Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Huckabee: Pryč s potraty, homosexuály a feministkami

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
18. 5. 2015

Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu Mikea Huckabeeho, který pátého května oznámil kandidaturu v republikánských prezidentských primárkách. V roce 2008 mu to nevyšlo vzdor podpoře samotného Chucka Norrise.

Huckabee: Pryč s potraty, homosexuály a feministkami

Tehdy byl i s nevelkými finančními prostředky více než solidním soupeřem vítěze primárek Johna McCaina a neméně ambiciózního Mitta Romneyho, kterému se v nich podařilo uspět až o čtyři roky později. Překvapil hned na začátku vítězstvím v Iowě, která přeje sociálním konzervativcům.

Primárky u republikánů

Ted Cruz

Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu své vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party. Kandidaturu už ohlásil a Finmag o tom psal:

Rand Paul

Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky. V Republikánské straně patří k libertariánskému proudu – snad dokáže zaujmout mladé, menšiny, města, napřed ale bude muset získat podporu mezi republikánskými konzervativci. A možná, že jeho snaha vyhovět každému bude nakonec znamenat, že ho nebude chtít nikdo.

Marco Rubio

Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Rozhodnout by se měl 13. dubna.

Scott Walker

Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tak šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush

Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna  a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. V průzkumech si zatím obsazuje přední příčky, žádnou drtivou převahu jako u demokratů Clintonová však nemá.

Chris Christie

Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Rick Santorum

Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Rick Perry

Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. Netají se tím, že by se příští rok mohl pokusit o reparát.

Druhý pokus – zkušenější a bohatší kandidát

Nakonec zvítězil celkem v osmi státech a přesvědčil téměř 21 procent primárkových voličů. Když už nic jiného, značně se zviditelnil. Od té doby vydává velmi dobře prodávané knihy, je vyhledávaným řečníkem a také získal dobře placený job: vlastní pořad na televizním kanálu Fox News.

Toho se teď dobrovolně vzdal, jen aby to mohl po osmi letech zkusit znovu. Tentokrát si rozhodně nebude moct stěžovat na nedostatek financí. Jednak se z něj stal milionář, jednak jako zkušený kandidát bude mnohem snadněji získávat sponzory pro kampaň.

Americký holokaust a ženské libido

Stejně jako jeho podporovatel Chuck Norris je i Mike Huckabee pěkný drsňák. Loni přirovnal potraty k holokaustu. Pokud prý cítíme něco neuvěřitelně silného v Osvětimi a Březince, kde bylo zavražděno jeden a půl milionu z jedenácti milionů obětí nacismu, měli by Američané totéž cítit v souvislosti s „pětapadesáti miliony zavražděnými v dělohách svých matek“.

Do debaty o hrazení antikoncepce ze zdravotního pojištění pak přispěl neotřelým názorem, že podle demokratů ženy potřebují „každý měsíc předpis na antikoncepci, protože nedokážou kontrolovat své libido bez pomoci státu“. Byl to pokus ukázat, že konzervativci nejsou proti ženám, ale naopak vlastně bojují za ženy. Měl ale přesně opačný účinek.

Na konci ledna se bývalý guvernér rozohnil v rozhovoru na Foxu s moderátorkou Megyn Kellyovou nad tím, jak laciné jsou newyorské ženy, které mluví sprostě. Moderátorka ho však usadila: „Nejenom, že mluvíme sprostě, ale taky pijeme, kouříme a máme předmanželský sex.“

Nikoho tak nenechala na pochybách, že to Huckabee, bývalý zaměstnanec stanice, bude mít těžké i na pravicovém Foxu.

Zvyšování daní a utrácení ve velkém

Další, kdo se do Huckabeeho pustil, je ekonomicky liberální (respektive fiskálně konzervativní, jak tomu říkají za mořem) skupina Club for Growth. Ta je s Huckabeem na nože už dlouho. Veřejně ho kritizovala nejen při jeho poslední účasti v primárkách, ale už dřív, když jako guvernér zvýšil minimální mzdu.

Huckabee si to vzal osobně a všemožně se jí to snaží vrátit. Třeba když Club for Growth v senátních primárkách v Texasu podpořil Teda Cruze, Huckabee schválně podpořil jeho hlavního soupeře.

I teď klub už několik měsíců před Huckabeeovým oznámením kandidatury avizoval, že tentokrát bude voliče informovat, co si o bývalém guvernérovi myslí. Podle předsedy klubu Davida McIntoshe bylo Huckabeeho působení v roli guvernéra mimořádně špatné, protože zvyšoval daně a výdaje. Club for Growth se prý postará, aby se o tom voliči dozvěděli.

A jak řekli, tak udělali. Hned pátého května dal klub do oběhu video, které upozorňuje, že výdaje státu Arkansas se za Huckabeeho vlády zvýšily o 65 procent, daně zvyšoval na každém kroku a daňové zatížení průměrného Arkansasana se za jeho vlády zvýšilo 47procentně.

Před primárkami v roce 2008 ho kritizoval i Cato Institute. Za svou ekonomickou politiku v posledním volebním období do něj dostal pětku, za obě volební období dohromady pak čtyřku.

Zahraniční politice nerozumím, ale…

„Slibuji, že jako prezident nebudu nadále pouze snažit o zadržování džihádismu. Porazíme ho,“ řekl Huckabee pátého května. Zatím ale nevysvětlil, jak porážky džihádismu dosáhne a proč by v tom měl být úspěšnější než Bush a Obama.

Kromě toho chce, aby Izrael věděl, že Američané jsou jeho upřímní přátelé. Na to navazuje jeho postoj k současným jednáním o íránském jaderném programu: „Íránští ajatolláhové musí vědět, že dřív zamrzne peklo, než získají jadernou zbraň.“ Současnou podobu dohody považuje za strašnou.

Obecně se Huckabee netají tím, že zahraniční politika není jeho silnou stránkou. S odzbrojující upřímností to opakoval už v kampani v roce 2008. To mu však nebrání zaujímat v ní velmi radikální stanoviska, nad nimiž někdy kroutí hlavou i republikánští jestřábi.

Nedávno třeba vyzval mladé křesťany, kteří zvažují nastoupit vojenskou službu, aby s tím ještě pár let posečkali. Než bude mít Amerika toho správného, dostatečně křesťanského prezidenta. Jinými slovy, aby se služby zřekli, pokud bude u moci demokrat, případně nedostatečně konzervativní republikán. Takové řeči se příznivcům silné armády nezamlouvají.

Pokud neuspěje v Iowě, neuspěje nikde

Jaké jsou Huckabeeho šance? Byly průzkumy, které ho celonárodně řadily na třetí místo za wisconsinského guvernéra Scotta Walkera a Jeba Bushe. Případně někdy až na čtvrté místo za Randa Paula.

Jenomže oznámení kandidatury Teda Cruze a Marka Rubia na tyto kandidáty strhlo pozornost. A tak je v posledních průzkumech Rubio znenadání v průměru druhý a Cruz se vklínil mezi Paula a Huckabeeho na páté místo.

Zda na sebe teď Huckabee strhne pozornost podobným způsobem a v průzkumech si polepší, těžko odhadovat. Třeba Rand Paul po oznámení kandidatury žádný výrazný vzestup nezaznamenal a zůstal na svém.

Jak bylo řečeno, při svém minulém pokusu uspěl hned na začátku v Iowě, sociálněkonzervativní baště. V roce 2012 tam uspěl podobně zaměřený kandidát Rick Santorum.

V průzkumech z Iowy se stabilně pohybuje kolem deseti procent. Jenomže Scott Walker má dvakrát tolik. Navíc se kolem deseti procent momentálně pohybuje i Paul, Bush a po oznámení kandidatury i Rubio.

Další nepříjemností by mohlo být, že zmíněný Santorum rovněž zvažuje kandidaturu, a Huckabee by se s ním tím pádem musel o voliče dělit. A pokud neuspěje v Iowě, neuspěje nikde.

Jestliže se Rand Paul snaží ukázat vstřícnější a atraktivnější tvář republikánské strany, Huckabee ukazuje její tvář temnou. Proti málokterému republikánovi by to Hillary Clintonová měla tak jednoduché.

Takovou radost jí ale republikáni asi neudělají.


Úvodní fotoFrontpage / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo