Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chcete konec velkých domů? Nechejte mistrovství světa vydražit

Pavel Jégl
Pavel Jégl
9. 6. 2015

Kabinet bafuňářů, který řídí fotbal a pořádá v něm světový šampionát, je cinknutý. Co s tím?

Chcete konec velkých domů? Nechejte mistrovství světa vydražit

Mezinárodní fotbalová federace známá pod zkratkou FIFA (Fédération Internationale de Football Association) je zajímavá neziskovka. Její finanční rezervy dosahují 1,5 miliardy dolarů a jen loni jí na účty přitekly dvě miliardy.

Pozoruhodné sumy však skončily také na účtech některých členů federace. Byly to úplatky.

Američtí a švýcarští vyšetřovatelé rozplétají nitky kolem korupce funkcionářů FIFA při volbě pořadatelů turnajů (především mistrovství světa) a při prodeji marketingových práv. Vychází najevo, že činovníci fotbalové vlády dostávali zaplaceno za hlasy pro země kandidující na pořadatelství světového šampionátu – Jižní Afriku (získala šampionát 2010) a Maroko (prohrálo souboj o hostitelství turnaje 1998 s Francií). Co víc, vyšetřuje se podezření, že tučné bakšiše zajistily mistrovství světa Rusku (2018) a Kataru (2022).

Celková výše úplatků je odhadována na 150 milionů dolarů. Není to ale jen pověstná špička ledovce?

Sepp Blatter, prezident FIFA. V aktuálním korupčním skandálu nepatří mezi obviněné, přesto čtyři dny po svém znovuzvolení ohlásil, že odstupuje.
Foto: kojoku / Shutterstock.com

Tajný svět FIFA

FIFA má za sebou řadu korupčních skandálů. Skotský novinář Andrew Jennings je popisuje v knize Foul! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote Rigging and Ticket Scandals(Faul! Tajný svět FIFA: Úplatky, zmanipulované volby a skandály s lístky).Reakce vedení fotbalové federace na tyto kauzy se většinou daly shrnout do dvou bodů:

1. Někteří ze starých bafuňářů, kteří si nahrabali, vypadnou z fotbalového kolotoče.

2. Nastoupí za ně jiní, kteří si ještě nenahrabali a kteří budou hrabat o to víc.

Pokušení uplácet bude vždy vysoké, protože mezinárodní fotbal je výnosná záležitost a mistrovství světa nejlukrativnější sportovní akce. Zatím poslední šampionát loni v Brazílii v souhrnu s kvalifikací vynesl 4,8 miliardy dolarů.

V sázce jsou nejen peníze, ale také politika a prestiž. Proto uplácejí politické reprezentace, zejména šéfové totalitních či autoritářských států, pro které je pořadatelství sportovní megaakce šancí posílit své postavení a dodat režimu legitimitu.

Je zřejmé, že odstranit korupci z rozhodování o místě světového šampionátu není myslitelné, pokud se nezmění systém přidělování pořadatelství hlasováním delegátů. K tomu se však FIFA nechystá.

Licitace místo úplatků

Je tu přitom jednoduchý recept, jak se úplatkářství zbavit – prodat pořadatelství šampionátu v aukci. Pro olympiády v minulosti takový způsob navrhovali Mark F. Stewart a C. L. Wu.

Je to jednoduchá a otevřená metoda: kdo zaplatí nejvíc, bude hostit sportovní akci.

Vždyť – nahlíženo skrze prizma korupčního skandálu, který otřásá fotbalovou federací – tohle pravidlo platí už dnes. Jenže většina peněz za prodej pořadatelství, kterému se eufemicky říká volba, jde skrytě do kapes fotbalových činovníků a ti je použijí pro své blaho, nikoli ve prospěch fotbalu.

Pokud se hostitelství šampionátu vydraží, bude prodej veřejný. Vydražená částka bude zanesena v účetnictví FIFA. Výtěžek z aukce by v takovém případě mohl být investován do zábavy, definované anglickým internacionálem Gary Linekerem jako hra, kterou „hraje dvaadvacet lidí a kterou vždy vyhrají Němci“.

Částka, za kterou by vydražitel šampionát získal, by přitom mohla být zajímavá. Uchazeči o turnaj by mohli licitovat vysoko, protože by jim odpadly (nepochybně horentní) náklady na lobbisty a reklamní agentury spojené s nynějším volebním systémem.

A jak se vypořádat s námitkami, že nebude dodržena zásada rotace pořadatelství a šampionáty připadnou jen nejbohatším státům? Jednoduše, stačí pravidlo, podle kterého se vydražitel (pořadatel) nebude moci účastnit několika následujících dražeb. Malé a chudé státy zase budou moci vytvářet pořadatelské koalice a mistrovství světa hostit společně.

Radši byznys než korupce

Fotbal je sport, ale také byznys. Prodávají a kupují se vstupenky,  hráči, trenéři, vysílací i marketingová práva – a někdy také výsledky. V případě posledního obchodu přestává být fotbal sportem.

Pokud se budou světové šampionáty prodávat v aukci, funkcionáři přijdou o část moci a především o úplatky a prebendy. Fotbal ale sportem zůstane.

Jistě, pokud jsou volby férové, je to lepší způsob rozhodování o pořadatelství šampionátu. Dají se uplatnit jiná kritéria než peníze. Jenže věřte v neúplatnost činovníků FIFA. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo