Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomoc místo popelnice

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
27. 12. 2013
 16 519

Odvoz nepotřebných krámů charitě z vás neudělá svaté. Ale aspoň si doma uděláte místo bez dotěrných myšlenek, jestli toho tři roky nenošeného svetru nebyla pro popelnici škoda.

Pomoc místo popelnice

Možná po nadílce už nepotřebujete obnošenou bundu nebo starý notebook. Nebo se chcete zbavit nechtěných dárků, ale prodat je na Aukru vám přijde takové blbé. Taky vám po svátcích mohlo zůstat doma víc jídla, než se vejde do mrazáku. To všechno umí využít sociální zařízení a neziskovky.

Batoh a flísku pošlete na další cestu

Pokud jste na sobě nějaký kus oblečení neměli rok, pak už si ho pravděpodobně nikdy neobléknete. Takové věci vyperte a odneste do nejbližší pobočky Armády spásy, kde se k němu prakticky okamžitě můžou dostat lidé v nouzi. Ruce vám teď utrhnou za teplé oblečení na chlapy: flanelky, svetry, bundy a samozřejmě boty. Šatstvo může být i odrbané, v Brně si dokonce vyspraví chybějící knoflíky a menší díry. Návštěvu poboček doporučuju i kvůli konfrontaci s docela odlišným světem, po které člověk docení svoje starosti prvního světa, řešícího existenci či neexistenci pikola.

Podobně slouží i šatníky Charity České republiky rozmístěné po celé zemi. Sběrné kontejnery Diakonie Broumov nabízejí pohodlí těm, kteří nechtějí čekat na otvírací hodiny.

Vedle oblečení se v novodobých chudobincích neztratí ani povlečení nebo batohy. Zato bych byl ale zdrženlivý s darováním těch šatů, které jsou spíš na parádu než k užitku: modýlky bych raději odnesl do dobročinných krámů, které z nich můžou mít slušný příjem pro další charitativní činnost.

Peníze nejsou všechno

Tak trochu jiná zlevněnka

Malých prkotin se nejsnáz zbavíte právě v dobročinných bazarech. Ty najdete v centrech větších měst a výnos z prodejů přinesené veteše a oblečení jde vždy na konkrétní účel. Stačí si vybrat:

  • Hned na šesti místech v Praze najdete obchody domova Sue Ryder, které pomáhají financovat péči o seniory.
  • Thrift Store na Šumavské v Praze momentálně podporuje Azylový dům Kladno, International Women Associate of Prague a spolek Naděje.
  • Dobročinný bazar Hospice sv. Alžběty v Brně prozrazuje svoje zacílení už v názvu. Najdete v něm mimo jiné recenzní výtisky knížek, o kterých se píše na Finmagu.
  • Výtěžky ze čtyř obchodů nadace Veronica v Brně jdou na přírodní zahrady u škol a školek, kulturní festivaly a na místní evergreen, boj za nádraží v centru.
  • Diakonie Broumov sbírá kromě oblečení i různé domácí potřeby. Po republice mají dvě desítky sběrných míst, pět v Praze.

Rozběhne starý notebook Word? Dopřejte mu odklad ekodvora

Nový počítač konečně rozjede Bioshock Infinite, to ale neznamená, že je ten starý k ničemu. Ještě ho můžou čekat roky služby přímo v dobročinných spolcích, případně může dětem jejich klientů pomoci se školou. Anebo se starým Bioshockem.

Po počítačích se momentálně výslovně poptává hospicové občanské sdružení Cesta domů a Neziskovka roku 2013, IQ Roma servis.

S potravinami rovnou do domovů

Pokud vám vyzbyla vakuovaná šunka, co se nevejde na mrazák, nebo se vám příbuzní netrefili do chutí dárkovým košem, nečekejte na další sbírku potravin. „Na letošní velmi úspěšnou první Národní potravinovou sbírku plánuje naše organizace Byznys pro společnost, spolu s ostatními partnery, navázat v příštím roce na podzim,“ informuje Veronika Němcová a odkazuje na potravinové banky. Zástupce jejich federace Fabrice Martin-Plichta ale drobným dárcům doporučuje přímé darování: „Není v našich silách přijímat dary od jednotlivců mimo národní potravinovou sbírku. Můžou je ale kdykoliv odevzdat charitativním zařízení ve svém okolí, jako jsou azylové domy, dětské domovy nebo pečovatelské domy pro seniory.“

Máte po letošní nadílce pocit, že vám něco přebývá?

Vyberte si tu nejužitečnější organizaci. A odečtěte si dar z daní

Možná tedy hledáte, kam s jídlem. Možná to máte k vybraným charitám a neziskovkám daleko. Možná máte slabost pro nějakou málo známou dobročinnou specializaci. Ve všech třech případech navštivte katalog neziskovek a zkuste najít takovou, jíž by vaše nepotřebné věci mohly posloužit.

Nezapomeňte na to, že si hodnotu poskytnutých darů můžete odečíst od základu daně z příjmu. Nejméně to může být tisícovka, nejvýše patnáct procent základu – to je jedna z daňových novinek roku 2014, letos se ještě dala odečítat nejvíc desetina. Stačí darovací smlouva a doklad o zaplacení daru, což bude u starších nebo darovaných věcí asi problém. Ale i když z toho hned nemusí kápnout sleva, natož svatozář, odvoz nepotřebných krámů charitě pořád dává smysl. Přinejmenším si doma uděláte místo bez dotěrných myšlenek, jestli toho tři roky nenošeného svetru nebyla pro popelnici škoda.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

dobročinnostcharitavánoce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo