Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Marketingový fígl na voliče: Koruna, nebo euro?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
9. 4. 2014
 7 038

Máte strach z eura? Dopalují vás unijní regulace? Tak směle k volbám do Evropského parlamentu, čeští politici vás nedají a evropským byrokratům vytřou zrak.

Marketingový fígl na voliče: Koruna, nebo euro?

Byl to můj zatím jediný kontakt s českými volbami do Evropského parlamentu: v centru Prahy jsem narazil na skupinu v modrých tričkách s nápisem nechcete euro?

Jak prozradil bílý pták na rukávech modrých dresů, nebyla to pouliční směnárna, ale kampaň za českou korunu, kterou ODS „zachraňuje“ Čechy před eurem.

Surfují s korunou

Občanští demokraté vytáhli českou měnu na první místo svého evropského programu. Do volební kampaně vystartovali s předstihem a s heslem žádné euro – silná koruna. Jejich úderky v těchto dnech sbírají v ulicích měst podpisy pod „petici pro korunu“.

Spíše než petice za českou měnu to však je podpisová agitka proti euru – zatímco koruna je v jejím textu zmíněna pětkrát, euro hned dvanáctkrát. V petici se dozvíme, co můžeme od jednotné měny očekávat: euro vyžene ceny nahoru a znehodnotí úspory. Co víc, s eurem přijmeme gigantické dluhy států z evropského jihu.

Cíl petice je zřejmý: Nasednout na vlnu strachu z evropské měny a nechat se jí vynést až do Evropského parlamentu. Nový průzkum agentury STEM naznačuje, že by tenhle surfing mohl zafungovat – tábor odpůrců eura je v Česku stále dvakrát početnější než tábor jeho stoupenců.

ODS spustila petici za korunu v době, kdy se strany do volební kampaně teprve chystaly vyrazit. Zjevně se tak snažila nastolit hlavní téma voleb. Co na tom, že evropská měna v českých volbách do europarlamentu není ničím jiným než marketingovou fintou – obdobně jako balená voda.

Načerpat pitnou vodu, stočit ji do PET lahví a rozvést po obchodech – to byl pro mnohé obchodníky jednoduchý postup, jak přijít k penězům. Slib „zachráníme korunu před eurem“ je zase pro stranu, ať na levici, či pravici, snadný způsob, jak získat hlasy ve volbách.

Kolik voličů prohlédne, že euro v Česku není agendou pro Evropský parlament a že Čechy nemůže do eurozóny nahnat směrnice z Bruselu či ze Štrasburku? Kdo se dovtípí, že o euru se bude rozhodovat v české vládě, českém parlamentu, případně v českém referendu?

Strany, které chtějí hájit českou korunu, by přitom měly své eurobijce šetřit do příštích sněmovních voleb. V Evropském parlamentu budou české měně a jejím zastáncům platní jako mrtvému zimník. Tam se budou rozehrávat jiná témata.

Ojro, nebo kačku?

Euro tvrdne v čekárně

Z  petice pro korunu by našinec mohl nabýt dojmu, že euro v Česku klepe na dveře. Jenže tahle měna u nás bezpečně tvrdne v čekárně (s pomocí devizových intervencí České národní banky) a ještě tam dlouho zůstane.

Jistě, trio ČSSD, ANO a lidovců se hlásí k závazku z přístupové smlouvy, v níž Česko slíbilo euro přijmout. Jejich vláda v programu tvrdí, že bude vytvářet podmínky pro to, aby se země na euro připravila. Ovšem žádný rozvrh pro přijetí eura se předložit nechystá.

Andrej Babiš, který by s Českou národní bankou měl mít přípravu na jednotnou měnu pod palcem, nechce o euru ani slyšet. Správce státní pokladny má jiné starosti. Snaží se uhlídat rozpočet, z něhož mu sociální demokraté dělají trhací kalendář. Proto nelze očekávat, že by ještě začal tlačit na pilu s eurem.

Kdyby se schylovalo k přijetí eura, což občanští demokraté na mítincích tvrdí, pak by Babiš s centrální bankou už musel domlouvat vstup do směnného (zafixovaného) kurzuERM II. Poté by ho bylo nutné spustit a setrvat v něm dva roky. Nejdřív by ale Česká národní banka musela ustoupit od slabé koruny. Pokud by ovšem nechtěla, abychom nakráčeli do eurozóny jako chudí příbuzní.

Se suplikou až do Bruselu

V petici proti euru formuluje druhdy nejsilnější pravicová strana požadavek: „Přejeme si, aby (česká) vláda vyjednala trvalou výjimku z přístupové smlouvy, která umožní, abychom si zachovali stávající měnu… Výjimce by mělo předcházet referendum, které ukáže, jestli si občané euro přejí.“

U strany, která se netají odporem k euru, takový požadavek nemusí překvapit. Avšak, proč ho občanští demokraté nevznesli v uplynulých letech, kdy byli ve vládě? Teď chtějí, aby to za ně udělali ti, které obviňují, že poklonkují Bruselu.

Je ale vůbec nutné, aby se česká vláda v této věci nyní angažovala, vyhlašovala referendum a poté požadovala výjimku z přístupové smlouvy? Vždyť Česko do eurozóny nikdo netlačí a natlačit ani nemůže.

Půjdete eurovolit?

A rejdy imperialistů zhatí…

Kdo ví, jak akce na záchranu české koruny zafunguje a kdo ví, jaké strašáky vytasí další strany a jejich volební lídři. Určitě je mají, jen je zatím nestačili představit.

Výjimkou je Jan Keller, hlavní volební kurýr sociální demokracie, který hned zkraje kampaně na mítinku v Olomouci rozezněl varovné tamtamy. Upozornil, že Evropská unie kuje pikle s Američany a za zavřenými dveřmi s nimi domlouvá „nebezpečnou“ obchodní a investiční dohodu (Transatlantické obchodní a investiční partnerství – TTIP).

Tento historik, sociolog a nositel státního vyznamenání Za zásluhy pravil, že americká administrativa chce Evropanům v dohodě zakázat farmářské trhy. Důvod je nasnadě: Z konkurence českých farmářů se šéfům potravinářských řetězců z Ameriky roztřásla kolena.

Takže to vidíte. Američané nás chtějí připravit o české ředkvičky, český česnek a o zdravé potraviny vůbec včetně sobotního nákupu na čerstvém povětří. Ještě, že máme oranžové, kteří tuhle lumpárnu rozkryjí a rejdy amerických imperialistů zhatí!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

andrej babiščeská národní bankaerm IIeuroevropský parlamentjan kellerkorunakurzy měnodstransatlantické obchodní a investiční partnerstvíttip
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo