Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Z deníku europoslance: Papež je euroskeptik

Petr Mach
Petr Mach
2. 12. 2014
 6 247

Na listopadovém zasedání promluvil před poslanci Evropského parlamentu papež František. V mnohém jsem s ním souhlasil.

Z deníku europoslance: Papež je euroskeptik

Kromě toho se hlasovalo také o vyslovení nedůvěry Evropské komisi kvůli aféře Luxleaks a já se prostřednictvím pozměňovacího návrhu pokusil zabránit návrhu na regulaci Googlu. Ale nejprve hlava církve, později případně i zázraky…


Na pozvání předsednictva Evropského parlamentu vystoupil před poslanci ve Štrasburku papež František – hlava Vatikánu a katolické církve. Předseda Evropského parlamentu socialista Martin Schulz nejspíš očekával, že si s ním bude papež notovat v tom, jak jsou potřebné regulace, papež ale naopak mluvil o tom, že původní myšlenky integrace nahradila byrokracie, že narůstá nedůvěra k institucím Evropské unie, které jsou vzdálené a přijímají regulace často nesmyslné nebo škodlivé. Evropa je podle papeže Františka jako rodina, která sestává z mnoha rozdílných národů, není nutné všechno unifikovat. 

Papežův projev jsem komentoval také pro pořad Události komentáře České televize.

Multiplikační zázrak: z jednadvaceti miliard 394 miliard eur

Předseda komise Juncker vystoupil před poslanci s plánem „investičního balíčku“ na oživení evropské ekonomiky. Komise prý bude „mobilizovat“ investice ve výši 315 miliard eur. Má to drobný háček: Unie žádných 315 miliard eur nemá. Juncker přiznal, že z rozpočtu Unie půjde osm miliard, na dalších osm se vystaví záruka a dalších pět miliard se má vzít z Evropské investiční banky. Takže už chybí jen maličkost – 294 miliard. Podle Junckera se stovky miliard „vytvoří“, a to „multiplikačním efektem“. Samozřejmě je to jen humbuk. Pokud Evropská unie naláká investory k investicím do svých projektů, budou investoři o to méně investovat do jiných projektů, jak jsem to okomentoval pro Českou televizi.

Poslanci chtějí regulovat Google a Seznam

Skupina eurosocialistických a eurolidoveckých poslanců předložila evropskému parlamentu návrh, jehož podstatou je výzva Evropské komisi, aby nadiktovala firmám typu Google nebo Seznam rozdělení na víc společností. Tak aby jedna firma nemohla nabízet současně vyhledávání, reklamu a třeba zprávy. Klíčová věta o omezení vyhledávačů je schovaná na konci desátého odstavce návrhu.

Podle mě má nechat Evropská komise Google být. Internet je dynamický trh a zásahy úředníků a regulace tohoto druhu můžou být jen na úkor firmy a spotřebitelů. Připravil jsem proto návrh, aby se o té jedné větě hlasovalo zvlášť – aby každý, kdo bude proti násilnému rozdělení Googlu mohl hlasovat jen proti této jedné větě a zbytek usnesení přitom mohl podpořit. Oslovil jsem v této věci všechny poslance, všimla si toho i zahraniční média. Proti návrhu na rozdělení Googlu hlasovalo spolu se mnou 174 poslanců, většina vládních socialistů a eurolidovců však návrh podpořila. Evropský parlament nemůže sám Google rozdělit, šlo jen o výzvu Evropské komisi. Hrozí ale, že se takového nápadu Evropská komise ráda chopí.

Moji důvěru evropská vláda nemá

Ve čtvrtek se hlasovalo o vyslovení nedůvěry Junckerově komisi – vládě Evropské unie. Desetina poslanců sbírala a sesbírala podpisy nutné k tomu, aby se o vyslovení nedůvěry hlasovalo. Podnětem k tomu byla aféra Luxleaks. Nynější předseda Evropské komise poskytoval v době, kdy byl lucemburským premiérem, vybraným firmám ve své zemi daňové výhody a mnohé z nich platily minimální nebo žádné daně.

Drákula z Lucemburku

Pověřili byste Drákulu vedením krevní banky? Právě to udělali evropští státníci a poslanci europarlamentu, když předsedou Evropské komise zvolili Lucemburčana Junckera.

Já pod výzvou k vyslovení nedůvěry podepsán nebyl, jsem totiž zastáncem daňové konkurence mezi jednotlivými státy a zastáncem toho, aby si o přímých daních rozhodovaly členské státy samy. Koneckonců Česká republika podobné daňové pobídky uděluje také.

Moji důvěru ale tato komise tak jako tak nemá.

Nevadí mi, že Lucembursko je daňový ráj, sám bych si přál, aby Česká republika byla pro své občany a firmy také daňovým rájem. Závidím Lucemburčanům jejich tříprocentní DPH. Junckerovi měli nadávat spíš Lucemburčané, kteří daně platí, zatímco vybrané firmy mají daňové prázdniny. Stejným způsobem kritizuji naši vládu za to, že uděluje daňové prázdniny vybraným firmám.

Junckerovi vyčítám pokrytectví. V roli premiéra své země daňové výhody poskytoval, teď daňové výhody z pozice předsedy Evropské komise kritizuje.

Jsem v Evropském parlamentu opozičním poslancem, moji důvěru Junckerova komise neměla, když vznikla a nemá ji ani teď. Hlasoval jsem tedy pro vyslovení nedůvěry, ale hlasy evropských socialistů, lidovců a liberálů komise přežila.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Mach

Petr Mach

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo