Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ráno se probudíte a Halík je papež

Martin Vlnas
Martin Vlnas
27. 4. 2016

Česká biskupská konference vydala oficiální stanovisko, že nemá nic společného s výroky Tomáše Halíka. Ono se sice ví, že Halík není biskup a s biskupskou konferencí nemá nic společného, ale jednou dvakrát to nepřipomenete, pak se ráno probudíte a zjistíte, že si myslíte, že je Halík papež. Něco na ten způsob už se stalo třeba pánům izraelitům v Polsku.

Ráno se probudíte a Halík je papež
-
+6
+

Svatý kopáček

Víte o někom, kdo je upoutaný na invalidní vozík nebo trpí omezenou pohyblivostí dolních končetin, a rádi byste mu pomohli? Pošlete ho na fotbal! Blahoslavený Dejan Lovren sice ordinuje na svatostánku Anfield jenom v nastaveném čase, takže si obvykle musíte hoďku a půl posedět, když ale sedíte celý život, zvládnout se to dá. Za redakci upřímně soucítíme s několika nevyvolenými, na které zázrak nezafungoval, máme pro ně ale dobrou radu. Příště víc fandit!

Bohužel, všechno má svou cenu. Na jednoho postaveného Brita připadá zhruba 25 tisíc Němců v hajzlu.

-
+14
+

Nepoznaň

Polským židům v Poznani několik let kázal falešný rabín Jacoob Ben Nistell, který neuměl hebrejsky. Katolík Jacek Niszczota, původním povoláním kuchař, členům místní židovské obce nabulíkoval, že se narodil v Haifě na úpatí biblické hory Karmel. Během bohoslužeb pak už stačilo jen kynout, nesmyslně žvatlat a sem tam prohodit nějaké slovníkové heslo. Když se ucho utrhlo, vzal kuchtík nohy na ramena a utekl. Kdyby byl chytřejší, stačilo na svou obhajobu uvést, že se domníval, že je slovo spasitel odvozené ze slova spásat, a jeho kvalifikace tedy plně vyhovuje.  

Tamní komunitu izraelitů však aféra příliš nerozrušila. Židovská obec rabína neplatila.

-
+5
+

Ztráta v rodině

Britská královna s velkou pompou (i krempou) oslavila devadesátku. Samozřejmě jí gratulujeme. Přesto jsme ale mírně rozčarovaní, že si to všechno tak parádně užívala, když umřel Prince.


Imperiální komerční přestávka

Další obrazové nálože najdete na TMBK.


-
+7
+

Pošťák zvoní dvakrát!

Dopisů ubývá a finští pošťáci nemají do čeho píchnout, nově proto budou lidem navíc sekat trávníky. Zatím jen v úterý, a když bude hezky. Pokud se osvědčí, budou se služby rozšiřovat. V sobotu by mohli zaskakovat v místních synagogách. Plány na středu jsou jasné.

Vzpomínáme na středu

Malý chlapeček se vždycky před spaním pečlivě modlil. Jednou si tatínek řekl, že si synkovu modlitbičku poslechne. Tak večer zastavil uchem na dveřích. Synek odříkal Otčenáš a poté: „Dobrou noc, tati, dobrou noc, mami, dobrou noc, babi, sbohem, dědo.“ Druhý den dědeček umřel. Tatínek si se znepokojením vzpomněl na divnou modlitbu.

Večer se proto zastavil znovu u dveří a poslouchal: „Dobrou noc, tati, dobrou noc, mami, sbohem, babi.“ Další den umřela babička. Tatínkovi už se to vůbec nelíbilo a o to víc ho šokovala večerní modlitba: „Dobrou noc, mami, sbohem, tati.“

Druhý den se probudil zpocený a nervózní. Celý den v práci se nervoval, kdy ho co potká. Odpoledne dorazil domů s úlevou, že den ve zdraví přežil a modlitba přece jen nefungovala tak, jak si myslel.  Manželka si jeho nervozity všimla, zeptala se ho proto, jaký měl den. Když jí odvyprávěl o té spoustě práce, odvětila mu: „Já taky měla den na prd. Umřel náš pošťák!"

-
+9
+

Muslimka, která spolkla raketomet

Lotyšsko zakázalo všem svým občankám nosit na veřejnosti nikáb, závoj zakrývající obličej. Byly tři. Bývalá prezidentka Vaira Vīķeová-Freibergová pak novinářům ochotně vysvětlila, že je to proto, že pod nikáb se klidně vejde i nenápadný raketomet. Takže pozor na paní s opravdu velkými klobouky. Třeba britskou královnu! Nikdy nevíte, co mají pod čepicí.

Jak to nesou ty tři lotyšské občanky, které kdy nikáb oblékly, se nepodařilo zjistit. Iráčané to nosí takhle.

Četli jste Malého prince?

-
+10
+

Interracial

Občané britského Bristolu si stěžují na plány majitele domu, který místo prodloužení nájemní smlouvy s tvůrci filmů pro dospělé hodlá ubytovat desítky migrantů. Obyvatelům čtvrti se nelíbí, že by měli sdílet prostor s mladými agresivními asociálními muži, kteří jsou známí svou násilnickou povahou a majetnickým přístupem k ženám. Místní také štve, že nyní budou lidé v bytech neustále střídat. Mnohem radši by uvítali návrat pornoprůmyslu.

-
+8
+

This is Sparta!

Pro všechny fanoušky fotbalové a hokejové Sparty máme důležité sdělení ve znakové řeči: Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Minule nám naložili

Prezident Zeman začal své politické odpůrce označovat jako bývalé lidi. Po alkoholismu je to další pěkný návrat k pozapomenutým tradicím z doby prvního dělnického presidenta, kdy se tak říkalo osobám, „které vítězstvím dělnické třídy byly zbaveny svého dřívějšího nadřazeného postavení na úseku hospodářského a kulturního života a které se s tímto stavem nesmířily“. Do třetice zbývá z tradic snad už jen syfilis.

Jestli jsou orgány moci ještě bdělé

Nechte se oholit, bude vám líp

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo