Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Hampl, nejupřímnější předseda svobodných

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
13. 11. 2015
 18 673

Vyjádření podpory Petru Hamplovi od představitele brněnské kavárny.

Petr Hampl, nejupřímnější předseda svobodných

Vážených a milých 958 členů svobodných,

v nadcházejícím týdnu si zvolíte svého nového předsedu. Měl by se jím stát Petr Hampl.

Všichni asi tušíme, že skoro sedm let po založení strany je jeden europoslanec, nula poslanců, nula senátorů, nula krajských zastupitelů, jeden obecní zastupitel na každých 817 a nula prezidentských kandidátů v prvním kole spíš taková hipsteřina mimo hlavní proud. Kdybyste byli kapela, hraje vás Rádio Wave ve dvě ráno.

Nemáte co ztratit a ta legrace za to stojí. Petr Hampl v čele libertariánské strany je totiž stejně komická představa jako Václav Klaus v čele zelených nebo Zdena Mašínová jako předsedkyně komunistů.

Zvolí svobodní Losnu (Fig. 1), nebo Mažňáka (Fig. 2)?

Nevěříte? Tak porovnejte bomby páně Hampla z posledního roku s vaší politickou filozofií, která je prý „určující pro všechny členy“ – patrně s výjimkou těch, kteří se svobodně rozhodli, že pro ně určující nebude:

Nikdo nemůže hájit respekt k soukromému majetku (1.2) upřímněji než muž, který volá po pronikání na cizí pozemky za účelem zakopávání vepřových hlav.

„Nadřazenost principu osobní svobody“ (1.4) máloco vyjádří líp než vlajka otrokářské Konfederace na vlastním domě. (Možná právě tady se projevuje ten respekt k soukromému majetku a Hampl tím upozorňuje na to, že mu sluníčkářská neomarxistická elita upírá svobodu vlastnit jiné lidi?)

Svoji etnickou a náboženskou toleranci (1.1) projevuje Hampl říčným upozorňováním na barvu kůže imigrantů nebo družbou s hnutími Islám v České republice nechceme a Blok proti islámu.

Schopnost svobodně se rozhodovat a projevy iniciativy (1.1) nejlépe oceníme tím, že dospělým lidem, kteří podnikli něco odvážného a bohužel se stali obětí trestného činu, „nařežeme tak, že na to nadosmrti nezapomenou“. (V čem přesně se Hampl liší od saúdskoarabských wahhábistů?)

Hamplovy projevy nestojí v bytostném rozporu jen s politickou filozofií svobodných, ale i s jeho vlastní identitou. Jako profesionální intelektuál bojuje proti profesionálním intelektuálům. Jako „pravicový sociolog“ kočuje po republice s přednáškami o třídním konfliktu. Jako zastánce minimálního státu opakovaně vyjadřuje podporu Miloši Zemanovi a Vladimíru Putinovi. (Aspoň že není jediný, kdo je s tím Putinem zmatený.)

Podívejte se do zrcadla. Kolik tam uvidíte libertariánů?

Milí volitelé, jděte do toho. Stejně už dávno nejste v pozici, kdy byste dokázali někoho přesvědčit, že svobodní nerovná se Hampl a jemu podobní. Ten vlak ujel.

Ujel kvůli přesvědčování, že sebestřelenější a sebenevkusnější kroky jednotlivých členů jsou jen kroky jednotlivých členů a strana s tím nemá nic společného. Představte si tu řáchandu, kdyby za zelené vystupoval uhlobaron a spolustraníci krčili rameny, že je bourání vesnic jeho soukromá aktivita. Tak směšné totiž je, když se k vám hlásí nenávistný, agresivní, autoritáře obdivující buran, jak si sám říká – a vám je to šumpytel.

Ten vlak vám ujel i díky celostranickému brnkání na xenofobní strunu: proč si ze všech organizací, které žijí z dotací, vybrat do kampaně právě Romeu, a ne Český svaz ledního hokeje? Protože lidi nenáviděj cigoše a milujou Jágra: nijak jinak to vysvětlit nemůžete, a ani se o to nesnažíte.

Proto když se dnes podíváte, co dalšího na Facebooku lajkují ti, kteří lajkují posty Svobodných, nápadně často to je Tomio Okamura, Blok proti islámu, Islám v České republice nechceme a Miloš Zeman.

Pár dobrých lidí ve vaší sluníčkové frakci se teď osypalo, ale těžko už s tím něco udělají. Strana, která se před sedmi lety přihlásila k ušlechtilým ideálům lidské svobody a osobní iniciativy, postupně při zoufalém hledání aspoň nějakých voličů začala mluvit k příznivcům dělání pořádku a vlády pevné ruky – a našla v nich vděčné publikum.

Milí svobodní, zkuste být upřímní sami k sobě i k voličům. Najděte odvahu zbavit se preppy hezounka Petra Macha, který sponzoruje levicové feministické kurdské bojovnice, a zvolte si do čela Petra Hampla. Hrdého burana, který má dost facek pro všechny, které vytáhly ruce ze dřezu. Bude vám jako předseda slušet.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (83)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

imigracelibertarianismuspetr hamplPetr Machstrana svobodných občanů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo