Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Barnevernet, zabíjačky a černá sanitka

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
13. 2. 2015
 16 723

Nový rok je štědrý na kachny a městské legendy. Vymyšlené zprávy a hoaxy bohužel roztrubuje i prezident a vlivné mluvící hlavy.

Barnevernet, zabíjačky a černá sanitka

Ferdinand Peroutka o Hitlerovi napsal, že byl gentleman. Tedy vlastně nenapsal, důkaz se pořád nenašel a podle historiků ani nenajde. – Ale to je jedno, intelektuál před válkou prostě selhal a basta.

Evropská unie zakázala veřejné zabíjačky a naopak povolila porážky halal. Tedy vlastně nezakázala veřejné zabíjačky, ty si podle Státní veterinární správy Češi zakázali sami už v 60. letech), a unijní regulace porážek se na společenské a sportovní události nevztahují. Stejně tak jsme si sami povolili halal a košer porážky. – Ale to je jedno, Brusel nám do toho stejně moc kecá a basta.

Norové ročně zabaví devět tisíc dětí, jak se můžete dozvědět z iDnesu nebo z úvah Václava Klause ml. Tedy vlastně nezabaví, ostatně každý pátý malý Nor by pak vyrůstal mimo domov. Někdo si jen špatně přeložil statistiky, těch devět tisíc je celkový počet všech dětí v osidlech Barnevernetu během kalendářního roku, včetně těch, které jsou u pěstounů třeba už deset let, i těch, kteří se po krátké pauze vrátí k rodičům. Ve dvojnásobném Česku žije v pěstounské péči zhruba deset tisíc dětí a dalších sedm tisíc v domovech a ústavech. Systémy péče i metodiky výpočtů se liší, nicméně když už chcete hrubá čísla srovnávat, Česko vychází jako větší přerozdělovač dětí. – Ale to je jedno, stejně je Norsko jeden velký Lebensborn a basta.

A pak největší český problém od úsvitu dějin, nebo aspoň komunálních voleb 2014: muslimové. Věděli jste například, že když někde zakopete vepřové, muslimové si tam nemůžou postavit dům, natož mešitu? Tedy vlastně můžou, stačí pronést pár modliteb, což připouští i konvičkovci často citovaný protiislámský web. – Ale to je jedno, k zakopávání prasečích hlav vyzývá i pravicový sociolog.

Jsem knedla, ale chci, abyste mě brali vážně

Máme teprve únor, ale rok 2015 už teď vypadá štědrý na kachny a městské legendy. Zatímco ve zlaté éře černé sanitky, údajně unášející mladé lidi na orgány, věřily očividným nesmyslům hlavně děti, nové vymyšlené zprávy a hoaxy roztrubuje prezident a vlivné mluvící hlavy. Tedy lidé s mocí škodit na základě svých předsudků ostatním.

„Jenom“ ostudou je zatím to zakopávání vepřového. Obránci českých tradičních hodnot jsou v téhle guerillové válce stejně směšní, jako by byli somálští dervišové, kteří by do základů rozestavěných kostelů zahrabávali perníkové čerty. „Kluci, i na Bare Naked Christianity psali, že je to křesťanům úplně jedno, vykropěj to svěcenkou a jede se dál.“ – „Nevadí, aspoň jsme jim ukázali, kdo je tady doma! Foť to, to bude lajků!“

Bezprostřednější hrozbou jsou kachny a jejich šiřitelé třeba v případu dvou českých hochů v norské náhradní péči. Jestli je Eva Michaláková v právu, pak si může pogratulovat ke komandu horlivých informačních negramotů, kteří na její podporu utloukají norskou stranu povídačkami ze spikleneckých webů. Pokud jste pro jadernou energii, vzpomeňte si, jaký dojem na vás před lety udělali rakouští odpůrci Temelína, kteří od podvodníků kupovali filtry jaderné elektřiny. Zviklali vaši jistotu – anebo vás utvrdili v tom, že na druhé straně stojí pomatení tatrmani? (Možná tenkrát šlo jen o další kachnu, nicméně Václav Klaus ml. je skutečný.)

Skáčete na špek?

Naletí každý, chytří se poučí

Samozřejmě netvrdím, že by bylo vyvrácení několika novinářských kachen definitivním důkazem dokonalosti Evropská unie, bezchybnosti norského sociálního systému nebo nekritizovatelnosti islámu. Taky si nemyslím, že by byla ostuda naletět na kachnu. Není dokonce ani vadou charakteru pamatovat si něco, co se nikdy nestalo. Miloš Zeman může být docela klidně přesvědčený, že Peroutkovu oslavu Hitlera četl. Každý mozek občas tímhle způsobem zkratuje, jak ukazuje kniha Chyby se staly. Stačilo by tváří v tvář důkazům říct: sorry.

Jediný skutečný průšvih je z pohodlnosti, ignoranství nebo prachsprosté lstivosti pořád opakovat něco, co bylo několikrát vyvrácené. Umět si na internetu najít kdejakou úchylárnu, ale obcházet hoax.cz. Koukat na debaty a myslet, že dostatečnou protiváhou jednoho kecala je druhý kecal, ne Demagog.cz a jeho poznámkový aparát. Mít sjetou půlku Wikipedie, ale neznat Seznam častých omylů. Bacha na to: kamarád kamaráda mi říkal, že pro ignoranty jezdí černá sanitka.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

hoaxmédiamiloš zeman
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo