Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Poslední mohykán nekorektního humoru

Ondřej Neff
Ondřej Neff
19. 3. 2015
 7 739

Už dlouho se divím, že se Top Gear v téhle pokrytecké době ještě vysílá.

Poslední mohykán nekorektního humoru

Pokud jste nikdy neviděli žádný díl Top Gear, motoristického seriálu televize BBC, asi byste čtením mého sloupku mařili čas. Těžko vás zvedne ze židle sdělení, že jeho hlavní ze tří moderátorů Jeremy Clarkson má pozastavenou činnost, a tudíž se přestal seriál vysílat. Zmíněný Jeremy Clarkson podle informací z tisku při natáčení praštil chlapíka od cateringu pěstí a nazval ho irským lenochem. Odpověď ze strany vedení přišla okamžitě. Clarksona odvolali, pořad pozastavili a dali najevo, že se nyní bude několik týdnů bádat nad tím, co dál.

Vývozní artikl

Ono totiž zrušit Top Gear, to je něco, jako kdybyste zrušili pivovar v Plzni. Seriály BBC, a právě Top Gear nikoli „mezi nimi“, ale „především“, jsou poslední britský produkt, o nějž svět stojí, snad s výjimkou skotské whisky. Vyváží se do 170 zemí světa včetně té naší. Tu a tam se někdo pokusil Top Gear napodobit, zkusili to mimo jiné i v Rusku a Americe, a vždycky to skončilo fiaskem.

Pořad skromně začal v roce 1977 jako banální motoristický pořad, málem zdechl, ale od roku 2002 jede a nabírá na popularitě, takže se na něj dívá týden co týden 350 milionů lidí na celé planetě. Lví podíl na tom má právě Jeremy Clarkson, jistě s podporou svých partnerů Richarda Hammonda a Jamese Maye. Je to pořad motoristický, ale hlavně recesistický. Něco mezi Českou sodou a Pečeným sněhulákem, jenže je to o autech. Jeremy Clarkson se v něm chová jako hovado a diváci ho za to milují. Chová se jako britské hovado, má to vysokou úroveň ironického humoru v té nejlepší britské tradici.

Jenže žijeme v době neoviktoriánského pokrytectví, která zplodila postojové koncepty, jako je politická korektnost a nově politiku identity. Té záleží na identitě rasové, pohlavní nebo sexuální či jakékoli jiné. Pokud se vyjádříte tak, aby se kdokoli z jakékoli menšiny cítil dotčen, jste povinen se omluvit a běda, pokud byste chtěl svoje postoje hájit. Takže jestliže Clarkson jednu natáhl línému Irčanovi z catteringu, který mu při namáhavém natáčení připálil jeho stejk, vina není na líném neschopném Irčanovi, ale na hladovém, unaveném a rozhněvaném Clarksonovi.

Jeremy Clarkson je...

Co bude dál?

Už dávno jsem se divil, že se v téhle pokrytecké době Top Gear ještě vysílá. Miluje ho 350 milionů lidí, ale na tom nezáleží. Na rozhodujících místech se usazují lidé, kteří svoje hanebnosti a zlodějství maskují politicky korektní kamufláží. Naivně jsem si myslel, že doba ještě není tak zlá, dokud bude moci Clarkson vykřikovat, že automobily BMW rozsvítí světla, když před nimi někdo zahajluje, a že jejich navigace míří jenom do Polska. Takže nebude moci. Smí být jen humor, který nikoho neurazí. A po svém loďařském, automobilovém a motocyklovém průmyslu Británie zlikviduje to předposlední, co ještě mohla s úspěchem exportovat.

Jsem zvědav, kdy dojde na to poslední, na skotskou whisky.


Převzato z webu Neviditelný pes. Vyšlo v Lidových novinách.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Neff

Ondřej Neff

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo