Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konspirační teorie: Padá jed, něco si přej! Chemtrails

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
13. 8. 2014
 12 527

I na strašlivého Jožina z bažin stačilo práškovací letadlo. A teď se práškuje ve velkém: padá to i na vás! Máte strach, kdykoliv na obloze vidíte letadlo a za ním kondenzační čáru? Podle konspiračních teoretiků byste měli.

Konspirační teorie: Padá jed, něco si přej! Chemtrails

Zjednodušeně tato konspirační teorie zní asi takto: „Zlovolné elity v roce 1999 spustily program, na jehož základě nás dnes a denně dopravní letadla práškují baryem, hliníkem a dalšími škodlivými látkami, aby tak redukovaly počet obyvatel planety.“

Chemtrail

Slovo chemtrail vzniklo stažením ze sousloví chemical trail – chemická stopa, a to podle vzoru contrail z condesation trail – kondenzační stopa. Kondenzační stopa vzniká při spalování leteckého benzinu v atmosféře (ve výšce osmi až dvanácti kilometrů). Při spalování se uvolňuje jednak velké množství vodní páry, jednak mikroskopické tuhé částečky. Na těchto částečkách, kondenzačních jádrech, se po ochladnutí sráží vodní pára, která vytváří každému známé čáry škrtající oblohu.

Racionální jádro

Má i teorie o chemtrails nějaké racionální jádro? Zřejmě ano. V Rusku práškují před oslavami Dne vítězství a Dne Ruska mraky jodidem stříbrným nebo cementem, aby se „vypršely“ a při oslavách bylo v Moskvě jasno a neprší. Stejným způsobem se údajně daří zvyšovat srážky v suchých oblastech, například v Arábii.

Podobně na Západě přicházejí vědci s nápady, jak podobným způsobem bojovat s globálním oteplováním. Například v červenci 2012 deník The Guardian informoval o úmyslu dvou amerických vědců provést v Novém Mexiku experiment, při kterém by do atmosféry rozprášily aerosol odrážející sluneční světlo.

Tentýž deník toho roku o dva měsíce dříve psal o zrušeném kontroverzním experimentu jiných dvou vědců. Ti chtěli pomocí meteorologického balonu do atmosféry z výšky rozptýlit 150 litrů vody, a napodobit tak ochlazující efekt sopek.

O podobných pokusech a nápadech podrobně referuje anglická Wikipedie ve článcích Climate engineering a Solar radiation management.

To nemůžou být kondenzační stopy!

Těžko říct, jak jistá skupina lidí dospěla k závěru, že se podobné experimenty a návrhy masově realizují s pomocí dopravních letadel a jejich cílem není ovlivňování počasí a klimatu, ale redukce počtu obyvatel naší planety. Nakonec pokud by k tomu v takovém rozsahu docházelo, dopadům škodlivin by se nevyhnuli ani blízcí zlovolných elit, které to na nás ušily.

Zastánci teorie vycházejí z mnoha zavádějících a mylných předpokladů. Tak například prý v nikdy minulosti na obloze nebylo tolik kondenzačních stop jako dnes. Proto musí jít o známky rozptylování nebezpečných škodlivin. Ve skutečnosti však zkrátka nikdy v dějinách nebyl letecký provoz tak hustý jako dnes. Nakonec každý se může přesvědčit na FlightRadar24.com.

Podobně zastánci teorie tvrdí, že klasické kondenzační stopy hned zmizí, zatímco chemtrails na obloze zůstávají viditelné ještě dlouho po přeletu letadla. Kromě toho se chemtrails mají od kondenzačních stop na první pohled lišit podobou.

Třeba český teoretik chemtrails obeslal vládní úředníky fotogalerií, která má demonstrovat na první pohled podivný vzhled chemtrails. Opět jde o předpoklady vycházející z neznalosti.

Jsou to kondenzační stopy…

Cituji tiskové prohlášení vědeckých pracovišť v čele s ČHMÚ z února 2010:  „Na vzhled a dobu trvání kondenzačních stop mají vliv především vlhkost a teplota okolního prostředí. Pokud je okolní vzduch příliš suchý nebo teplý, kondenzační stopa nevznikne nebo mizí krátce po průletu letadla. Pokud naopak okolní prostředí obsahuje dostatečné množství vodní páry, původně drobné ledové krystalky dále rostou, a tím stopu ještě více zviditelňují. (…) Pokud se v místě stopy vyskytují sestupné pohyby, dochází rychleji k jejímu rozpouštění. (…)

Turbulence proudění pak způsobuje různé deformace stop, tvorbu různých vln či ‚kliček“ apod. Pokud je stopa stabilnější, může být prouděním vzduchu přenesena na značné vzdálenosti. V extrémním případě se stopy mohou rozšířit natolik, až se zcela propojí a vytvoří tak souvislou vrstvu připomínající běžné ledové oblaky – cirry. Často se stopy hojně tvoří právě při výskytu přirozených cirrů, od nichž je pak již téměř nelze odlišit. O vzhledu stopy rozhoduje i nasvícení Sluncem.“

Nakonec o pozoruhodnosti a rozmanitosti fenoménu kondenzačních čar se můžeme dočíst už v knize, která vyšla o dvacet let dříve, než se vynořil údajný fenomén chemtrails – A Field Guide to the Atmosphere. V magazínu Life pak lze najít zajímavé fotografie kondenzačních stop z let 1940–1998, které by zastánci teorie neváhali označit za chemtrails.

Věříte na chemtrails?

Ale já kašlu!

Meteorolog Petr Dvořák dal dohromady osm poměrně jednoduchých otázek, na které příznivci teorie chemtrails těžko hledají odpovědi:

  • Proč by vlády používaly k oblbování svých poddaných právě takovýchto metod, když to může udělat tisíci jinými způsoby?
  • Bylo by možné utajit montáž obrovských nádob do dopravních letadel?
  • Dalo by se utajit plnění zmíněných chemikálií do letadel na letištích?
  • Našel se alespoň jediný pacient, u něhož nastala změna zdravotního stavu prokazatelně z důvodu posypání baryem nebo jinou zdravotně závadnou látkou z letadla?
  • Proč by se prášek shazoval z vysoko letících letadel, když by se kvůli výšce letu a vlivu atmosférického proudění ani nedostal k zemi?
  • Proč by se tajná akce dělala tak, aby to každý viděl?
  • Bylo chemické práškování už někdy potvrzeno někým z letectví?
  • Jaké množství prášku by se mohlo vejít do dopravního letadla? Bylo by ekonomické naložit letadlo např. dvaceti tunami prášku (tj. v celkovém efektu nula nula nic) a vypravit za drahé peníze letadlo na přelet?

Příznivci teorie se obvykle na podobné otázky ani odpovědět nesnaží. Místo toho vyrukují s nějakou historkou, která dokáže, že je nelze brát vážně. Jedna slečna třeba v internetové diskusi dokládala existenci chemtrails skutečností, že dostala záchvat kašle po přeletu dopravního letadla a vytvoření kondenzační stopy.

Jiný zastánce chemtrails demonstroval, že se „něco děje“ skutečností, že se mu v poslední době na parapetu objevuje jakési zelené svinstvo. Pokud tohle není důkaz, že nás práškují, tak potom už nic. Ukázalo se však, že tento parapet byl měděný. A jak známo, při oxidaci mědi vzniká nazelenalý uhličitan měďnatý neboli měděnka. A tak je to se vším.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

elitychemtrailskonspiracekonspirační teoriemeteorologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo