Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trocha kontextu k Trumpovi, NATO a Německu

Tyler Cowen
Tyler Cowen
26. 1. 2017

Donald Trump během uplynulého roku odpálil řadu ničivých verbálních střel na Severoatlantickou alianci. Ekonom Tyler Cowen konstatuje, že jsou body, ve kterých má novopečený americký prezident bohužel pravdu.

Trocha kontextu k Trumpovi, NATO a Německu

Jsem silný zastánce NATO a myslím si, že Rusům se nedá věřit téměř nic, a z toho důvodu je zbytečné uzavírat s nimi jakékoli větší dohody. V této otázce naprosto souhlasím s Mittem Romneym, a říkám to už celé roky.

Teď mám ale pocit, že některé z nedávných diskuzí o Trumpových výrocích byly mírně kontextlos. Navrhuji je doplnit o následující hrstku historických faktů:

1. Není to tak dávno, co v čele Německa stál kancléř Gerhard Schröder, který v zásadě skončil jako agent placený Vladimirem Putinem. Po odchodu z úřadu strávil většinu své pozdější kariéry prací pro Gazprom. Představu si sami udělejte třeba zde. Ukázka:

Pan Schröder byl v letech 1998 až 2005 předsedou německých sociálních demokratů. Je dlouholetým přítelem Vladimira Putina a jednou ruského prezidenta popsal jako „dokonalého demokrata“. Po prohře ve volbách v roce 2005 nastoupil do představenstva ruského energetického kolosu Gazprom a při několika příležitostech hájil ruskou reakci na ukrajinskou krizi.

Jinými slovy, Německo mělo svého vlastního Trumpa dávno před Spojenými státy. Schrödera bychom mohli označit za „prototrumpa“, i když s odlišným socioekonomickým postavením.

2. Byl to Schröder, kdo rozhodl, že Německo nebude využívat jadernou energii a zároveň bude energeticky závislé na Rusku:

Gerhard Schröder byl ve funkci kancléře silným zastáncem vybudování plynovodu Nord Stream, jehož cílem je dodávání ruského plynu přímo do Německa, bez tranzitních zemí. K podpisu dohody o vybudování plynovodu došlo dva týdny před německými parlamentními volbami. 24. října 2005, necelé dva týdny před tím, než Schröder opustil post kancléře, se německá vláda zaručila, že projektu Nord Stream poskytne ručení ve výši jedné miliardy eur. Kdyby Gazprom nebyl schopen splácet poskytnutý úvěr. Krátce po odchodu z funkce Schröder přijal nominaci Gazpromu na post předsedy akcionářského výboru Nord Stream AG, což vzneslo řadu otázek ohledně pravděpodobného střetu zájmů.

Rusko dnes zajišťuje 35 procent německého dovozu ropy a 39 procent dovozu zemního plynu.

Tvrdím, že funkce NATO jako protiváhy vůči Rusku (což samozřejmě není jediný účel aliance) s uzavřením dohody o ruském plynovodu skončila, protože Putin může kdykoli utáhnout kohoutek. Německo, jedna z největších evropských mocností, se už v kritických situacích Putinovi nemůže postavit, a to jen kvůli zkorumpovanosti jednoho z jeho čelních představitelů. (Věřím, že Merkelová by se nezachovala stejně, ale teď tuto nešťastnou situaci může napravit pouze stěží. Přesto jí tleskám za její nezdolnost, která byla v poslední době opravdu značná.) Dřívější američtí prezidenti, především Bush, neměli odvahu ani prostředky, aby s tím cokoli udělali.

Jestli máte pocit, že je potřeba ještě něco dodat, prosím:

3. Dnešní Německo je jednou z největších bašt antiamerikanismu v Evropě, což Severoatlantické alianci také nijak výrazně neprospívá. U německých občanů není nijak neobvyklé, když řeknou, že mezi Putinem a Spojenými státy nevidí žádný velký rozdíl. Někteří dokonce Putina podporují (a to mluvím o době před Trumpem). Trump sice srovnává Putina s Merkelovou, ale Němci americké prezidenty porovnávají s Putinem už řadu let. Nejedná se o omluvu ani odůvodnění Trumpova chování, ale danou skutečnost je dobré mít na paměti při úvahách o restartu aliance, která by měla konečně začít postupovat vpřed.

Vůbec se mi nelíbí Trumpovy výroky a také skutečnost, že si většina republikánů očividně nestěžuje, ale NATO se nachází v dysfunkčním stavu již nějakou dobu. Co se Ruska týká, trumpismus je v Německu mnohem pokročilejší než ve Spojených státech. Smutný fakt je, že něco z toho, co Trump říká, je pravda, jenže jeho současná rétorika nakonec pravděpodobně věci jen zhorší.


Z anglického originálu publikovaného na Marginal Revolution pro Finmag s laskavým svolením autora převed Filip Drlík.
Úvodní obrázek: pozdravy jednotkám NATO v konvoji Dragoon Ride loni v dubnu nedaleko Plzně. Foto: Kletr / Shutterstock, Inc.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Tyler Cowen

Tyler Cowen

Americký ekonom a spisovatel, profesor na Univerzitě George Masona. Pravidelně příspívá sloupkem Economic Scene do New York Times, jeho texty vycházejí v The New Republic, Wall Street Journalu, Forbesu... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo