Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nerušit! Obama je na greenu

Pavel Jégl
Pavel Jégl
22. 10. 2014

Někdejší zamilovaný románek Spojených států a Baracka Obamy končí, kouzlo vyprchalo. Pracovních míst sice v Americe přibývá a její ekonomika roste, víra Američanů v Obamu se ale přesto vytratila. Prezident patrně dovládne jako „chromá kachna“.

Nerušit! Obama je na greenu

Americká ekonomika podává v posledních měsících dobré výkony. V září vytvořila 248 tisíc pracovních míst, z toho 236 tisíc v soukromém sektoru. Poměřováno necelými šesti lety prezidentství Baracka Obamy, vzniklo v americkém byznysu deset milionů míst, podstatně víc než v Evropské unii.

Ještě líp vypadá jiný ukazatel z trhu práce: V prvním roce Obamova prezidentství byla nezaměstnanost na deseti procentech. Během letošního září klesla na 5,9 procenta. To je nejnižší úroveň od července 2008.

Jenže přes příznivá data jsou Obamovy preference (job approval) už 17 měsíců na sestupné dráze. Sonda Gallupova ústavu 14. října zjistila, že s prezidentem souhlasí pouze 39 procent Američanů. Nesouhlas s jeho postupem ve stejný den vyjádřilo 57 procent účastníků průzkumu.

Obamovi nepomáhá ani snižující se deficit federálního rozpočtu, ba ani vzdušná válka, kterou POTUS (President of the United States) vyhlásil džihádistům z Islámského státu. Bývá přitom samozřejmé, že v případě ozbrojených konfliktů se Američané kolem prezidenta semknou a podporují ho.

Kde tedy Obama a jeho lidé z Bílého domu udělali chybu?

Sláva veliteli

Vizionář s kudrnatou kšticí a odstávajícíma ušima před šesti lety pobláznil Ameriku. Jeho slogan Yes we can překonal reklamy na prací prášky. Energický chlapík s keňskými kořeny působil na davy jako bytost, která dokáže pohnout s Amerikou, ba i planetou – a možná s celou galaxií.

Když v lednu 2009 nastoupil jako první prezident tmavé pleti do Bílého domu, byla kolem toho hromada slávy. Statisíce Američanů tehdy zaplnily washingtonský Nation Mall a přihlížely, jak kapela maríny vyhrává Hail To The Chief (Sláva veliteli) a střílí salvu z jednadvaceti pušek.

Leč nadšení z nového prezidenta vyprchávalo. Na počátku s jeho politikou souhlasilo 66 procent Američanů. Před volbami v roce 2012, kdy Oválnou pracovnu v Bílém domě uhájil, měl padesátiprocentní podporu. Několik měsíců poté však následoval pád na čtyřicetiprocentní hranici.

Teď neoblíbenému prezidentovi okopávají kotníky jak opoziční republikáni, tak někteří demokraté. Ve volební kampani k doplňovacím volbám (midterm election) 4. listopadu je Obama téměř neviditelný. Mnozí kandidáti Demokratické strany se na mítincích raději ukazují s Billem Clintonem.

Love affair s Obamou skončila. Rodák z havajského Honolulu se stal „toxickým“ prezidentem.

Vyberte si z McJobs

Jsou chvíle, kdy i demokrat sáhne po republikánské berličce. Obama to udělal v rozhovoru pro televizi CBS, když pravil: „Ronald Reagan se ve volební kampani ptal voličů: ‚Máte se lépe než před čtyřmi lety?‘ V tomto případě pokládám otázku: Máte se lépe než před šesti lety? A odpověď je, že Amerika je na tom lépe než při mém nástupu do úřadu.“

Jenže když je na tom lépe Amerika, nemusí se mít lépe Američané.

Americká ekonomika vstoupila do šestého roku růstu, který nastal v červenci 2009 po osmnáctiměsíční recesi. Většina Američanů to však na vlastní kůži nepocítila. Průměrný Joe maká jako šroub a bere pořád stejné peníze.

Mnoho nových pracovních míst patří do kategorie McJobs. Tak se v Americe říká podprůměrně placené a většinou nekvalifikované práci nebo práci na částečný úvazek.

V nedávném průzkumu pro internetový deník Politico označila třetina Američanů svou finanční situaci za horší než před rokem. Jen 26 procent ji hodnotilo jako lepší.

Ekonomika vybuzená steroidy, tedy stimulačními balíčky, nevyvolává v Americe důvěru. Panují obavy, že její růst se brzy vyčerpá.

Ani statistické údaje, kterými Obamova vláda zásobuje veřejnost, nejsou přesvědčivé. Platí to i pro deficit federálního rozpočtu. Ve fiskálním roce 2014 (do konce září) klesl o třetinu na 483 miliard dolarů. Jenže federální dluh samosebou roste dál. Za Obamova prezidentství překonal HDP, zvýšil se o 80 procent na téměř 17,9 bilionu dolarů. Vláda přitom nepředložila věrohodný plán, jak ho zastavit.

Pilnější než Tiger

Je zjevné, že za Obamovým sešupem jsou nereálná očekávání spojovaná s jeho prezidentstvím. Podle průzkumu společnosti GfK krátce před jeho inaugurací v roce 2008 předpokládalo 65 procent Američanů, že Obama bude úspěšným a nadprůměrným prezidentem. Od jeho předchůdce George Bushe juniora očekávalo před prvním prezidentským slibem nadprůměrný nebo vynikající výkon jen 47 procent Američanů.

Obamovy preference srazil mimo jiné zpackaný rozjezd reformy zdravotnictví, provázený chybami při internetové registraci pojištěnců, četná selhání jeho administrativy, bobtnání federální byrokracie a také – golf.

Obama ho nehraje špatně. Na vkus některých Američanů však příliš často. Letos má za sebou už 40 kol (v jednom kole se hraje 18 jamek). Takovou porci patrně neodehrál ani bolestmi zad sužovaný Tiger Woods.

Leč náhled na Obamu vychází především z ekonomiky. Podle ankety YouGov s prezidentovým přístupem k ekonomice souhlasí jen 39 procent voličů, 56 procent má opačný názor. To odpovídá číslům z průzkumu Gallupova ústavu.

Přichází chromá kachna

Vše ukazuje na to, že šedivějící Obama dovládne zbývající dva roky jako chromá kachna (lame duck). Tak bývá označován prezident, který nemá politický vliv a nemůže prosadit svá rozhodnutí v Kongresu.

Opozičním republikánům se v listopadových volbách otevírá šance k ziskům. Mají našlápnuto k tomu, aby ovládli obě komory Kongresu – nejen Sněmovnu reprezentantů, ale i Senát, kde jim k většině chybí šest křesel.

Podle průzkumu pro televizi CBS a deník New York Times si jen 27 procent Američanů myslí, že se jejich země za Obamy vydala správným směrem. A to je pro prezidenta i jeho demokraty strašidelná zpráva.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo