Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Deset věcí, které jsme před rokem nevěděli

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
31. 12. 2013
 14 816

Konina v Ikea, sledovací program PRISM, papež jako oblíbenec levice: seznamte se s letošními černými labutěmi.

Deset věcí, které jsme před rokem nevěděli

Kdo by byl býval ještě před rokem řekl…

Že může Klaus chybět i svým odpůrcům

Ať byl, jaký byl, po pádu Topolánkovy vlády neudělal premiéra z Petra Macha, i když očividně mohl. Do portrétu politoložky Vladimíry Dvořákové možná doma hází šipky, přesto ji jmenoval profesorkou. Nikdy neradil dětem, aby s cigaretami počkaly do 27 let a potom „kouřily zcela bez rizika“. Čeští podnikatelé mu nemuseli přispívat do fondu, aby je milostivě přibral na zahraniční cesty. Projevoval se samolibě — ale nikdy jako hulvát.

Mně začal chybět někdy okolo výstavy korunovačních klenotů. Kdy vám?

Že v symbolu designové i rasové čistoty, restauraci Ikea, servírují koninu

Konec hlášení pro lidi, kteří by nikdy, ale opravdu nikdy nestrčili do pusy kebab nebo phở bo, protože bůhví, co do toho dávají.

Vyšlo v březnu: Koninový skandál: cena za to, že nechcete vidět krev

Že se lidi div nepomlátí o pár empétrojek za 16 tisíc

Tolik si za svoje „transformační nahrávky“, které vám prý přepíšou „programy v mozku“, účtuje Jiří Vokáč Čmolík. Internetový šarlatán není schopný účinnost programu Neurorestart doložit jediným vědeckým testem, namísto toho spoléhá na pyramidový efekt štědrých provizí a na prosté vyhrožování žalobami kritickým novinářům. K úspěchu to asi stačí: „4600 lidí se rozhodlo jít do toho naplno,“ chlubí se Vokáčův web. Těším se na vyvěšení výroční zprávy jeho firmy Inner Winner v obchodním rejstříku — schválně, jestli tam bude pětasedmdesátimilionová tržba.

Vyšlo v červnu: Neurorestart: Předražené hrnce pro váš mozek

Že huhlavý důvěrník StB bez politických zkušeností a konkrétního programu vyhraje volby

927 240 lidí se chce zkrátka mít líp a nezatěžovat se přemýšlením nad tím, co přesně to znamená.

Vyšlo v listopadu: Pořád není líp? Vygeneruj si nové hnutí

Že si liberální levice zamiluje papeže

František si kromě „svých“ za pár měsíců získal i lidi, pro které byl jeho předchůdce ztělesněním bigotního reakcionářství. Levicový Deník Referendum o novém papeži píše v patnácti článcích, z toho v jedenácti vyloženě pozitivně a jen jeden kriticky připomíná jeho možnou dávnou spolupráci s juntou Jorge Rafaela Videly. František krátce po svém zvolení umyl a políbil nohy mladým delikventům a odsoudil evropskou lhostejnost k osudu uprchlíků umírajících ve Středozemním moři. „Podezřelá hra na chudobu“ (© Václav Klaus) prozatím vyvrcholila v listopadové exhortaci: „Vytvořili jsme nové idoly. Staré oslavy zlatého telete se nám vracejí v nové podobě ve zbožňování peněz a diktátu neosobní ekonomie, které chybí humánní záměr. Světová krize postihující finance a ekonomiku obnažuje nerovnosti a – především – nedostatek reálného zájmu o člověka; člověk je redukován na jedinou ze svých potřeb: konzumaci.“

Nápad na zábavnou televizní soutěž: poznej, co řekl papež a co Jakub Patočka.

Serepes

Překvapilo vás něco loni?

Že paranoici měli pravdu, agenti jdou po všech

Americká Národní bezpečnostní agentura napíchla telefon Angely Merkelové, sbírala uživatelská data od internetových společností a vůbec dělala věci, kterým by před rokem věřil jen ten, kdo „moc kouká na televizi“.

Jak blbý může být nejmazanější kyberzločinec

Internetové tržiště Silk Road, kde jste mohli svoje bitcoiny směnit za drogy, zbraně nebo nájemné vraždy, bylo po víc než dva roky synonymem neschopnosti vlád udržet tempo s kyberkulturou. Pak ale řečí tiskových mluvčí „selhal lidský faktor“: provozovatel Silk Road se blbě prokecl. A hned několikrát.

Teď abyste zas chodili pro koks někam na diskotéku jak malí študáci.

Že se dá největší evropský městský tunel téměř celý postavit bez platné smlouvy

Tedy aspoň podle názoru primátora a dvou advokátních kanceláří. Praha tím Brnu ukradla jeho neoficiální slogan „to nevymyslíš“.

Že bude absolvent švýcarské školy stalinštější než Stalin

Opatrné rozkoukávání Kim Čong-una v čele Severní Koreje dávalo drobnou naději, že mladík vychovaný v Evropě nebude mít hlavu zastrčenou tak hluboko do zadku jako jeho tatík a děda. Hop na špek: zatčení a poprava Kim Čong-unova strýce, zrádce „horšího než pes“ odkázala k nejlepšímu dílu žánru, Stalinově Velké čistce.

Co je to twerking

Blaze těm, kteří to nevědí doteď.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

andrej babišblankaikeakim čong-unmiloš zemanneurorestartsilk roadváclav klaus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo