Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zmlať technaře, plivej na cikány, vládni s estébáky – a pak žaluj Klause

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
7. 3. 2013

Socialisté od senátu po obce ukazují, že ústava a zákony pro ně mají váhu, jen když se jim to hodí. Obžaloba Klause z velezrady je pokrytecké divadlo.

Zmlať technaře, plivej na cikány, vládni s estébáky – a pak žaluj Klause

Ještě v pondělí ráno bych si snáz představil, že pomáhám Livii Klausové s výběrem spodního prádla, než že se zastávám jejího muže. Dokonce jsem měl rozepsaný dlouhý seznam prezidentových hříchů, ale po senátní žalobě pro velezradu jsem si při jeho dokončování začal připadat jako ta babka, co se belhala přihodit na Husovu hranici náruč roští.

Senátoři obvinili Václava Klause z ledasčeho. Ano, v posledních měsících zlobí: nepodepsal změnu Smlouvy o fungování Unie a nejmenoval nové ústavní soudce. Obojí ale může bez velké škody na „demokratickém řádu republiky“, o kterém se píše v definici velezrady, dohnat nový prezident. Zrušil taky stíhání spousty darebáků, pardon, bezúhonných lidí. Jenže za to nese dle zákona zodpovědnost premiér, který lednovou amnestii kontrasignoval. Prezidentovým největším prohřeškem proti demokratickému řádu ze senátní žaloby zůstává to, že odmítnul jmenovat Petra Langera soudcem, přestože mu to uložil soud. Rozsudek ale nabyl právní moci už před pěti a půl lety. Žalobníčci měli dost času na to hnát vejš Klause prezidenta, ne důchodce, jehož největší starostí je, jestli v kantýně Cato institutu berou sKarty.

Proti prohnilému – prohnilí

Pozoruhodný je seznam těch, kteří si o „celistvost republiky a její demokratický řád“ dělají takovou starost. Nechybí mezi nimi Tomio „v čem je extrémní názor, že Cikáni by si měli založit vlastní stát?“ Okamura. Kdyby jemu měřili tak přísně jako on Klausovi, za lynčerskou výzvu „Masivní biče na masivní zlodějny jsou po ruce. Milí a drazí spoluobčané, vemte je konečně do ruky“ by pár let přemýšlel o aktuelních problémech v podzemní cele na Špilberku. Preventivní hlídání bezúhonných sexuálních deviantů, po kterém senátor volal v knize Umění vládnout, by bylo za hranou i íránské ústavy.

Nejde jen o výkřiky z blogů a knížek. Další ze žalobců František Bublan jako ministr vnitra v roce 2005 připustil a pak obhajoval brutální policejní zákrok proti účastníkům technoparty CzechTek. Pamatujete? Slunce, seno a týden ohýbání práva, kdy politici otevřeně úkolovali policisty a úředníky, lhali, kriminalizovali závadovou mládež „šířící AIDS a žloutenku“ a vůbec se chovali jako turečtí pašové. Kdo tehdy „demokratický řád“ hájil? Slyšte slova prezidenta velezrádce: „Zvláště v naší zemi, kde zásah těžkooděnců proti mladým lidem automaticky vyvolává velmi nedobré reminiscence z minulosti, je takováto událost zlá a svědčí o tom, že něco u nás není v pořádku.“

V pořádku samozřejmě není ani to, že prezident neposlouchá soudy. Senátní žaloba ale pět let starou křivdu na panu Langerovi neodčiní.

Porovnejte tenhle jeden úlet s tím, jak ten tenký ústavně-liberální stan, který Česko chrání od plískanice skrápějící méně šťastné postkomunistické státy, párají sami socialisté. Od senátu až po radnice. Roky blokovali start zákona o státní službě, který by omezil vliv politiků na úřady. Kampaň před posledními krajskými volbami postavili na primitivních anticírkevních předsudcích a populistickém přitakávání stalinistickým křivdám. Místopředseda strany Michal Hašek se snaží ztupit zákon o svobodném přístupu k informacím, jedinou zbraň občanů hlídajících hospodaření veřejných institucí. Někteří oranžoví senátoři vyvolávají svými výroky o kolektivní vině Romů duch roku 1938. V Brně i jinde převádějí koalice s účastí socialistů obecní majetek do neprůhledných akciovek a v krajích se ČSSD neštítí vládnout s estébáky.

Děláte si upřímnou starost o ústavní pořádek? Bojte se těchto feudálních neomalenců v polobotkách už naleštěných pro Strakovku, ne Klause v důchodkách.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

czechtekčssdfrantišek bublanmichal hašekpetr nečastomio okamuraústavaváclav klausvelezrada
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo