Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jistě, pane premiére, bruselské Napoleony porazíme!

Pavel Jégl
Pavel Jégl
5. 11. 2015
 5 712

Dejte nám, co chceme, jinak půjdeme, vzkazují Britové zbytku Evropské unie.

Jistě, pane premiére, bruselské Napoleony porazíme!

Znáte sitcom Jistě, pane ministře (Yes Minister)? Jim Hacker, ministr pro administrativní záležitosti v britské vládě, v něm říká: „Věřím v evropskou myšlenku. Ovšem to neznamená, že musíme ohnout hřbet před každým nařízením kdejakého byrokratického malého Napoleona z Bruselu.“ Nato se s bruselskými regulátory pouští do fiktivního boje za britský párek. Zvítězí – a to mu pomůže do premiérského křesla.

Nynější britský premiér David Cameron se pouští do bitvy za větší věc – za návrat pravomocí z Bruselu do Londýna. Výsledek předloží Britům k referendu, aby rozhodli o setrvání země v Evropské unii.

Nabízím scénář Cameronova tažení. Vtěsnal jsem ho do devíti bodů (dílů).

1. Cameron s evropskými lídry v tichosti dohodl, co bude po Unii požadovat

Britský premiér nepotáhne do předem prohraného boje. Proto už od května zkoumal terén a oťukával „protivníky“ – Angelu Merkelovou a Françoise Hollanda. Zjišťoval, co může požadovat a jak své návrhy formulovat. „Cameronovy požadavky byly pečlivě nastaveny tak, aby měly naději na úspěch,“ napsal francouzský deník Le Figaro.

Lze předpokládat, že Merkelová a Hollande v lecčems Cameronovi ustoupili. Británii chtějí udržet v partě. Ztráta druhé největší ekonomiky Unie a jaderné mocnosti, která má za sebou globální Commonwealth, by pro Evropskou unii byla ranou na solar.

2. Evropská unie dostává (dohodnuté) požadavky

Cameron v příštích dnech předloží britské návrhy polskému prezidentovi Unie Donaldu Tuskovi. Pochopitelně s nimi seznámí také Brity.

Pro ně bude žádat zejména volnější členství ve stále těsnější Unii. Bude také vymáhat záruky, že se euro nestane jedinou úřední měnou Unie a stát s vlastní měnou automaticky nesestoupí do druhé ligy. Navrhne, aby národní parlamenty mohly blokovat některé unijní regulace, a bude chtít, aby jeho země získala větší kontrolu nad přílivem cizinců.

Němci a Francouzi si na oplátku nejspíš vyžádají záruku, že Britové nezablokují snahu těch, kterým unijní střih těsný není a kteří se chtějí integrovat rychleji a víc.

3. Cameron sehraje divadelní drama o britské suverenitě, pak zvěstuje vítězství (dohodu)

Tato kapitola se bude nejvíc podobat zmíněnému sitcomu. Britský patriot David Cameron se navenek (stejně jako seriálový hrdina Jim Hacker) bude udatně bít s byrokratickými Napoleony z Bruselu. A jak jinak, bitvu o britská práva vyhraje.

Ve skutečnosti britský premiér s Merkelovou a Hollandem v klidu za zavřenými dveřmi doladí předem připravený kompromis – zcela v duchu Hackerova profláknutého hesla „čelem k voličům“.

4. Osmadvacet vlád schvaluje dohodu

Evropští lídři si dají záležet, aby při změně britského postavení neotevírali základní smlouvy Unie. Jejich revizi by muselo schválit nejen všech osmadvacet vlád, ale i osmadvacet národních parlamentů. Co víc, v několika zemích by o nich museli vyhlásit referendum.

Legislativní eskamotéři z Bruselu proto vytáhnou nějaký trik, který proces zjednoduší a rizika sníží. Předpokládám, že zopakují osvědčený postup, který Unie použila v roce 1992. Dánové tehdy v referendu odmítli Maastrichtskou smlouvu – obávali se zejména společné měny a unijního občanství. Hrozilo, že smlouva, která Evropská společenství povýšila na Evropskou unii, skončí pod stolem

Zádrhel odstranil dodatek k dánské verzi smlouvy, který dánským požadavkům vyšel vstříc. Dánové napodruhé Maastricht odhlasovali. Samotná smlouva zůstala nedotčena, nemusela se znovu nastolit v zemích, které ji už schválily.

Pro Británii se nabízí obdobný postup. Při „dánském řešení“ postačí, aby nové uspořádání vztahů mezi Unií a Británií potvrdily jen vlády.

Cameron sice prohlásil, že bude požadovat smluvní záruky, nakonec ale vezme zavděk slibem, že dodatek bude připojen k příští unijní smlouvě.

5. Cameron předkládá dohodu k referendu

Britové budou v referendu odpovídat na otázku: „Myslíte, že by Spojené království mělo zůstat členem Evropské unie? K tomu zakroužkují políčka s odpověďmi YES nebo NO.

Ještě před hlasováním Cameron upozorní voliče, že právě on pro Británii vybojoval lepší postavení a vyzve je, aby hlasovali pro setrvání země v Unii.

6. Britové dohodu schválí a brexit bude zažehnán. Nebo ji odmítnou

Cameron je optimista, věří, že Britové se rozhodnou pro Unii stejně jako v roce 1975. Tehdy referendum vyhlásil premiér Harold Wilson, jehož Labour Party byla v postoji ke členství v unii (tehdy ještě v Evropských společenstvích) rozpolcena. Dnes jsou pro změnu rozpolceni toryové.

Většina průzkumů naznačuje, že Cameronův předpoklad by se mohl potvrdit. Mírnou převahu v nich mají zastánci britského členství v Unii. Pokud by se sondy promítly do výsledku referenda, byl by brexit na určitou dobu zapomenut. Cameron by posílil, na čas by umlčel protiunijní křídlo v Konzervativní straně a vzal vítr z plachet Straně za nezávislost Spojeného království (UKIP).

Jenže výsledek referend bývá nepředvídatelný. Je závislý na momentální náladě voličů, kteří při hlasování můžou odpovídat na úplně jinou otázku, než která je předložena k rozhodnutí. Referendum se pro ně může stát příležitostí, jak vytrestat vládu, premiéra nebo prezidenta.

Před deseti lety tak Francouzi v referendu potopili euroústavu. Bylo přitom zjevné, že spíš než proti předloženému dokumentu hlasovali proti prezidentu Jacquesi Chirakovi, kterému kladli za vinu žalostnou vládní politiku. Podobně by to mohlo dopadnout s dalším britským angažmá v Unii a s Cameronem.

Kdyby odpůrci členství v Unii vyhráli, britský premiér by patrně na nic nečekal a podal demisi. Pochopitelně, ztratil by ve straně autoritu.

7. Nová britská vláda začne chystat brexit, anebo předloží Unii další požadavky

Pokud vyhrají stoupenci odchodu z Evropské unie, začne nová britská vláda chystat brexit. Může však předložit zbytku Unie další požadavky a zahájit další kolo rozhovorů. Druhou variantu pokládám za reálnější, zejména tehdy, když bude výsledek těsný.

Unijní lídři proti novému kompromisu nebudou, protože jsou z hrozby brexitu vyděšeni.

8. Vlády nové britské návrhy schválí a Britové uspořádají druhé referendum

Opakovaná referenda k unijním smlouvám jsou „běžnou výjimkou“. Pořádali je jak Dánové (k Maastrichtské smlouvě), tak Irové (k Lisabonské smlouvě). Proč by tedy nemohli skládat reparát Britové?

Cameron tuto možnost odmítá. Jenže o dalším postupu rozhodne jeho nástupce, který může mít jiný názor. Například londýnský starosta Boris Johnson, který opakované referendum připouští. Má za to, že teprve před druhým hlasováním bude možné unii pořádně přitlačit ke zdi a přimět k ústupu.

9. Britští voliči dohodu schválí a brexit bude odvrácen. Nebo ji odmítnou i napodruhé a – sbohem a šáteček

Irové a Dánové napodruhé hlasovali „proevropsky“. Avšak Britové – to je jiná kategorie. Ústav NatCen Social Research ve své sondě zjistil, že dvě třetiny obyvatel ostrovního království žádnou evropskou identitu necítí. To je zdaleka nejvyšší podíl ze všech unijních států.

O prospěšnosti členství ve francouzsko-německém projektu sjednocené Evropy Britové vždy pochybovali. Pravda, před čtyřiceti lety pro ně hlasovali v poměru dva ku jednomu. To však bylo v době, kdy jejich země procházela krizí a oni doufali, že společný trh ji vytáhne k prosperitě.

Doba se však změnila. Dnes pro Brity není Unie vysněným výtahem z krize, spíš byrokratickou a protekcionistickou nákazou, která ji do krize může stáhnout. Pokud se rozhodnou odejít, nikdo se nebude moci divit.


Foto ministra a pozdějšího premiéra Jima Hackera, jinak herce Paula Eddingota: Profimedia
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (39)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo