Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jsou akcie drahé?

Jan Traxler
Jan Traxler
18. 4. 2013

Index S&P 500 je na historickém maximu. Znamená to, že jsou akcie drahé?

Jsou akcie drahé?

Poslední dobou se ve finančních kruzích často diskutuje o tom, že akcie jsou drahé a zda se opět blíží nějaký velký pokles. Jedno je jisté, americké akciové indexy Dow Jones i Standard & Poor’s 500 překonaly historické maximum a pohybují se kolem hodnot z let 2000 a 2007, let těsně před velkými propady na Wall Street. Strach z dalšího vývoje cen akcií je tedy rozhodně oprávněný.

Akcie v USA na maximu

My v tomto článku budeme pro lepší porovnatelnost používat indexy kalkulované společností MSCI, tak aby u všech indexů byla použita stejná metodologie. Jak můžeme vidět na následujícím obrázku, také hodnota indexu MSCI USA je na rekordní úrovni. Mimo to americké akcie patří ve světě k těm dražším, porovnáme-li základní fundamentální ukazatele. Poměrem ceny akcií k ziskům (P/E) firem se americké akcie v průměru obchodují za šestnáctinásobek ročních zisků. Také v poměru k účetní hodnotě firem se americké akcie zdají být drahé (P/B = 2,39). Dividendy nesou dodatečný výnos kolem dvou procent ročně. To není k zahození, ale ve srovnání s Evropou jde o nízké číslo.

Historický vývoj cen akcií v USA

MSCI USA 

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI

Velmi podobná je situace v Londýně. Akcie britských firem jsou dle indexu MSCI United Kingdom také z historického pohledu už relativně blízko maximálních hodnot z let 2000 a 2007. Z fundamentálního pohledu jsou na tom ale lépe než akcie v USA. Akcie britských firem se mohou chlubit nižším oceněním v poměru k ročním ziskům firem (P/E = 12,89) i účetní hodnotě (P/B = 1,8). Oproti americkým akciím mají také vyšší dividendový výnos 3,65 %.

Historický vývoj cen akcií ve Velké Británii

MSCI UK 

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI

Akcie v eurozóně mají k maximu na míle daleko

Velmi odlišná je situace v eurozóně. I zde sice ceny akcií v posledních měsících rostly, ale stále jsou z historického i fundamentálního pohledu relativně levné. Index MSCI EMU stoupl ode dna z roku 2009 zhruba o 50 procent, k maximálním hodnotám z let 2000 a 2007 mu však stále chybí skoro 70 procent. Evropské akcie táhne zejména Německo, nicméně i v Německu jsou ceny akcií stále zhruba 30 procent pod úrovní z roku 2007.

Zatímco v USA většina firem reportuje stabilní nebo lehce rostoucí tržby, v Evropě se naprostá většina firem potýká již pět roků s poklesem tržeb. Mnoho evropských společností se v roce 2009 dostalo do ztráty. Díky úsporám v nákladech se postupně vracejí do zisku, ten je ale zatím výrazně nižší než před „krizí“. Tomu také odpovídají nižší ceny akcií těchto firem. Poměrem k ziskům se tedy ceny akcií v eurozóně mohu jevit poměrně drahé (P/E = 14,94), ale když se podíváme na ukazatel P/B nebo na dividendový výnos, jsou evropské akcie výrazně levnější než americké.

Historický vývoj cen akcií v eurozóně

MSCI EMU 

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI

Akcie BRIC jsou levné

Také o akciích na rozvíjejících se trzích nelze říct, že by byly drahé, a to ani z historického, ani z fundamentálního hlediska. Podle poměrových ukazatelů se suverénně nejlevnější zdají být akcie firem v Rusku, které se obchodují za pouhý pětinásobek ročních zisků a zhruba o 20 procent pod svou účetní hodnotou. Z hlavní čtveřice BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) jsou nejdražší akcie v Indii (P/E = 15,23 a P/B = 2,59). Nejvyšší dividendový výnos nabízí akcie v Brazílii 4,11 procenta. Ovšem už i v Číně mnohé firmy začínají vyplácet zajímavé dividendy. S dividendovým výnosem 3,14 procenta a ukazatelem P/E na hodnotě 10,68 jsou čínské akcie výrazně levnější než akcie amerických firem.

Historický vývoj cen akcií v Rusku

MSCI Russia 

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI

V Česku a Polsku zajímavé dividendy

Na závěr bychom se měli podívat také na domácí burzu a její větší sestru ve Varšavě. Zatímco ve světě (zejména v USA a Japonsku) v posledních měsících ceny akcií rostou, my jsme byli svědky silného poklesu akcií ČEZ a Telefóniky. Přidaly se i akcie dalších firem. Index PX od začátku roky ztratil už deset procent. České akcie jsou na tom velmi podobně jako akcie v eurozóně. Firmy bojují s poklesem tržeb a nižší ziskovou marží. Ceny akcií logicky klesají. Index MSCI Czech Republic se pomalu blíží dnu z roku 2009, je tedy zhruba na poloviční hodnotě oproti konci roku 2007.

Historický vývoj cen akcií v ČR

MSCI Czech Republic 

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI

V Polsku je situace o poznání lepší, ale i zde jsou akcie zhruba o 35 procent levnější než v roce 2007. Akcie na varšavské burze jsou levné i z fundamentálního pohledu. Polské akcie se obchodují přibližně za desetinásobek ročních zisků firem a s krásným dividendovým výnosem 5,59 procenta. I na pražské burze najdeme levné akcie s vysokým dividendovým výnosem, za všechny může mluvit ČEZ s P/E 7,6 a hrubým dividendovým výnosem 7,6 procenta (tj. po zdanění patnáctiprocentní srážkovou daní 6,5 procenta čistý výnos z dividendy).

Fundamentální ukazatele vybraných akciových indexů

Index

P/E

P/B

Výnos dividendy

MSCI USA

16,26

2,39

2,10%

MSCI EMU

14,94

1,27

3,83%

MSCI United Kingdom

12,89

1,80

3,65%

MSCI Japan

20,96

1,26

1,85%

MSCI Germany

11,27

1,49

3,25%

MSCI China

10,68

1,61

3,14%

MSCI India

15,23

2,59

1,36%

MSCI Russia

5,11

0,79

3,81%

MSCI Brazil

13,77

1,44

4,11%

MSCI Poland

10,02

1,23

5,59%

Zdroj: FINEZ Investment Management, MSCI, data k 31. 3. 2013

Levno? Draho? Jak kde

Jsou tedy akcie levné, nebo drahé? Odpověď zní: Jak kde. Ve Spojených státech amerických jsou akciové trhy skutečně zralé na silnější korekci. Žádného propadu a la roky 2001 a 2008 bych se ale nebál, protože tak daleko by Bernanke situaci nenechal dojít. Nicméně americký trh není levný z historického ani fundamentálního pohledu, takže není rozumné zde nyní investovat (kromě vybraných konkrétních růstových akcií – např. různé biotechnologické firmy apod.)

Naproti tomu v Evropě má většina společností to nejhorší snad už za sebou. Žádný velký růst zde na investory nečeká, ale z dlouhodobého pohledu nabízí celá řada evropských akcií (včetně českých a polských) zajímavý dividendový výnos a potenciál růstu zhruba na úrovni inflace. Mnoho lidí se prozatím oprávněně bojí v Evropě investovat, protože problémy zadlužení veřejného sektoru zdaleka nejsou vyřešeny a budoucnost eura je stále nejistá. Soukromý sektor již ale zdárně bojuje s recesí a začíná se vracet do zisků. Akcie evropských firem v žádném případě nejsou vhodné jako krátkodobá spekulace, ale jako dlouhodobá investice dávají smysl.

Také o rozvíjejících se trzích, zejména v Číně, Brazílii a Rusku nemůžeme říct, že by akcie byly drahé. Pokud máte dostatečně dlouhý investiční horizont, můžete brazilské, čínské a ruské akcie v klidu dál nakupovat, nejlépe na pravidelné měsíční bázi prostřednictvím podílových fondů.

Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akciebricdividendyeurozónaindex pxinvesticemscimsci bricmsci russiamsci ukmsci usaruskos&p 500usa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo