Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dotazník budoucí europoslankyně: Kateřina Konečná, KSČM

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
12. 5. 2014
 17 577

Říká se, že když je nízká volební účast, nahrává to mimo jiné komunistické partaji, která prý má nejdisciplinovanější voliče. Účast v evropských volbách u nás bývá méně než třetinová. Zatím si v nich ale líp vedla pravice. Vedoucí komunistické kandidátky má ovšem hodně vysokou pravděpodobnost úspěchu.

Dotazník budoucí europoslankyně: Kateřina Konečná, KSČM

V roce 2002 se stala nejmladší poslankyní Poslanecké sněmovny. Vzbudilo to trochu rozruch, poměrně dost byla tehdy ještě rozšířená myšlenka, že komunistická strana je partaj pro starší a pokročilé, že pro mladé není nijak přitažlivá.

Politická scéna od té doby přestála všelijaká zemětřesní, komunistů ale jako by se ta seizmická činnost ani nedotkla. A stejně tak ani inženýrky Kateřiny Konečné, která už si ve Sněmovně odkroutila tucet let. Pošlete ji dál?


Proč kandidujete do Evropského parlamentu? A kterým třem věcem byste se chtěla v Bruselu věnovat v první řadě? 

Kandiduji proto, že většina legislativy nám dnes přichází z Evropské unie. Jako poslankyně jsem měla možnost schvalovat evropskou legislativu a často jsem s ní měla problém. Podle mého názoru přijímaná legislativa ne vždy reflektuje názory a zájmy občanů naší země. Protože to chci změnit, ráda jsem přijala nabídku kandidovat za KSČM do Evropského parlamentu. Profesně se v českém parlamentu věnuji oblasti životního prostředí. V tom bych i nadále ráda pokračovala v parlamentu evropském. Myslím si, že zkušenosti, které má Česká republika v oblasti zlepšování životního prostředí, jsou velké, na druhou stranu si v mnoha věcech necháváme diktovat podmínky z velkých států. To je třeba změnit. 

-
+8
+

Měla by podle vás Česká republika přijmout euro? Pokud ano, tak kdy? 

KSČM se nedomnívá, že je za současné nejisté ekonomické situace nejen v eurozóně, a poklesu životní úrovně obyvatel České republiky, nutné stanovovat pevný termín přijetí eura. Česká republika není v současné době na vstup do měnové unie připravena. Je třeba rovněž poznamenat, že dokud nebude vybudována reálná hospodářská unie, která by fungovala, nemá smysl se někam tlačit. V případě změny ekonomické situace v České republice bude naší hlavní snahou prosazení referenda, ve kterém se budou moci všichni občané České republiky vyjádřit k tak důležité otázce, kterou je přijetí společné evropské měny. 

-
+8
+

Jaký je váš pohled na direktivní rušení roamingových poplatků, regulaci mezibankovních poplatků a na podobná opatření ze strany EU? Měla by unie podobným způsobem zasahovat do volného trhu? 

Ano, to je správný zásah do volného trhu. Evropská unie včetně Evropského parlamentu nyní odsouhlasila zrušení nemorálních roamingových poplatků a mělo by se v tom dále pokračovat. Nadnárodní firmy rády využívají jednotný evropský trh, ale nechce se jim rušit poplatky, které si účtují nadále, jako by jednotný trh neexistoval, a tak je potřeba je k tomu donutit společnou evropskou legislativou. 

-
+8
+

Měla by Evropská unie důrazněji bojovat proti daňovým rájům? A pokud ano, tak jakým způsobem? 

Podle poslední zprávy Tax Justice Network (TJN), která provádí výzkum v oblasti daňových úniků, daňových rájů a férového zdaňování, je výše finančních prostředků v daňových rájích odhadována na 21–32 bilionů amerických dolarů. Co se Evropské unie týče, tak daňové úniky podle Evropské komise tvoří až jeden bilion eur. Opatření: Na národní úrovni přijetí zákona o zdaňování v místě realizace zisku; totéž na úrovni Evropské unie. Žádné veřejné zakázky firmám, které sídlí v daňových rájích. Na úrovni Evropské unie přísnější dohled a regulace bankovního sektoru.

-
+8
+

Souhlasíte s tím, aby měla Evropská unie společnou armádu? Neznamenalo by to příliš velké finanční zatížení? 

Nesouhlasím a ne kvůli financím, ale především proto, že Evropská unie vznikla jako mírový projekt. Tím by měla zůstat i nadále. 

-
+8
+

Jaký je váš pohled na volný pohyb zaměstnanců v rámci Evropské unie? Jste pro volný pracovní trh, nebo by členské státy měly mít možnost omezit zaměstnávání občanů z jiných zemí Unie? 

V rámci občanů Evropské unie jsem pro volný pracovní trh, je to jedna z výhod našeho členství v Evropské unii. 

-
+8
+

Měla by být v celé Unii jednotně určená hranice minimální mzdy vzhledem k průměrné mzdě v daném státu? 

Určitě, je to jedna z oblastí, jak pomoci zachování práv zaměstnanců. Je to způsob tlaku na nadnárodní firmy, aby neměly nepřiměřené zisky na úkor zaměstnanců. Nemůžeme nadále přehlížet sociální dumping

-
+8
+

Měla by Evropská unie zavést/zvýšit/zrušit dovozní cla pro výrobce mimo Evropskou unii? 

Obecně by se dovozní cla měla snižovat, ale jedině recipročně.

-
+8
+

Měla by podle vás Evropská unie pokračovat v dotování zadlužených států, jako jsou například Řecko nebo Kypr? 

Není možné pokračovat v dotování neodpovědného chování některých států a bank, které státům zcela neodpovědně půjčovaly s vědomím, že to zaplatí občané ostatních států, které mají často nižší sociální zaopatření. Dluhy by měly zaplatit banky, které takto neodpovědně půjčovaly. 

-
+8
+

Jakými cizími jazyky hovoříte? Respektive v jakých jazycích jste schopná vést odbornou politickou debatu? 

Jako členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy již více než deset let vedu své debaty s kolegy z jiných států nejen z Evropské unie v anglickém jazyce. 

Jak se vám líbí odpovědi Kateřiny Konečné?

Dotazníky budoucích europoslanců

Odpovědi zveřejňujeme v pořadí, v jakém přicházejí do redakce.

Náš drahý europarlament

Pokud bychom na jednu misku vah postavili všech 766 europoslanců, na misku druhou navršili cihly ze žlutého kovu a jazýčky vah nechali ustálit v rovnovážné poloze, pak cena za zlato bude zhruba odpovídat ročnímu rozpočtu Evropského parlamentu. Ale pozor! Poslanci nakonec spolehlivě převáží, nejsou voleni na rok, ale na pět let a funkční období si nezkracují. Jak jinak.

Pavel Jégl: Volíme europoslance. Dají se vyvažovat zlatem!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daňové rájeeuroevropská unieevropský parlamentksčmkyprměnová unieminimální mzdapracovní trhregulaceřeckostrana svobodných občanůvolný pohyb
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo