Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lindsey Graham: Zničit Randa Paula

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
21. 7. 2015

„Pokud si myslíte, že můžeme chránit Ameriku, aniž bychom poslali pár jednotek zpátky za moře bojovat velmi dlouhou dobu, pak s největší pravděpodobností nejsem váš člověk,“ říká o sobě senátor za Jižní Karolínu Lindsey Graham.

Lindsey Graham: Zničit Randa Paula

Devětapadesátiletý starý mládenec je od června oficiálním kandidátem v republikánských prezidentských primárkách. Jako předního představitele zahraničněpolitických jestřábů ho podpořil blízký kolega John McCain, který za republikány kandidoval na prezidenta v roce 2008.

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámí 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se chce přidat i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Rotující první dáma

Lindsay Graham není ženatý. Na postu první dámy by občas mohla zaskočit jeho sestra, jenže ta žije v Jižní Karolíně s manželem a dvěma dětmi, a mohla by tedy zaskočit jenom občas. A tak Graham snad s narážkou na rotující předsednictví Evropské unie žertuje: „Mám mnoho přátel. Budeme mít rotující první dámu.“

Graham by nebyl první svobodný prezident v historii země. Před ním to byli James Buchanan a Grover Cleveland. Cleveland se oženil v úřadě. Za Buchanana se role první dámy ujala jeho neteř, která se záhy stala velice oblíbenou.

Omezení pozdních interrupcí

Když jsem zde dosud psal o republikánských kandidátech, často se vynořovala poměrně radikální stanoviska odsuzující potraty. V případě Grahama Politico.com uvádí, že jeho aktivity v této oblasti by v roce 2016 mohly uškodit republikánským senátním kandidátům.

Oč jde? Dolní komora Kongresu, Sněmovna reprezentantů, před nedávnem odhlasovala zákaz potratů později než ve 20. týdnu těhotenství. S výjimkou znásilnění a ohrožení života matky. Jen pro srovnání v České republice je umělé ukončení těhotenství na žádost matky povolené do 12. týdne těhotenství, ze zdravotních důvodů pak do 24. týdne těhotenství. Zmíněný zákon tedy není z našeho pohledu nic velkého. Neomezuje matky ani do té míry jako v této oblasti velmi liberální Česká republika. Americká debata je ale tak polarizovaná, že pokud je někdo pro možnost potratů, znamená to často pro možnost kdykoliv. Stejně jako být proti potratům znamená často být pro jejich zákaz bez výjimek.

Graham chce dosáhnout toho, aby o návrhu zákona co nejdříve hlasoval i Senát. Republikáni v něm mají většinu, takže by nejspíše prošel jako po másle. Jen prezident Obama slíbil, že ho bude vetovat.

Autor výše odkazovaného článku předpokládá, že Grahamovo protlačování zákona by mohlo uškodit republikánským senátorům usilujícím o znovuzvolení ve fialových (bez jednoznačné dominance jedné ze stran) a modrých (tradičně demokratických) státech.

Přední jestřáb

Zřejmě nejvýraznějším rysem Grahamova politického profilu jeho zahraničněpolitický „jestřábí“ postoj. Tvrdí, že žijeme „v nejnebezpečnější době, jakou si lze představit“. Mimochodem psycholog Steven Pinker přichází s přesvědčivými důkazy o pravém opaku, tvrzení o nejnebezpečnějším světě je podle něj neudržitelné klišé.

V listopadu 2010 Graham volal po preventivním vojenském úderu proti Íránu, za účelem oslabení tamního režimu. Už v září 2009 byl přesvědčen, že svět je „na cestě k Armagedonu“, protože se Írán pokoušel získat jaderné zbraně.  

„Chci být prezidentem, abych porazil nepřátele, kteří se nás pokoušejí zabít. Ne abych je jen vytrestal, kritizoval nebo zadržoval, ale porazil je!“ prohlásil rázně při ohlášení své kandidatury.

Protivník Randa Paula

Grahamovi se nelíbilo, když se Obama chystal jmenovat ministrem obrany republikána Chucka Hagela. Graham tvrdil, že Hagel bude nejprotiizraelštějším ministrem obrany v historii USA. Daleko větší pifku má ale na svého soupeře v primárkách Randa Paula. Dlouhodobě.

Senátor za Kentucky je podle Grahama v mnoha ohledech nalevo od Obamy. Aby porazili Hillary Clintonovou, republikáni prý potřebují nominovat kandidáta se silnou strategií národní obrany: „Senátor Paul není v dobré pozici, aby se mu něco takového podařilo,“ tvrdí Graham.

Z Paulova tábora zaznívají opačné názory: Hillary se od Grahama a dalších jestřábů v zahraničněpolitických otázkách příliš neodlišuje. Proto republikáni potřebují postavit proti Hillary někoho s odlišnou vizí.

Pánové se navzájem nemusí dost dlouho. V roce 2012 se Graham objevil na jednom pódiu s demokratickým kandidátem na senátora za Západní Virginii. Paulova kampaň předtím zaplatila televizní spoty vymezující se právě proti tomuto kandidátovi, neboť hlasoval proti Paulovu návrhu pozastavujícímu zahraniční pomoc Egyptu, Libyi a Pákistánu.

Paul pak prohlásil, že by sám nikdy nevedl ve všeobecných volbách kampaň proti republikánskému kandidátovi: „Proto si myslím, že je naprosto neuvěřitelné, že Graham ve všeobecných volbách podporuje demokrata.“

Zničit Paula za každou cenu

Útoky na Paula budou zřejmě významnou součástí Grahamovy strategie. Vyhledáváním střetů na sebe připoutá mediální pozornost a kritikou jeho názorů může lépe zdůraznit ty svoje.

Podle Harryho Entena vlastně Graham podobně jako Paulův otec Ron ani nechce vyhrát. Jako jakýsi „anti-Ron Paul“ chce zajistit, aby v republikánských primárkách zazněly radikální jestřábí názory.

Možná se také obával, že Paul nebude jediným kandidátem, který odmítá nekriticky přijímat intervencionistické recepty. Nakonec se však ukázalo, že ani v jednom případě se neměl čeho obávat.

Holubici by mohl připomínat snad jenom Ben Carson, ten ale o zahraniční politice a obraně až tolik nemluví. Naopak v osobách Rubia nebo Santoruma se primárek účastní dravci par excellence.

V tomto ohledu tedy Graham dávno zvítězil.

Třetím možný důvod pro kandidaturu může být pouhá snaha zajistit, aby Paul určitě neuspěl. Ale doba, kdy Paul vévodil průzkumům, je dávno pryč. Člověk však nikdy neví.

A tak bude Lindsey Graham čekat na stráži, a kdykoliv se bude zdát, že by Rand Paul mohl jít nahoru, pokusí se ho potopit. Bude se snažit jeho názory ocejchovat jako totožné s názory Paulova otce. Ačkoliv jsou jim ve skutečnosti v mnoha ohledech na hony vzdálené.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo