Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Populista profesionální, leč nedokonalý

Jiří Hanuš
Jiří Hanuš
1. 11. 2016

Andreji Babišovi se podařilo pozvednout český populismus na novou, profesionální úroveň, dokonalosti ale nikdy nedosáhne.

Populista profesionální, leč nedokonalý

Mnozí by se shodli, že doba přeje populistům. Co to ale populismus je a co tvoří základ tohoto aktuálního politického fenoménu? Nedávno se pokusil o obsahové vymezení pojmu známý historik Niall Ferguson. Ten sice pochází ze Skotska, ale žije ve Spojených státech. I proto chápe populismus na pozadí angažmá prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Populismus podle něj tvoří svérázný mix čtyř ingrediencí: z růstu imigrace, společenské nerovnosti, vnímání korupce establishmentu a finanční krize – tyto prvky míchá ve svém populistickém kotlíku zkušený demagog.

Snad se sluší dodat, že pro Fergusona není jako pro mnohé Američany Trump novým vtělením Hitlera či Mussoliniho. Nedémonizuje ho. Jeho předobraz vidí spíš v politicích z 19. století, kteří tehdy vystupovali proti čínskému přistěhovalectví do USA.

Z Pravého břehu

Pravý břeh přináší analýzy, články a glosy, ve kterých promýšlí témata české pravicové politiky. Podporuje politiku zdravého rozumu, staví se proti levicovým receptům na štěstí i proti prázdnému populismu středu. Pravý břeh znamená alternativu pověstnému levému břehu Seiny, symbolu evropské nové levice.

Přejděte na Pravý břeh

Redukce

Lze použít Fergusonovo pojetí v českém prostředí? Je zřejmé, že pouze zčásti. Pro středoevropské poměry platí, že populismus je především rezignací na potřebné ideové rozrůznění společnosti. Pokud někdo klausovské éře vytýkal ekonomismus, který údajně pohlcoval jiné oblasti života, babišovská éra (doufejme, že nebude trvat podobně dlouho) dovedla tento postulát ad absurdum. Samozřejmě, co zbývá, když se ztratí ideje, než bezbřehé debaty o tom, jak kdo hospodaří, kdo komu co dluží, případně jak kdo kradl či krade.

Ze čtyř Fergusonových faktorů je tedy rozhodně uplatněn třetí, totiž neobyčejné přecenění jistě problematického společenského jevu korupce. Ideové koncepce a programy přestávají být důležité, což se ukázalo také v posledních krajských volbách. Populistické straně nezáleží na tom, jestli luxuje hlasy z pravé či levé strany ideového spektra, program přizpůsobuje voličům odevšad. Přesněji řečeno, její program natolik reduktivní, že je vlastně vhodný pro všechny. Otázka je, jestli to potom ještě je politický program, který garantuje názorovou kontinuitu. Pro populistu ovšem představuje tento politický ideál balast, jehož je nutné se zbavit.

Odmakaný populismus

Problém populismu se ale netýká jen jakéhosi pomyslného pokrmu z několika ingrediencí. Jde také o jistý politický styl. Mohlo by se zdát na první pohled sympatické, že populista je vlastně jakýsi zábavný chlapík, který si prostě vykládá, co ho napadne – jako v nějaké televizní show. To je ovšem základní problém. Pravda je totiž úplně opačná. Za současným demagogem jsou profesionální týmy, které vytvářejí jeho mediální obraz. Je za ním tvrdá práce, která má za cíl jediné, totiž oddělit tento obraz od reality. Lidu se pak předloží vytvořený portrét a několik prostých líbivých hesel, snadno pochopitelných a působivých: Stát potřebuje skvělého manažera, že?! Byl-li v předchozích letech symbolem jakéhosi reálného politického talentu v kombinaci s populistickými extravagancemi Miloš Zeman, dostali jsme se na vyšší úroveň. Zeman byl v tomto smyslu gründerským kapitalistou – vypracoval se na slušného populistu vlastními silami. Andrej Babiš je jiná třída. Jeho populismus je profesionální.

To, že je někdo profesionální a že má hodně peněz, neznamená, že je dokonalý. Andreji Babišovi naštěstí schází k dokonalosti dva podstatné prvky, na které nedosáhne, i kdyby rozdal milion koblih a klobás. Nikdy nebude druhým Orbánem, protože české prostředí je málo nacionalistické a patos – na rozdíl od Maďarska nebo Polska – je tu obecně v podezření. Druhý důvod je politický. Před rokem ani antibabišovská média nechápala soustředěný útok zeslabené ODS proti EET a neustálé bránění malých a středních podnikatelů. Dnes už je zřejmé, že právě touto strategií se podařilo zabránit nejhoršímu, totiž aby Andrej Babiš získal celou střední vrstvu. Nyní uvidíme, jak se vůči populismu vymezí i druhá systémová strana, totiž ČSSD, a jestli vymyslí alespoň něco tak podstatného jako pravice, která hrála vabank – a jak se ukazuje, jedinými možnými a správnými kartami.


Převzato z Pravého břehu. Fotografie: Yan Renelt / MAFRA / Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jiří Hanuš

Jiří Hanuš

Historik a editor, komentátor Pravého břehu. Zabývá se dějinami 19. století, dějinami historiografie a dějinami křesťanství. Učí na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, je pracovníkem jejího... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo