Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník: Vratislav Kulhánek

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
8. 12. 2017
 8 398

Šéfoval Škodovce i českému hokeji, nyní by se rád stal hlavou státu. Posuďte, jak vám sedí jeho odpovědi v prezidentském dotazníku.

Prezidentský dotazník: Vratislav Kulhánek

Do boje o Hrad vyslalo Vratislava Kulhánka třiadvacet poslanců ze šesti politických stran. Jeho „mateřskou“ stranou je přitom neparlamentní ODA, kterou se od loňského roku snaží resuscitovat podnikatel Pavel Sehnal. Na konci šedesátých let byl Kulhánek krátce členem KSČ. „Tuhle epizodu jsem absolvoval jako mladý naiva, kdy jsem stejně jako dva miliony jiných uvěřil, že existuje cesta něco na socialismu změnit. Obsadil nás Sovětský svaz a mě vyloučili,“ vysvětluje na svých webových stránkách.

Sázkové kanceláře na celkové vítězství Vratislava Kulhánka vypisují kurz v rozmezí 40 až 70 ku jedné. Nepatří tedy mezi favority. Čtyřiasedmdesátiletý kandidát by přesto nemusel být zcela bez šance. V povědomí ho totiž mají lidé z průmyslu, automobiloví i sportovní fanoušci. V letech 1997 až 2004 byl předsedou představenstva automobilky Škoda Auto. Byl také viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Zároveň ale působil ve vedení Českého olympijského výboru a od roku 2004 do roku 2008 stál v čele Českého svazu ledního hokeje.

Přečtěte si, jak odpověděl na patnáct otázek našeho prezidentského dotazníku:

-
+4
+

Byl byste pro návrat k nepřímé volbě prezidenta?

NE. Máme před historicky druhou přímou volbou prezidenta. Připomínám, že ke změně systému volby došlo po mnohaleté diskuzi. Pokud bychom pokaždé, když se nám konkrétní situace nelíbí, měnili Ústavu, ztrácel by tento základní dokument demokracie svou hodnotu. Věřím, že si Češi tentokrát zvolí moudře a vášně kolem způsobu volby hlavy státu utichnou.


-
+4
+

Byl byste pro omezení institutu prezidentské milosti?

NE. Ale zároveň dodávám, že nepovažuji tuto pravomoc za nikterak stěžejní, bez níž by se prezident neobešel. Pokud máme důvěru v justici, pak podobnými nástroji disponují soudci již nyní.


-
+2
+

Má o složení rady ČNB rozhodovat jen prezident? Občas se soudí, že by bylo lepší, kdyby potřeboval ještě posvěcení parlamentu nebo vlády…

ANO. Pokud jsme na půdě Poslanecké sněmovny svědky dlouhých hádek o margináliích, mohlo by se toto téma stát dalším nástrojem politického boje mezi stranami. Česká národní banka musí zůstat nezávislou institucí, takže je pravomoc prezidenta jmenovat členy poměrně významná. Pochopitelně však prezident nemůže jmenovat kontroverzní osoby nebo ty, kteří by snížili důvěryhodnost ČNB.


-
+4
+

Pověřil byste sestavením vlády politika, který by neměl ve Sněmovně zaručenou většinu?

ANO. V první řadě je třeba respektovat Ústavu ČR.


-
-3
+

Souhlasil byste s možností vyhlásit celostátní referendum na základě petice?

NE. Nejprve by muselo dojít ke změně příslušné kapitoly Ústavy. A v současné době k tomu nevidím důvod.


-
+1
+

Souhlasili byste s možností odvolat prezidenta v referendu?

NE. Pokud někdo takovou možnost hlásá jako programový cíl, chová se čistě populisticky a předem si bere prezidenta jako rukojmího.


-
-4
+

Jste pro setrvání Česka v Evropské unii?

ANO. Už kvůli ekonomickým důvodům nemáme v současné době lepší variantu. Dodávám však opakovaně, že v Evropské unii, která nutně musí projít zejména ve svých řídících orgánech důkladnou a spravedlivou proměnou.


-
-6
+

Měli bychom se snažit přijmout co nejrychleji euro?

NE. Termín „co nejrychleji“ je poněkud zavádějící. O zahájení konečné fáze rozhoduje vláda na základě splnění předepsaných kritérií. Tento proces bude trvat ještě minimálně roky. Ale přijetí eura je logický krok pramenící z našeho členství v Evropské unii.


-
+2
+

Podpořil byste zrušení hospodářských sankcí vůči Rusku?

ANO. Sankce se minuly – ostatně jako pokaždé v historii – účinkem.


-
+3
+

Máme trvat na dodržování lidských práv v jiných zemích, i když by to mohlo ohrozit náš vzájemný obchod?

ANO. Odpověď je ovšem podmíněna konkrétní situací a nechápu ji jako obecně závazné pravidlo. Ke každému případu je třeba přistupovat s hlubokou znalostí příčin a důsledků.


-
-1
+

Bojíte se islamizace Evropy?

NE. Bojím se pokračování nezvládnutého přílivu ekonomických migrantů, lhostejno z jaké země k nám míří nebo mohou mířit.


-
+8
+

Mělo by se Česko snažit co nejvíc omezit jadernou energetiku?

NE. Pokud se máme chovat zodpovědně k budoucím generacím, nelze podléhat jistým módním vlnám či politicko-lobbistickým zájmům.


-
+5
+

Podepsal byste zákon umožňující sňatky homosexuálů?

ANO. Není to tak zásadní věc, abych se jako prezident stavěl proti vůli textu, na kterém by se shodli poslanci i senátoři.


-
-8
+

Podepsal byste zákon zakazující fyzické tresty dětí?

ANO. Protože jakékoliv uzákonění takové možnosti může mít velice zlé důsledky na ty, které musíme nejvíce chránit, naše děti.


-
+2
+

Jste věřící?

ANO. Ale nejsem praktikující věřící.


Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

prezidentský dotazník
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo