Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dotazník budoucího europoslance: Jiří Paroubek, LEV 21 – Národní socialisté

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
13. 5. 2014
 11 219

Představovat někdejší buldozer české politiky by bylo nošení dříví do lesa. Tedy dnes. Jeho pád z postů premiéra a předsedy nejsilnější strany do politické bezvýznamnosti byl stejně prudký, jako jeho nečekaný nástup. Dnes je Jiří Paroubek, co do politické síly a významu, jen stínem Jiřího Paroubka před několika lety. Pomůžou mu eurovolby nastoupit cestu zpět?

Dotazník budoucího europoslance: Jiří Paroubek, LEV 21 – Národní socialisté

Jiří Paroubek byl dlouhá léta úspěšným komunálním politikem. Pak ho Stanislav Gross vytáhl do křesla ministra pro místní rozvoj. O rok později odstoupení křišťálově čistého Stanislava Grosse katapultovalo Jiřího Paroubka do pozice premiéra, jen o málo později se stal i předsedou ČSSD. Příležitost uchopil pevně a jeho hvězda zářila jasně. Jeho konfrontační styl a buldočí urputnost, ale také nákladný politický marketing vytáhly ČSSD zpátky nahoru.

Po volebním neúspěchu (nebo chcete-li po neprohře: ČSSD sice dostala nejvíc hlasů, nebyla ale s to ustavit vládu) v roce 2010 Jiří Paroubek odstoupil z pozice šéfa sociální demokracie a na jeho místo nastoupil Bohuslav Sobotka. V roce 2011 zakládá Jiří Paroubek novou stranu, která se dnes jmenuje LEV 21 – Národní socialisté. Volební průzkumy jí zatím mnoho šancí v eurovolbách nedávají, ale pan předseda jistě poví, že je to kvůli nezájmu a aroganci médií. Na Peníze.cz ovšem prostor dostane. Stejný jako ostatní.


-
+8
+

Proč kandidujete do Evropského parlamentu? A kterým třem věcem byste se chtěl v Bruselu věnovat v první řadě?

Prošel jsem v české politice všemi jejími stupni, od komunální politiky až po funkci premiéra. Od řadové politiky v politické straně až po šéfa nejsilnější politické strany v zemi. Ta se nejsilnější stranou stala po necelých třech letech mého působení v jejím čele.

A čemu se chci věnovat v Evropském parlamentu nejvíce? Tomu, čemu nejvíce rozumím. Tedy ekonomice a oblasti mezinárodních vztahů.

-
+8
+

Měla by podle vás Česká republika přijmout euro? Pokud ano, tak kdy? 

Pro podniky, které obchodují se zahraničím, je to, že nemáme dosud euro, značnou komplikací. Musí se zajišťovat proti kurzovému riziku. Myslím však, že k přijetí eura je potřeba nejen zájem podnikatelské sféry, ale i celé české veřejnosti. Po splnění všech stanovených kritérií, včetně ukazatele strukturálního deficitu, bude možné přistoupit do Evropské měnové unie. To si ovšem vyžádá zhruba pět let.

-
+8
+

Jaký je váš pohled na direktivní rušení roamingových poplatkůregulaci mezibankovních poplatků a na podobná opatření ze strany EU? Měla by unie podobným způsobem zasahovat do volného trhu? 

Všechno, co přinese občanům Evropy, a tedy i Česka, prospěch, budu podporovat bez ohledu na to, že jde o zásah do volného trhu.

-
+8
+

Měla by Evropská unie důrazněji bojovat proti daňovým rájům? A pokud ano, tak jakým způsobem? 

Určitě by měla bojovat proti daňovým rájům. Prostě prosadit jejich zrušení v Evropě i v USA.

-
+8
+

Souhlasíte s tím, aby měla Evropská unie společnou armádu? Neznamenalo by to příliš velké finanční zatížení?

Nemyslím si, že je to rozumná myšlenka. Mnohem realističtější by bylo vytvořit společné evropské prvosledové síly o počtu například sto tisíc mužů. Rusko, pokud vím, má takových elitních vojáků osmdesát tisíc.

-
+8
+

Jaký je váš pohled na volný pohyb zaměstnanců v rámci Evropské unie? Jste pro volný pracovní trh, nebo by členské státy měly mít možnost omezit zaměstnávání občanů z jiných zemí Unie? 

Jsem pro uplatnění volného trhu, ale s výjimkami, tak aby český pracovní trh byl maximálně chráněn.

-
+8
+

Měla by být v celé Evropské unii jednotně určená hranice minimální mzdy vzhledem k průměrné mzdě v daném státu?

Nemyslím, že je to proveditelné.

-
+8
+

Měla by Evropská unie zavést/zvýšit/zrušit dovozní cla pro výrobce mimo Evropskou unii?

Ochrana trhu Evropské unie je nezbytná. Zvýšení cel je věcí kvalifikované ekonomické úvahy. A tedy expertů a pak teprve může nastat politické rozhodnutí.

-
+8
+

Měla by podle vás Evropská unie pokračovat v dotování zadlužených států, jako jsou například Řecko nebo Kypr?

Když už sanace financí těchto dvou států byla Evropskou unií zahájena, musí být i dokončena. Ostatně, zdá se, že sanace státních financí zejména Řecka se daří.

-
+8
+

Jakými cizími jazyky hovoříte? Respektive v jakých jazycích jste schopný vést odbornou politickou debatu?

Hovořím německy, anglicky a rusky. Odbornou politickou debatu mohu vést v angličtině a němčině.

Jiří Paroubek

Jak se vám líbí odpovědi Jiřího Paroubka?

Dotazníky budoucích europoslanců

Odpovědi zveřejňujeme v pořadí, v jakém přicházejí do redakce.

Náš drahý europarlament

Pokud bychom na jednu misku vah postavili všech 766 europoslanců, na misku druhou navršili cihly ze žlutého kovu a jazýčky vah nechali ustálit v rovnovážné poloze, pak cena za zlato bude zhruba odpovídat ročnímu rozpočtu Evropského parlamentu. Ale pozor! Poslanci nakonec spolehlivě převáží, nejsou voleni na rok, ale na pět let a funkční období si nezkracují. Jak jinak.

Pavel Jégl: Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daňové rájeeuroevropská unieevropský parlamentksčmkyprměnová unieminimální mzdapracovní trhregulaceřeckostrana svobodných občanůvolný pohyb
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo