Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úžerník! Scientolog! Lahůdky slovenské prezidentské kampaně

Luboš Palata
Luboš Palata
20. 3. 2014
 5 859

Klíčovým slovem prvního kola slovenských prezidentských voleb se stalo slovo úžerník. Tedy lichvář. Za „úžerníka“ označovala prezidentského kandidáta Andreje Kiska nejprve anonymní kampaň a později už neanonymně sám premiér Fico. Tedy Kiskův protikandidát a původně favorit voleb. Po prvním kole ho ale v této roli vystřídal právě popradský podnikatel.

Úžerník! Scientolog! Lahůdky slovenské prezidentské kampaně

Firmy Quatro a Triangel jsou na Slovensku dodnes pojem. Když je v roce 1996 inženýr z Popradu Andrej Kiska zakládal, bylo v mečiarovské zemi velmi těžké, ne-li nemožné získat spotřebitelský úvěr. „Firma vznikla v maličké místnosti, ve které byli čtyři lidé,“ popisuje Kiska začátky, než se mu podařilo prorazit. S nápadem půjčovat peníze přišel jistý polský podnikatel, který se ale do byznysu nakonec nepustil. Zato Kiska se to rozhodl zkusit. S financováním nákupů elektroniky a sloganem Ako nakupovať na splátky a nezaplatiť ani korunu navyše. „Dali jsme do novin inzerát tohoto znění a bylo tam telefonní číslo. Všichni jsme tam seděli a čekali, co se stane,“ říká Kiska.

První měsíc přišlo šedesát klientů, po třech letech už přes společnost Triangel nakupovalo elektrospotřebiče 17 tisíc Slováků měsíčně. Když v roce 2005 Kiska s bratrem (patřil mu poloviční podíl) svou továrnu na půjčky (kromě značek Triangel a Quatro zahrnovala také TatraCredit, Q-Car, Slovenskou požičovnu a Slovenské kreditné karty), prodávali, měla 400 tisíc klientů. O prodeji firmy Všeobecné úverové bance se psalo jako o obchodu roku 2005. Když se týdeník Trend Kisky ptal, proč se k prodeji rozhodli, odpověděl celkem racionálně. „Rozbíhali jsme stále nové projekty, které vyžadovaly nové zdroje. Například projekt na rekonstrukci bydlení potřebuje čtyři miliardy korun,“ vysvětloval Kiska, podle kterého měla firma, v níž byli jen fyzické osoby, problémy se získáváním prostředků.

Psali jsme

„... a pak do hry vstoupila nová postava. Nováček, v politice úplně nový a docela nezkušený. Ze začátku mu nikdo nedával šanci.“ 

O stoupající hvězdě Andreje Kisky jsme psali těsně před prvním kolem slovenských prezidentských voleb:

Dvanáct procent. Lichva, nebo ne?

Tak jako v Česku byly půjčky od nebankovních firem dražší než půjčky bankovní, ale Quatro a Triangel nepatřily k žralokům, naopak dobré zkušenosti s nimi mělo na milion (!) Slováků. Slovensko bylo především na konci vlády Vladimíra Mečiara v těžké finanční krizi, stát si půjčoval na dvacet procent, a tak i úroky Kiskových společností byly vysoké. (Při přímém nákupu elektroniky šlo ale o jiný obchodní model, tam zákazník skutečně postupně splácel jen obvyklou maloobchodní cenu – ani korunu navyše.) Jak se ale zlepšovala celková ekonomická situace Slovenska i úroky u Kisků šly dolů.

Hitem slovenských předvolebních debat se stal dotaz moderátorky komerční televize Markíza, ptala se, jestli dvanáctiprocentní úrok není lichvářství. Následovala dlouhá debata prezidentských kandidátů, během které Robert Fico trval na svém a několikrát zopakovat, že Kiska „vydělal peníze lichvou na chudých lidech“.

Na Slovensku přitom existuje skutečná úžera, pravá lichva s úroky ve výši stovek, ba i tisíců procent. Rozšířená je především mezi Romy a představuje problém, se kterým si dosud nevěděla rady ani jedna slovenská vláda, vládu Roberta Fica nevyjímaje. 

Kiska podává trestní oznámení

V deníku Pravda, který podle slovenských pozorovatelů „pracuje pro Fica“, vyšla série článků s několika klienty Kiskových společností, kteří se soudili o své úvěry a měli problémy se splácením. Nebylo jich však mnoho, a to i proto, že na Slovensku tehdy prakticky neexistovali exekutoři, a nevznikly tedy příběhy, jaké známe z Česka. „My jsme se snažili s každým, kdo nemohl splácet, dohodnout. Samozřejmě, že byly případy lidí, kteří si přes nás pořídili zboží a nikdy ho splácet nechtěli. Ty jsme museli dávat k soudu,“ vysvětluje Kiska. Na premiéra Roberta Fica podal trestní oznámení pro pomluvu.

Připomeňme, že Kiska po prodeji svého podílu v ceně kolem deseti milionů eur (asi čtvrt miliardy korun) založil veleúspěšnou charitativní nadaci Dobrý anjel, která přerozdělila v přepočtu asi 600 milionů korun, především chudým rodinám, kde dítě onemocnělo rakovinou.

Fico asi pochopil, že s „úžerníkem“ prostě přestřelil. Ostatně i nejbohatší Čech Petr Kellner je analogicky jako majitel splátkových firem „úžerník“. A tak kampaň před druhým kolem dostala nové heslo – Kiska scientolog. Fico, který protikandidáta obvinil „z napojení na scientologickou sektu“, se tu znovu pohybuje na tenkém ledě. Kiska popravdě jednoznačně říká, že scientolog není a nikdy nebyl. Jenže Fico hraje o mnoho. I po prohraných prezidentských volbách může zůstat premiérem a jako šéf strany s parlamentní většinou pohodlně vládnout zemi, rána, kterou by ale prohra zasadila jeho obrazu a egu, by se ale hojila jen těžko.

Autor je redaktor MF DNES a LN; úvodní foto Isifa

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

andrej kiskalichvaprezidentské volbypůjčkyrobert ficoslovenskosplátkový prodej
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo