Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Střelec Santorum prezidentem? Těžko

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
17. 6. 2015

„Pokud jde o ryzí, slepou hloupost, Santoruma nikdo nepředčí. Za dvacet let jsem v senátu nepotkal hloupějšího senátora,“ prohlásil v roce 2011 spolupracovník Johna McCaina Mark Salter v roce 2011.

Střelec Santorum prezidentem? Těžko

Proč? Když McCain kromě jiného odsoudil waterboarding a některé další metody mučení, jichž se Američané dopouštějí, tehdejší senátor za Pensylvánii Santorum ho napadl, že prý vůbec nechápe, jak podobné výslechy fungují. Jenže McCain, jeden z předních republikánských jestřábů, je veterán vietnamské války a mučení zažil na vlastní kůži.

27. května Rick Santorum ohlásil svoji druhou kandidaturu v republikánských prezidentských primárkách.

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámí 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se chce přidat i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

První pokus: Nad očekávání dobrý

V roce 2012 si Santorum vedl v primárkách nad očekávání dobře. Neotřesitelným favoritem byl od počátku Mitt Romney. Málokdo pochyboval, že nakonec republikáni na prezidenta nominují právě jeho. A málokterý republikán byl z této vyhlídky skutečně nadšen. A tak výrazná část pravicových voličů do poslední chvíle hledala silného alternativního kandidáta.

Chvíli se zdálo, že by jím mohl být afroamerický byznysmen Herman Cain. Když se ale ukázalo, že nedokáže kloudně zodpovědět jakoukoliv neekonomickou otázku, z primárek se ještě před jejich startem stáhl. Potom se o slovo hlásil texaský guvernér Rick Perry. Tomu zlomily vaz nepřesvědčivé výsledky v debatách, po nich přišel volební propadák v Iowě a New Hampshire. Na malou chvíli to dokonce vypadalo, že v Iowě, prvním státě primárek, vyhraje Ron Paul.

Ale všichni tak nějak cítili, že pokud by se mu to snad podařilo, reálně by to Romneyho ambice příliš neohrozilo. A tak v Iowě, která tradičně přeje sociálním konzervativcům, nečekaně zazářil právě Santorum.

Příliš dobrá alternativa to ale nebyla. Santorum na rozdíl od Romneyho neměl finanční prostředky a na rozdíl od Rona Paula ani dostatek dobrovolníků, kteří by se stali duší kampaně, ani nikoho, kdo by je dokázal řádně zorganizovat.

Proti právu na nevěru

Stejně jako Huckabee doprovází Santorum svůj sociální konzervatismus více než podivnými výroky. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka. V dubnu 2003 se pak proslavil rozhovorem, kde vyjádřil svérázné názory na homosexualitu: „Nemám problém s homosexualitou. Mám problém s homosexuálním konáním. (…) Nejde o osobu, ale o její jednání.“

To vzápětí ještě rozvedl: „V některých státech, z nichž jeden je teď u Nejvyššího soudu, máme zákony proti sodomii a ty měly svoje opodstatnění. Protože jde přece o podrývání základních principů naší společnosti a rodiny. A pokud teď Nejvyšší soud řekne, že máte právo na konsenzuální sex uvnitř svého domova, pak máte i právo na bigamii, právo na polygamii, právo na incest nebo právo na nevěru. Máte právo na cokoliv. Nepodrývá to základy naší společnosti? Podle mého názoru podrývá.“

Program pro letošní primárky

A s jakými prioritami Santorum vytahuje do boje? Slibuje, že významným bodem jeho programu bude plán daňové reformy. Představí ho prý již brzo. Prý bude znamenat rovnější a férovější daň a nastartuje americkou ekonomiku.

Vedle toho hovoří o boji proti radikálnímu islámu, o podpoře tradiční rodiny, ochraně nenarozeného života, ochraně amerických pracovních míst před imigranty, ale také o snižování veřejných výdajů.

Zahraniční politika

Na rozdíl od Mikea Huckabeeho považuje Santorum zahraniční politiku za svoji přednost. Jak bylo naznačeno výše, jeho pozice jsou tak jestřábí, že jako příliš umírněného napadá i lídra republikánských jestřábů Johna McCaina.

Hovoří o nebezpečí „islámského fašismu“, za jehož původce ještě do nedávna označoval Írán. Odmítá tedy i Obamova jednání s touto zemí a případnou dohodu by prý jako prezident hodil do koše. O Islámském státu prohlásil, že pokud si hoši přejí návrat verze islámu ze sedmého století, pak by je Američané měli do sedmého století vybombardovat.

Podporuje vyzbrojování Kurdů a volá po podpoře Jordánska. Ale zároveň hovoří i o tom, že by měli Američané z Iráku vytlačit Írán, který je v boji s Islámským státem velmi aktivní. Do Iráku chce poslat deset tisíc amerických vojáků. Ti by v boji proti Islámskému státu měli spojit síly s iráckými sunnity. Většinové šíity, kteří si na rozdíl od mnohých sunnitských kmenů s Islámským státem nikdy nezadali, zřejmě Santorum odepsal.

Top 10 v nedohlednu

Rick Santorum se v první řadě uchází o stejnou skupinu voličů jako Mike Huckabee – sociální konzervativce. Jejich podpora jim umožnila zahájit své předchozí pokusy vítězstvím v Iowě.

A protože si na tyto voliče dělá zálusk i Ted Cruz, Ben Carson nebo Scott Walker, Santorum ví, že si s bojem za tradiční hodnoty nevystačí. Zdá se tedy, že novou kampaň bude do značné míry stavět i na ekonomických otázkách a boji za střední třídu. Vedle toho se bude snažit prodat i své výrazné názory na zahraniční politiku.

Přesto není v žádném případě favoritem. V průzkumech se dlouhodobě pohybuje kolem dvou procent. V současné době ani nefiguruje mezi deseti kandidáty s nejvyššími preferencemi. Jenom tito kandidáti přitom budou vpuštěni do televizních debat. Pokud se do nich Santorum nedostane, moc parády v těchto primárkách neudělá.

Úvodní foto Andrew Cline / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo