Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konspirační teorie: Za vším hledej Žida

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
11. 12. 2014
 12 343

Židé dali světu obrovské množství vynikajících lidí. Pozitivně i negativně. Albert Einstein, Robert Oppenheimer či Barry Goldwater patřili mezi ty první. Za ty druhé jmenujme Vladimira Iljiče Lenina a Lva Trockého. Mnozí si proto dodnes myslí, že to není samo sebou. Musí za tím být nějaké rozsáhlé spiknutí. Tak rozsáhlé, že Židé mohou téměř za všechno špatné, s čím se náš svět potýká.

Konspirační teorie: Za vším hledej Žida

Vrazi Krista a křesťanských neviňátek

Problém s Židy nebo židy – tenkrát se to příliš nerozlišovalo – měla křesťanská civilizace takřka od počátku. Právě jim kladla za vinu ukřižování Ježíše Krista. Ale vražda spasitele prý však byla Židům málo. Zejména v období mezi 13. a 16. stoletím byla populární teorie, podle níž Židé znesvěcovali hostie (tělo Páně) a pravidelně tak opakovali Kristovu vraždu.

A to nebyla jediná čertovina, které se Židé měli dopouštět. 22. března 1144, dva dny před Velkým pátkem, se v britském Norwichi ztratil dvanáctiletý William. Jeho tělo se našlo v sobotu v lese nedaleko města. Vrah se však nenašel. Nikdo nebyl zatčen.

A tak se hněv místních obrátil proti malé komunitě tamních Židů. Jen díky zásahu šerifa (zástupce panovníka a nejvyššího úředníka hrabství) nedošlo k pogromu.

31. července 1255 se v Lincolnu ztratil malý Hugh. Jeho tělo se o měsíc později našlo ve studni Žida jménem Copin. Mučením a příslibem ušetření života se nakonec Copin nechal přesvědčit, aby se přiznal k rituální vraždě a zahrnul mezi pachatele i další Židy.  Král Jindřich III. však omilostnění záhy zrušil.

Osobně přijel do Lincolnu, kde nechal Copina táhnout po městě přivázaného k divokému koni. Copin byl oběšen a s ním osmnáct dalších Židů. Dalších sto Židů bylo převezeno do londýnského Toweru, kde bylo dalších dvacet popraveno.

Majetek postižených Židů se stal vlastnictvím koruny. Což byl asi hlavní důvod, proč panovník v celém případu intervenoval. 

Malý Hugh byl později prohlášen za svatého a v následujících staletích byl jeho příběh používán jako odstrašující příklad údajné židovské krutosti ke křesťanským dětem, s jakou páchají „krvavé rituály“. Židé měli údajně krev křesťanských dětí přidávat do macesů pro oslavu svátku pesach, který se kryje s křesťanskými Velikonoci.  

Že jde o nesmysl je nabíledni, pokud si uvědomíme, že jídlo obsahující krev není košer. Navíc podle Tóry se ze savců smí jíst jen přežvýkaví sudokopytníci. Tyto parametry lidé očividně nesplňují.

Spiknutí s cílem ovládnout Polsko a Patagonii

V roce 1858 pak Julian Niemczcewicz „odhalil“ velké židovské spiknutí s cílem do roku 3333 ovládnout Polsko. Zemi budou řídit z metropole Moszkopolis, někdejší Varšavy. Niemczewicz barvitě líčil dystopickou vizi zničené země, kde křesťané slouží svým novým temným pánům, židovským aristokratům.

Toto dílo na několik let rozdmýchalo nenávist vůči polským Židům. V období bezprostředně předcházejícím druhé světové válce na něj pak navázala nová populární teorie o tzv. „żydokomuně“, podle níž měli polští Židé spolupracovat na sovětském plánu ovládnutí Polska.

Podobný plán měli podle jiné konspirační teorie Židé přichystat i pro Argentinu. Argentinský politik Walter Allende přišel v sedmdesátých letech 20. století s tím, že Židé se poohlížejí po místě, kde by mohli založit druhý židovský stát. Někde, kde by nebyli obklopeni nepřátelskými a nenávistnými sousedy jako na Blízkém východě.

Volba měla padnout na Argentinu, která se vyznačuje velkou židovskou komunitou. Měl tak vzniknout plán na vytvoření nezávislé židovské republiky Andinie v Patagonii. Vojenská junta vládnoucí vzala ohrožení země údajným židovským plánem velmi vážně.

Vedle disidentů a příslušníků politické opozice se tak i Židé stali terčem brutálních represí, včetně mučení, které bylo v případě Židů prováděno s obzvláštní pečlivostí a krutostí. Více než tisíc Židů v tomto období zmizelo.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Kdo stál za otroctvím?

Aby toho nebylo málo, v roce 1991 vydala organizace amerických černých rasistů knihu, ve které poukazuje na to, že za otroctvím od začátku až do konce stáli Židé. Podle autorů právě Židé financovali lovení Afričanů a jejich dopravu do Ameriky.

Kromě toho měli vlastnit tisíce otroků a četné plantáže, které tuto pracovní sílu využívaly. Podle autorů by bez podpory židovské podpory nemohla rozsáhlá otrokářská síť dlouhodobě fungovat. Historici knihu takřka rozcupovali.

Tom a Jerry

Tom a Jerry jdou k nám teď s náladou. Hurá! Tahle bitva trpaslíka s obrem neskončí se ve zlém, ale v dobrém a kámoši jak hrom jsou Jerry a Tom. Až si tohle přečtete, uvedená písnička a seriál, který uvádí, pro vás už nikdy nebudou jako dřív.

Íránský profesor Hasan Bolkhari totiž v roce 2006 „přišel“ na to, že myšák Jerry je židovský vynález. Židé tak chtějí zlepšit veřejný obraz myši. V minulosti totiž Židům v Evropě nadávali do špinavých hlodavců. Chytré, že?


Pokračování: Za vším hledej židozednáře

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

antisemitismuskonspirační teoriežidé
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo