Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sleva pro pravičáky: blbý nápad, ale žádný zločin

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
20. 12. 2013
 14 279

Může sleva podněcovat k nenávisti? Kde končí a začínají práva a povinnosti podnikatelů? Je bonzování vizitkou Zemanových voličů?

Sleva pro pravičáky: blbý nápad, ale žádný zločin

Manželé Pallovi z penzionu Modřín ve Velké Úpě v srpnu odmítli rezervovat svůj podnik pro delegaci prezidenta Miloše Zemana. Navíc po část roku nabízeli 20procentní slevu pro každého, kdo o sobě řekl, že volí pravici. Po prvním činu se dočkali udání na obchodní inspekci, hygienu a živnostenský úřad, a tedy i kontrol, které prý neobjevily žádný prohřešek. Ve druhé záležitosti teď manželé čelí trestnímu oznámení kvůli paragrafu 356 trestního zákona, o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Aféra vzbudila obrovské vášně, ze kterých vzešlo pár důležitých otázek:

Může sleva podněcovat k nenávisti? Teoreticky ano. Například výzva „přijďte s cikánským skalpem a máte to za polovic“ by se v paragrafu 356 našla jako v zrcadle.

Podněcuje k nenávisti sleva pro pravičáky v penzionu Modřín? Ale kdepak. Ve srovnání s normální dikcí předvolebních kampaní je to nevinné popíchnutí. Pallovi svou nabídkou nenaznačovali, že jsou levičáci líní, závistiví, neúspěšní, nebo dokonce paraziti, bez kterých by všem slušným lidem bylo mnohem líp. Ve vystoupení pravicových politiků a publicistů se to přitom stává docela často. Nenávist ve společnosti rozdmýchávají takové nenávistné výpady zprava i zleva, ne rádobyvtipná nabídka hoteliérů.

Je sleva pro příznivce pravice dobrý marketing? Horší si těžko představit. Za prvé, sleva bývá nejdražší prodejní nástroj. Za druhé, tahle nabídka polovinu potenciálních hostů naštve a část té zbývající uvede do rozpaků: To si od politiky neodpočineme ani na horách? Je ANO pravice? Nejsou ti Pallové divní? — Namítnete, že vlna udání nakonec vzbudila vlnu solidarity, ale facebookové lajky ještě nejsou obsazené pokoje.

„Je svatým právem každého hostinského hostit, koho chce, a nehostit, koho nechce,“ jak stojí na Facebooku svobodných? Pokusme se shodnout na tom, že tohle právo má vždy svoje limity a že jsou to teprve ony, na čem se pak můžeme nedohodnout.

Ani tvrdé jádro táboru „ať stát nekecá do podnikání“ by totiž asi nezpochybňovalo, že Pallovi nemají právo pohostit Jiřího Kajínka, i kdyby to byla svobodná vůle všech tří. Nad ní je tu totiž ještě jakési základnější právo, odnímající svobodu usvědčeným vrahům. Právě kvůli němu se Kájínek do Úpy z Mírova nevypraví. Podobné vyšší principy vymezují hranici dovoleného i z druhé strany: skoro nikdo myslím nechce žít ve světě, ve kterém by Pallovi měli právo nepohostit promrzlého člověka, který k nim zabloudil ukrutnou vánicí.

Limity toho, co podnikatelé můžou, musí a nesmí, nejsou svaté, odjakživa vznikají z debaty. Ta je zatraceně těžká, protože se v ní vedle argumentů zákonitě střetávají hodnoty. Sám občas čumím na takzvaná moderní práva, například na bezmasé jídlo. Zároveň ale považuji právo na to nebýt ponižován kvůli svému původu, přesvědčení nebo vzhledu za jeden z pilířů společnosti, ve které mohou všichni lidé budovat osobní štěstí. Vím, že zákaz cedulek střihu „pouze pro bílé“ omezí některé lidi v podnikání, a taky že bude přesná hranice mezi „ještě ok“ a „už ponižující“ vždy nejasná. A přece souhlasím, protože tu vidím vyšší princip v samotném srdci naší civilizace: zamítla totiž myšlenku kolektivní viny. Dělá to ze mě sociálního inženýra a kryptomaoistu, nebo mi Jediná autentická pravice dovolí dál sedět v sektoru pro umírněné konzervativce?

Řekli byste si o slevu?

Je vlna udání ostudou Miloše Zemana? Není. O pohoštění pro prezidenta a jeho doprovod požádala v létě radnice Pece pod Sněžkou, majitelé penzionu odmítli, vyšlo o tom pár článků v médiích, následovala různá udání včetně trestního oznámení. Nic z toho nebyla Zemanova práce. Co měl udělat jinak? Odpustit před kamerami majitelům penzionu a poprosit veřejnost, aby je nešikanovala?

Je bonzování vizitkou Zemanových nebo obecně levicových voličů? Pozor na svůdné šablony. Malí lidé, kteří považují každý projev opačného názoru za projev agrese a namísto protiargumentů hledají způsoby, jak protivníkovi uškodit, se najdou ve všech táborech. Někteří posílají hygieně udání na penzion, ve kterém nikdy nebyli. Jiní zas z davu hážou vajíčka po lidech, co mají odvahu vylézt na pódium. Nalevo i napravo najdete obludy maskující podobně dramatickými gesty vlastní bezmocnost a zbytečnost. Jejich činy nemají co dělat s legitimitou názorů, ke kterým se hlásí: politika je pro ně jen stejná zástěrka jako kopaná.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (25)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

levicemarketingmiloš zemanpodnikánípraviceslevyvolný trh
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo