Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rázný Texasan Ted Cruz chce do Bílého domu

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
7. 4. 2015
 6 169

V pondělí 23. března přišlo to, na co se v Americe dlouho čekalo. První republikán oficiálně oznámil, že se ve stranických primárkách bude ucházet o nominaci na prezidenta Spojených států. Texaský senátor Ted Cruz tak učinil v rámci projevu před deseti tisíci studentů křesťanské Liberty University.

Rázný Texasan Ted Cruz chce do Bílého domu

Primárky u republikánů

Ted Cruz

Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu své vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul

Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu chce ohlásit už 7. dubna.

Scott Walker

Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tak šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush

Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna  a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. V průzkumech si zatím obsazuje přední příčky, žádnou drtivou převahu jako u demokratů Clintonová však nemá.

Chris Christie

Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Marco Rubio

Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Rozhodnout by se měl 13. dubna.

Mike Huckabee

Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Rick Santorum

Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Rick Perry

Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. Netají se tím, že by se příští rok mohl pokusit o reparát.

Texaský rebel, miláček Tea Party

Čtyřiačtyřicetiletý Cruz působí v americkém Senátu teprve dva roky. Za tu dobu na sebe dokázal nesčetněkrát upoutat pozornost a je považován za jednoho z nadějných republikánských politiků nové generace.

Jeho kampaň v roce 2012 podpořil Ron Paul, navzdory tomu, že nejde zrovna o libertariána. To znamenalo příliv entuziastických aktivistů. Dalším klíčovým momentem pak byla podpora ze strany aktivistů Tea Party.

Cruz se velmi rychle vyprofiloval jako lídr pravého křídla republikánských zákonodárců, který neváhá jít do střetu s establishmentem vlastní strany. V roce 2014 se v projevu na setkání konzervativních aktivistů CPAC sarkasticky opřel do neúspěšných prezidentských kandidátů, kteří jsou považováni za příslušníky republikánského establishmentu, když o nich hovořil jako o prezidentu Doleovi, prezidentu McCainovi a prezidentu Romneym.

Pak byl texaský senátor vůdcem republikánských obstrukcí, které měly zablokovat zavedení Obamovy zdravotnické reformy. Vedl i odpor vůči navýšení takzvaného dluhového stropu, který měl za následek tzv. „government shutdown“, tedy uzavření významné části vládních úřadů. Za to si republikáni okolo Cuze vysloužili kritiku nejen médii a demokratické strany, ale i od umírněných republikánů.

Rand Paul – spojenec i rival

Střety s republikánským establishmentem představovaným především senátory Johnem McCainem a Lindsey Grahamem ho spojují s jiným mladým senátorem, Randem Paulem z Kentucky, synem zmíněného Rona Paula a dalším potenciálním prezidentským kandidátem.

V mnoha případech oba senátoři vystupovali jako spojenci. S tím jak se blíží primárky, v nichž mají oba své ambice, se stále častěji dostávají do střetu. Jednak se od sebe potřebují odlišit, jednak se v primárkách do značné míry budou ucházet o podporu podobně smýšlejících voličů.

Šušká se, že hlavním důvodem, proč Cruz s oznámením kandidatury tak spěchal, byla právě snaha předběhnout Randa Paula. Ten má totiž kandidaturu v primárkách oznámit nejspíš právě dnes.

Zajímavé pak bude sledovat, jak se vztah obou senátorů bude nadále vyvíjet. Není vůbec vyloučeno, že by po hlasování v prvních státech primárek méně úspěšný odstoupil a do dalších bojů podpořil toho druhého.

Přijel Cruz, účast povinná

Cruzův projev na křesťanské Liberty University si přišlo poslechnout asi deset tisíc lidí. To je více než slušná podpora, chtělo by se říct. Jenomže je v tom háček.

Pro studenty byla účast na této události povinná. Pokud by nepřišli, dopustili by se závažného kázeňského přestupku, který by se jim objevil v záznamech, a navíc by platili pokutu. Mnozí studenti Cruzovi vyčítali, že si k oznámení kandidatury vybral právě jejich školu.

Velmi dobře se totiž zná s jejím vedením a musel si být dobře vědom skutečnosti, že řada studentů se akce neúčastní dobrovolně. V médiích to mohlo působit, že Cruz skutečně hovoří před deseti tisíci příznivců.

Právě tento dojem se rozhodli někteří studenti narušit. Když už u toho musí být, aspoň se rozhodli dát jasně najevo, že podporují někoho jiného než Cruze. Studenti, kteří s tím přišli, patří k organizaci Young Americans for Liberty, která vzešla v roce 2008 z iniciativy vysokoškoláků podporujících Rona Paula.

Při Cruzově projevu se rozhodli zahájit novou kampaň podporující zmíněného senátora Randa Paula. A tak se stalo, že v průběhu projevu se v záběru mnohokrát objevili studenti a studentky v červeném tričku s nápisem Stand with Rand.

Daně z Příjmů ve státech

Federální daň z příjmu

Federální daň z příjmu fyzických osob se pokoušel kongres zavést už roku 1895, ale Ústavní soud ji prohlásil za protiústavní. Ústava totiž zakazovala uvalování přímých daní.

Teprve v roce 1909 schválil kongres šestnáctý dodatek ústavy, který zavedení daně z příjmu fyzických osob umožnil. V platnost vešel až v roce 1913.

Již před tím kongresem prošla daň z příjmu firem, která byla oficiálně označena jako daň spotřební. Proto ji posvětil i Ústavní soud, jakožto „nepřímou daň“.

Státní daň z příjmu

Vedle federálních daní jednotlivé státy federace vypisují své vlastní daně.

Některé státy jako Texas, Aljaška, Nevada nebo New Hampshire nevybírají státní daň z příjmu fyzických osob, ale jen daň z příjmu firem.

Státní daň z příjmu vybírá 43 států. Sedm z nich, např. Pensylvánie, Massachusetts nebo Illinois, zdaňuje příjmy svých obyvatel rovnou

Dnešní sazby federální daně z příjmu podle ročního příjmu v dolarech

  • 0–8925 – 10 %
  • 8926–36 250 – 15 %
  • 36 251–87 850 – 25 %
  • 87 851–183 250 – 28 %
  • 183 251–398 350 – 33 %
  • 398 351–400 000 – 35 %
  • 400 001 a více – 39,6 %

Přiznání na čumkartu

Asi si pamatujete, jak ODS v roce 2002 šla do sněmovních voleb s programem rovné daně a slibovala daňové přiznání na jednu á čtyřku.

Ted Cruz jde ještě dál – daňové přiznání, které se vejde na pohlednici.

A k tomu chce zrušit americký berňák skrytý za zkratkou IRS. Což vzbuzuje trochu pochybnosti. Podrobnosti svého plánu dosud nezveřejnil, ale stěží si lze představit, že se výběr sebejednodušší a sebenižší daně z příjmu bez takového úřadu obešel.

Leda by chtěl Cruz tuto daň zrušit úplně. Což však nechce.

Tea Party, sociální konzervativci, libertariáni

Jak bylo řečeno, Cruz je považován za miláčka Tea Party a právě o skupinu těchto voličů se chce opírat. Problém by mohl být, že poslední průzkumy ukazují, že mezi příznivci Tea Party výrazně vede guvernér Wisconsinu Scott Walker.

Dále se bude snažit oslovit sociální konzervativce a libertariány. O tom, jak moc je jeho snaha u poslední zmíněné skupiny vážná, na Reason.com silně pochybuje Peter Suderman. Cruzův projev se točil hlavně kolem jeho osobní víry.

Kromě toho je Liberty University baštou amerických evangelikálů, založenou lídrem náboženské pravice Jerry Falwellem. Z toho Suderman usuzuje, že sociální konzervativci jsou pro něj stejně váženou cílovou skupinou jako Tea Party. Na libertariány v jeho kampani zřejmě zbude leda místo opomíjené popelky.

Polarizující osobnost

Jak velké má Cruz šance? Může uspět? A myslí svoji kandidaturu vůbec vážně? V tom se názory rozcházejí.

Před nedávnem se objevil poněkud překvapivý názor, že má stejně velkou šanci získat republikánskou nominaci jako Jeb Bush. Reportér Washington Post Chris Cillizza napsal, že mu to řekl významný republikánský insider, jehož informace se v minulosti mnohokrát ukázaly jako pravdivé.

Věří, že jako favorit Tea Party, který dokáže velmi silně promluvit i k sociálním konzervativcům, má našlápnuto stát se Bushovým největším konkurentem. Pokud se mu tedy zadaří v prvních státech primárek a sociálně konzervativní kandidáti ze závodu rychle odstoupí.

Naopak Daniel Larison z časopisu The American Conservative je velice skeptický. Cruz má podle něj ze všech neestablishmentových kandátů nejmenší snahu promlouvat ke komukoliv jinému, než ke svým dávno přesvědčeným příznivcům.

Jediné, čeho Cruz podle něj dosáhne, je další tříštění antiestablishmentových hlasů v primárkách. To nakonec opět umete cestu k nominaci umírněnému kandidátovi – například Jebu Bushovi.

Michael Dougherty v The Week pro změnu napsal, že Cruz vlastně na prezidenta vůbec nekandiduje. Dlouhodobě jde o polarizující osobnost a při oznámení své kandidatury se na tom nepokoušel vůbec nic měnit. Naopak.

Podle Doughertyho Cruz tak mnohem více než o nominaci na prezidenta usiluje o roli vůdce konzervativního hnutí.


Úvodní foto Teda Cruze Christopher Halloran / Shutterstock

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo