebo humanitárních důvodů.


-
+12
+

Má o složení rady ČNB rozhodovat jen prezident? Občas se soudí, že by bylo lepší, kdyby potřeboval ještě posvěcení parlamentu nebo vlády…

ANO. Myslím, že není potřeba změn. Přes všechny mediální i odborné útoky ponechali bývalí prezidenti ČNB její zásadní roli a snažili se o to, aby v bankovní radě byly pohledy vyvážené, pokud se týká měnové, inflační politiky a celkové makroekonomické stability státu. V tomto duchu bych pokračoval i já.


-
+28
+

Pověřil byste sestavením vlády politika, který by neměl ve Sněmovně zaručenou většinu?

ANO. Pověřil bych Andreje Babiše jako předsedu vítězné strany, ale současně mu jasně řekl, že v případě, že by nešlo o většinovou vládu bez podpory extremistů a řízenou někým jiným – klidně z ANO, tak by druhý pokus nedostal. Tak bych naplnil nejen dikci, ale i ducha Ústavy. V Poslanecké sněmovně přece existuje mnoho variant různých koalic. Andrej Babiš ale žádná jednání o jejich sestavní nevedl. Pokud se někdo tváří, že stačí menšinová vláda, v situaci, kdy je možná relativně sourodá většinová, tak Ústavu buď nepochopil, nebo ji znásilňuje.


-
+12
+

Souhlasil byste s možností vyhlásit celostátní referendum na základě petice?

NE. Je to věc Parlamentu a vlády, aby pokud neumějí nějaký problém vyřešit či k němu necítí od lidí mandát, obrátily se s ním přímo na občany. Tak tomu bylo i v Británii v případě brexitu.


-
+11
+

Souhlasili byste s možností odvolat prezidenta v referendu?

NE.


-
+32
+

Jste pro setrvání Česka v Evropské unii?

ANO, Česká republika nyní nemá žádnou geopolitickou alternativu ke členství v EU. Nelíbí se mi však neschopnost EU řešit některá důležitá témata. Jednoznačně odmítám povinné migrační kvóty, zavedení eura a placení cizích dluhů.


-
+32
+

Měli bychom se snažit přijmout co nejrychleji euro?

Určitě NE. Prezident ale nemá v tomto směru žádnou pravomoc. Rozhoduje výlučně vláda. V obecné poloze si myslím, že zavedení eura by v naší zemi mělo řadu zásadních negativních dopadů, zejména na peněženky lidí, a já se je během kampaně pokusím občanům vysvětlit. Nemáme žádný specificky český příběh, proč euro ano, a jsme na tom podobně jako Švédové (a ti rozhodně nejsou euroskeptici), kteří splňují podmínky, nemají žádnou výjimku, a přesto euro nezavádějí.


-
+30
+

Podpořil byste zrušení hospodářských sankcí vůči Rusku?

NE. Sankce byly zavedeny z jasných politických (nikoli ekonomických důvodů), a dokud na jejich zrušení nebude mezinárodní shoda, Česko by nemělo dávat Rusku bianco šek.


-
+26
+

Máme trvat na dodržování lidských práv v jiných zemích, i když by to mohlo ohrozit náš vzájemný obchod?

ANO. Kromě toho zásadový a čitelný postoj v otázce lidských práv byznys neohrožuje. Země, které mají v tomto ohledu například vůči Číně tvrdé postoje, si zároveň vedou na čínském trhu velmi dobře.


-
+36
+

Bojíte se islamizace Evropy?

Pochopitelně ANO. S migranty z muslimských zemí často přichází nejen jejich náboženství, ale i politický islám, který je víc ideologií, než vírou, a představuje podobnou hrozbu jako nacismus nebo komunismus. Hrozí totiž uplatňování dualismu v právu. Naše právo je založeno na rovnosti, šaría je založena zásadně na nerovnosti.


-
+38
+

Mělo by se Česko snažit co nejvíc omezit jadernou energetiku?

NE. Jde o čistý, bezemisní zdroj. Česko by se mělo naopak v Evropské unii snažit prosadit zrušení systému restrikcí a dotací, jež prosadili zelení lobbisté a které činí jadernou energetiku v Evropě prakticky obtížně konkurenceschopnou. Přitom samotná výroba energie z jádra je laciná.


-
+24
+

Podepsal byste zákon umožňující sňatky homosexuálů?

ANO. Podepsal, ale se zákonem bych vnitřně nesouhlasil. Byl jsem vždy pro to, aby páry stejného pohlaví měly v občanském zákoníku upravenou možnost po sobě dědit nebo mohly dostávat informace o svém zdravotním stavu. Nesouhlasím ale s tím, aby se jako úplná rodina uzákonilo cokoli jiného, než je tradiční koncept – máma, táta a děti, nebo abychom podporovali nové standardy.


-
+1
+

Podepsal byste zákon zakazující fyzické tresty dětí?

ANO. Ovšem za fyzické tresty můžou být rodiče postiženi již dnes. Nevidím důvod přijímat specializovaný zákon. Důvod k nepodepsání zákona – který by ovšem platil i bez podpisu prezidenta, bych v tom neviděl.


-
+17
+

Jste věřící?

ANO. Římský katolík.


Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

mirek topolánekprezidentské volbyprezidentský dotazník
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo