Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez bitcoinu by moje rodina umřela hlady

858 graphics
858 graphics
22. 6. 2017
 11 865

V časech neschopných režimů se bitcoin nestane spasitelem, může však být nenápadným hrdinou.

Bez bitcoinu by moje rodina umřela hlady

Kdykoli se pokouším vysvětlit, co to bitcoin je a jak vlastně funguje, hodně lidí reaguje, že bitcoiny jsou jen pro zločince. Chtěl bych proto poukázat na jiný potenciál bitcoinu, který je mnohem větší než jakýkoli černý trh.

Bitcoin je bez přehánění jedinou věcí, která brání tomu, aby moje rodina hladově. Navíc nám dává finanční svobodu, díky níž budou moji blízcí schopni v blízké budoucnosti utéci ze země, která je na pokraji kolapsu. Moji rodiče a sestra totiž žijí ve Venezuele. Leckdo z vás možná neví, co přesně se tam dnes děje, nabízím proto krátkou exkurzi:

  • Moci se chopil neuvěřitelně neschopný socialistický režim.
  • Zavedl přísnou měnovou politiku, a lidé tak mohou nakupovat pouze za místní peníze. Pokud máte firmu a potřebujete něco dovézt ze zahraničí, musíte si vyřídit úřední povolení k výměně místní měny na americké dolary.
  • Ve Venezuele tak prakticky nejde legálně podnikat. Firmy musí kupovat dolary na černém trhu nebo podplácet úředníky.
  • Když klesly ceny ropy, vládě brzy došly peníze, což nevyhnutelně vedlo k hyperinflaci. Letos by podle odhadů měla klesnout hodnota měny osmnáctkrát.

Další podrobnosti o tom, co se dnes ve Venezuele děje, najdete na www.reddit.com/r/arepas.

Šťastná sázka

Situace se začala prudce zhoršovat kolem roku 2014. Otec tehdy poměrně úspěšně, ale tušil, že se blýská na horší časy. Rozhodl se proto, že si otevře bankovní účet ve Spojených státech, na který uloží veškeré venezuelské bolívary, které měl, aby mu úspory nezničila inflace. Bylo to výborný nápad, bohužel se ale záhy ukázalo, že vybrat si peníze z banky a bezpečně je vyvézt do Spojených států nebude vůbec snadné. Vyměněné dolary si navíc člověk nemůže jen tak uložit do místní banky, protože to zakazuje zákon.

Caracas je jedním z nejnebezpečnějších měst na světě. Loupežná přepadení a krádeže jedoucích aut jsou na denním pořádku, zloději jsou ve městě schopni zabíjet i kvůli mobilnímu telefonu a letištní policie je tak zkorumpovaná, že funguje spíš jako loupežný gang. Proto nás jako jediné řešení minimalizující rizika napadl bitcoin. Psal se rok 2014 a virtuální měna byla v plenkách, neměli jsme však jinou rozumnou možnost.

O tři roky později je venezuelská ekonomika mrtvá. Otec přišel o firmu a, stejně jako jeho sousedé, kteří ještě před pár lety patřili ke střední a vyšší střední třídě, si dnes nemůže koupit ani základní potraviny. Naštěstí má ale úspory ve virtuální měně. Díky stoupající ceně bitcoinu a jeho relativní stabilitě v porovnání s venezuelskou ekonomikou je tak moje rodina součástí šťastné menšiny, která může nakrmit sebe i druhé a nezůstává bez šance na emigraci.

Naděje pro miliardy

A teď si uvědomte, jak malá je venezuelská ekonomika ve srovnání s tou argentinskou nebo brazilskou, kde se schyluje k podobnému vývoji. Kdyby si tamní občané vyměnili i malou část svých úspor na bitcoiny, znamenalo by to v souhrnu ohromnou sumu peněz.

Díky bitcoinu má každý možnost svobodně obchodovat a chránit své úspory před zkorumpovaným a neschopným režimem. Na Zemi dnes žije sedm a půl miliardy lidí, z nichž většina nemá přístup k základním bankovním službám. Rostoucí počet států potlačuje svobodu projevu a lidská práva. V takovém světě se bitcoin asi nestane spasitelem, o kterém sníme, může se však stát nenápadným hrdinou, kterého nutně potřebujeme.

Jinými slovy: ano, zločinci platí bitcoiny. Platí však také hotovostí. Stačí se trochu zamyslet a člověk zjistí, že legální potenciál bitcoinu dalece přesahuje jeho roli platidla na černém trhu.

Z originálu Bitcoin is saving my family from starvation přeložil Aleš Drobek.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (43)

Vstoupit do diskuze
858 graphics

858 graphics

Uživatel Redditu, který z pochopitelných důvodů nevystupuje pod občanským jménem; na síti je ale aktivní osm let a k Bitcoinu a Venezuele se vyjadřuje dlouhodobě a konzistentně. Žije v USA.

Související témata

alternativní měnybitcoinkryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo