Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Donaldovy Trumpoty: Prezidentská reality show

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
19. 8. 2015
 5 812

Jen den po favoritovi republikánských primárek Jebu Bushovi oznámil kandidaturu na prezidenta obchodní magnát a hvězda televizní reality show Donald Trump. Ačkoliv se všichni tváří, že nejde o vážného kandidáta, v průzkumech ihned raketově vyletěl na druhé a vzápětí i první místo.

Donaldovy Trumpoty: Prezidentská reality show

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámil 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se přidal i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Donald Trump se rád chlubí svým jměním. Podle Forbesu dělá přes čtyři miliardy dolarů, ale sám Trump tvrdí, že je to víc než dvakrát tolik. Zbohatl nejprve na obchodech s nemovitostmi, později v zábavním průmyslu.

Především produkoval reality show The Apprentice, ve které sám vystupoval. I díky ní získal status celebrity, který je pro něj v raných průzkumech veřejného mínění velkou výhodou. Dotazovaní častěji vyberou člověka, kterého na rozdíl od mnohých velké části politiků kandidátů znají.

Nepřítel Mexika

„Přinášejí drogy, zločin, jsou to násilníci,“ vyvolal bouři hned při oznámení kandidatury, když toto prohlásil o mexických imigrantech. Omluva? „Není za co se omlouvat. Proudí sem hodně špatných lidí. Neříkám, že jen Mexičanů – hodně špatných lidí. Není ve mně ani kousek rasisty. Jen odhaluji, o čem všichni vědí, že se to děje, ale nikdo o tom nechce mluvit.“

Později to dále rozvedl, že Mexičany vlastně má rád. Ale Mexiko do USA posílá lidi, které samo nechce. Ano, skutečně, mexická vláda podle Trumpa řídí migraci Mexičanů do USA. Mexická vláda podle něj stojí i za protesty proti jeho výrokům: „Byli příliš sofistikovaní. Garantuju vám, že je sem poslala mexická vláda.“ Z toho samého obvinil i člověka, který se ho na tyto výroky zeptal na akci Freedom Fest v Las Vegas.

Rupert Murdoch, který stojí za pravicovou stanicí Fox News, Trumpovi oponuje: „Mexičtí imigranti mají mnohem nižší zločinnost než lidé, kteří se tu narodili.“ Tento údaj potvrzují data prestižního Pew Research Center. Jedno z nejbezpečnějších měst v USA je podle něj El Paso na hranicích s Mexikem, v němž Hispánci tvoří přes 80 procent obyvatel.

Program

Trumpův program zahrnuje zrušení dědické daně a daně z příjmů právnických osob. Jako zastánce protekcionismu naopak prosazuje zavedení dvacetiprocentního dovozního cla a zdanění outsourcingu patnácti procenty.

Na hranicích s Mexikem chce vybudovat zeď, za kterou bude platit právě Mexiko. Slibuje, že nikdo nebude k Islámskému státu nemilosrdnější než on. Najde prý nového generála Pattona, který zajistí, aby armáda zase fungovala.

Slibuje, že zajistí, aby Írán nezískal jadernou zbraň. Kritizuje ministra zahraničí Kerryho, že nemá žádný koncept vyjednávání a s Íránem vyjednal strašnou a směšnou dohodu.

Zajímavé je, že Trump je dlouhodobě kritikem americké invaze do Iráku. Zopakoval to i při oznámení kandidatury. Řekl, že současné události mu dávají za pravdu. Svržení Saddáma Irák destabilizovalo, dnes část země ovládá Islámský stát a část Írán. Právě před vlivem Íránu dlouhodobě varuje.

Vzestup v průzkumech

Než Trump oficiálně oznámil kandidaturu, byl naprostým outsiderem, krčícím se na chvostu průzkumů. Pokud v nich vůbec figuroval. Na konci června však vyskočil nahoru. Zatímco v posledním průzkumu před oznámením kandidatury ho označilo za svého favorita pouhé procento dotazovaných republikánských voličů, v následujících pěti to bylo postupně 11, 12, 13, 17 a nakonec 24 procent republikánských voličů. Tím se prodral nejprve na druhé místo za Jeba Bushe a momentálně poráží i jeho.

V médiích od té doby probíhají vášnivé debaty a spekulace, co za Trumpovým vzestupem vězí. Znamená to, že xenofobie vůči Mexičanům rezonuje s náladou významného segmentu republikánských voličů? Nebo je to jen výsledkem toho, že Donald Trump je mnohem slavnější osobnost než většina republikánských politiků, kteří do primárek naskočili před ním? To ukáže až čas.

Pátá kolona demokratů?

Donald Trump nebyl vždy republikánem. V letech 2001 až 2009 byl registrovaným demokratem. V letech 1999–2001 byl registrovaným příznivcem protekcionistické Reformní strany Rosse Perota. V období 2011–2012 se pak politicky identifikoval jako nezávislý. V roce 2012 se vrátil k republikánům, ke kterým se hlásil i v letech 2009 až 2011 a také před svým odchodem k Reformní straně.

V předchozích letech přispíval na kampaň jak republikánským, tak demokratickým kandidátům. Na jeho poslední (třetí… to jsou ti zastánci tradičních rodinných hodnot) svatbu mu přišli i manželé Clintonovi.

Dave Nalle ze sdružení libertariánsky smýšlejících republikánů Republican Liberty Caucus se domnívá, že Trump i jeho příznivci jsou tradičními sociálně-konzervativními demokraty, pro které v současné demokratické straně není místo: „Republikáni udělali osudovou chybu, že je mezi sebe pustili.“

Ačkoliv kontroverzní výroky Trumpovi přinášejí mediální pozornost a v současné době se mu daří v průzkumech, u mnohých republikánů vyvolávají obavy. Přestože si získává řadu stoupenců, možná ještě víc lidí odpuzuje. Nejvíce se republikáni obávají, že poškodí image celé republikánské strany a znemožní jí získat hlasy hispánských voličů.

Právě tato klíčová demografická skupina v posledních dvou volbách výrazně podpořila Obamu (67 procent v roce 2008 a 71 procent v roce 2012). Pokud je republikáni aspoň částečně nezískají na svou stranu, nebo si je dokonce ještě více odcizí, na Bílý dům mohou zapomenout.

Kombinace této reálné hrozby s Trumpovou demokratickou minulostí a přátelskými vztahy s Clintonovou už dokonce dala vzniknout spekulacím, jestli Trump náhodou není kandidát nastrčený demokraty…


Úvodní foto: Christopher Halloran / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo