Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konspirační teorie pro rozumné lidi: Ruský agent Klaus, spiknutí proti klimatu a další

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
23. 7. 2014
 11 506

Václav Klaus je agentem Moskvy. Bratři Kochovi platí všechny klimaskeptiky. Všichni, kdo se nepřipojili k všeobecnému protikuřáckému boji, jsou placeni tabákovou lobby. Odpůrci zákazu heren jsou placeni z peněz nebohých gamblerů, kteří je museli naházet do automatů.

Konspirační teorie pro rozumné lidi: Ruský agent Klaus, spiknutí proti klimatu a další

Všimli jste si, že taková absurdní tvrzení lze zaslechnout od lidí, kteří se považují za rozumné a o potrhlé konspirační teoretiky by si neopřeli ani kolo? Existuje totiž zvláštní kategorie konspiračních teorií, konspirační teorie pro rozumné lidi. Pojďme se na některé z nich podívat.

Václav Klaus: Ruský agent

Konspirační tvrzení: Václav Klaus je agentem Moskvy. Veškerá jeho činnost, projevy a postoje ke klíčovým zahraničněpolitickým otázkám ukazují na nepopiratelnou skutečnost, že za všech okolností jedná v zájmu Ruska.

Racionální jádro: Naše země se po roce 1989 zcela logicky snažila vymanit z ruského geopolitického prostoru. Proti těmto snahám tehdy v zásadě nevystupoval ani Václav Klaus, ať už jako ministr financí nebo předseda vlády. Od poloviny 90. let však začíná Klaus vyjadřovat názory, že náš odklon od Ruska je příliš velký. Neměli bychom si zavírat cestu na východní trhy a měli bychom si rovněž uvědomit, že Rusko není totéž co Sovětský svaz.

Kromě toho zastával v některých zahraničněpolitických otázkách často názory blízké americkému paleokonzervativci Patu Buchananovi nebo libertariánskému republikánovi Ronu Paulovi. Ty by si za agenty Ruska asi málokdo troufnul požadovat. Jenže v Česku o jejich zahraničněpolitických postojích ví málokdo, a málokdo je tedy schopen rozpoznat jejich příbuznost k postojům Klausovým.

Názory jmenovaných amerických pravičáků jsou v konkrétních situacích často bližší postoji Ruska než postoji americké vlády nebo postoji některých zemí Evropské unie. Například pokud šlo o uznání samostatného Kosova nebo o rusko-gruzínskou válku.  Ale třeba v případě americké invaze do Iráku byl Klaus na jedné lodi s francouzskou a německou vládou, které na rozdíl od Britů Američany nepodpořily.

Protože rozumní lidé se rozvíjením konspiračních teorií nezabývají, je tohle v podstatě konec. Bohatě to stačí. Nakonec jako každý jiný konspirační teoretik i rozumný člověk z malých náznaků vyvodí jednoznačný a nevyvratitelný závěr.

Protože máme trochu času, zkusme najít ještě několik dalších případů spiknutí, kterým věří i docela rozumní lidé.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Podplacená opozice

Jistě to znáte. Stačí se podívat do každé druhé diskuze pod nějakým blogem nebo názorovým komentářem. Kdejaký diskutér má jasno: Pokud s ním někdo nesouhlasí, je zaplacený. Sám od sebe by si přece nikdo takové kraviny myslet nemohl. A tento druh blátivého myšlení se nevyhýbá ani rozumným lidem.

Za oceánem se rozšířila teorie o proradných bratrech Kochových, kteří – seč jim síly stačí – podkopávají veškeré snažení dobromyslných zachránců světa, jako je Al Gore. Zejména vyhraněně levicové skupiny začaly upozorňovat na to, že některé think-tanky jsou financovány dvěma bohatými milionáři.

Konspirační tvrzení: Všichni klimaskeptici a další síly bojující proti všespásnému pokroku jsou financováni bratry Kochovými, což znamená, že jakékoliv tvrzení těchto skupin je absolutně nedůvěryhodné a motivované financemi.

Racionální jádro: Bratři Charles a David Koch po léta dráždí americkou krajní levici. Jakožto bohatí byznysmeni často finančně přispívají na činnost think-tanků a politických skupin, jejichž názory jsou jim blízké.

David Koch v roce 1980 dokonce kandidoval za Libertariánskou stranu na post amerického viceprezidenta. V kampani prosazoval především legalizaci drog, legalizaci prostituce a zrušení FBI. Nejvýznamnější libertariánský think-tank Cato Institute byl původně založen pod názvem Nadace Charlese Kocha.

Nicméně krajní levice Kochům vždy vyčítala především jejich podporu klimaskeptikům. Charles G. Koch Foundation např. badateli Williemu Soonovi na přelomu let 2005 a 2006 a v roce 2010 udělila granty v celkové výši 175 000 dolarů. Sám Soon tvrdí, že jeho výzkum nikdy nebyl motivován žádnou finanční odměnou. Nicméně kritikové bratří Kochů jsou jiného názoru. Kdykoliv se kterákoliv instituce vyjádří kriticky k teorii antropogenních změn klimatu, pokud patří mezi „provařené“ jako Cato Institute nebo Americans for Prosperity, hned je jí předhazováno spojení s Kochy – a tedy nedůvěryhodnost. Pokud tolik „provařená“ není, o spojení s Kochy se okamžitě hojně spekuluje a intenzivně se po něm pátrá.

Jde o stejný princip, jako když konspirační teoretici cejchují evropské think-tanky, kterým se podařilo získat grant od některé z nadací boháče George Sorose, jako součást celosvětového židozednářského spiknutí. Za součást spiknutí je proto považováno i pravicově populistické hnutí Tea Party, neboť i k němu patří někteří politici a organizace sponzorované darebnými sourozenci.

Podobně jako u klasických konspiračních teoretiků však i u levicových kritiků bratří Kochů lze vysledovat známky selektivního myšlení. V jejich investigativních textech, které mají podrobně mapovat sourozenecké politické aktivity, totiž obvykle chybí ty z nich, které se do obrazu zlotřilých ultrapravicových miliardářů nehodí.

Bratři Kochovi totiž přispěli organizaci ACLU dvaceti miliony dolarů, aby za Bushovy vlády mohla u amerických soudů bojovat proti kontroverzní protiteroristické legislativě známé jako Patriot Act. Proč se o tom nemluví? I levicoví aktivisté totiž Patriot Act kritizovali. Nehledě na to, že se úplně nehodí přiznat, že ultrapravicoví odpůrci pokroku bojovali ve jménu občanských svobod proti Bushově administrativě.

Podobným způsobem se v naší zemi uchylují k hledání finanční motivace svých odpůrců zastánci zákazu kouření v hospodách a zastánci likvidace heren. I podle nich je každý, kdo má jiný názor, zaplacený tabákovou nebo automatovou lobby.

Je třeba říct, že některé americké think-tanky v minulosti skutečně příspěvek od tabákové společnosti Philip Morris dostaly, konkrétně Alexis de Tocqueville Institution. Šlo ale o podporu činnosti někoho, kdo už určité názory zastával dávno předtím. Není znám případ, že by někdo dostal peníze, aby začalzastávat názor, který mu do té doby byl cizí. U nás případy financování opozice nejsou známy vůbec. Od zastánců zákazů jde však o pohodlný způsob, jak ji sestřelit, aniž by se museli namáhat s argumentací.

A to je pro dnešek vše. Příště se konečně dostaneme k těm opravdovým konspiračním teoriím se vším všudy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

konspirační teoriekouřeníVáclav Klauszměny klimatu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo