Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Televize nelže! Volební klipy kandidáty překvapivě vystihují

Lukáš Hoder
Lukáš Hoder
10. 1. 2013

Prezidentská předvolební videa jsou u nás nový žánr, ale chytla se. Od dob chalupářských videí Jaroslava Bureše z roku 2003 jsme se posunuli k poměrně zajímavým klipům. Co o kandidátech říkají?

Televize nelže! Volební klipy kandidáty překvapivě vystihují

Zdá se mi to, nebo předvolební klipy jaksi mimoděk prezidentské kandidáty opravdu vystihují? Prázdný Fischer, autoritativní Zeman, neohrabaný Schwarzenberg, autentický Dienstbier, stylový Franz... Jako by ukazovaly, co v nich opravdu je.

Před branami finále soutěže o nejlepší video nicméně zůstali kandidáti s nepovedenými klipy a la domácí video Jana Bobošíková a Táňa Fischerová a dál se těsně neprobojovali ani Přemysl Sobotka a Zuzana Roithová. Video Roithové je spíš taková legrácka a Sobotka se zase bere příliš vážně.

Bublina

Z klipu Jana Fischera kape profesionalita zpracování a není se ostatně co divit, když za ním stojí jeden protřelý mediální harcovník a lobbista. Jeho klip ale svým patosem do české plebejské tradice jakoby nezapadá.

Video kreslí obraz silného státníka, do kterého však Fischer ještě nedorostl. Takový klip by si snad mohl dovolit natočit Václav Klaus v dobách své největší slávy, a ne polopolitik, který před pár lety sehrál roli překlenovacího úřednického premiéra. Fischer prostě nedisponuje ideologickým a odborným obsahem, kterým by figuru z videa mohl důvěryhodně vyplnit.

Style, style, baby

„Myšlenky, které jsou slyšet.“ Takové je jedno z hesel Vladimíra Franze ze série jeho povedených klipů Air Franz One. Jsou svěží a vtipné, ale jako by potvrzovaly to, co je Franzovou hlavní slabinou. Totiž jeho neexistence v politickém prostoru. Co vlastně o Franzových názorech víme? Vcelku nic.

Jak výstižně napsal Erik Tabery pro Respekt, Franz je jediný kandidát, který se aktivně neúčastnil politických debat posledních let, takže jej nemáme jak hodnotit. Řadu otázek řeší poprvé v životě a není ani zřejmé, z jakého politického nebo ideologického postoje vychází. Například při výběru lidí do ČNB či Ústavního soudu se prý chce radit s odborníky. Ale s kterými? Vždyť mezi poradci prezidentů Havla a Klause byly zásadní rozdíly. Franzova videa tuto nejistotu nevyvracejí, kladou důraz jen na styl – za ten ovšem získávají právem zlatou medaili.

Stromy?!

„Jen občas pohladím po kůře takový, který mi připadá krásný.“ Nevím, co tím chtěl Miloš Zeman říct, a nevím, proč se opět vrací ke stromům. Snad strom jako metafora stability? Možná, protože za scénou se stromy následuje slogan o trvanlivosti Zemanových názorů. Video působí dobře, i když v druhé polovině je už těch hesel sázených hned za sebou trochu moc. Dobrý dědeček Zeman vychází z lesa, praví „dost bylo zlodějíín“ a vydává se na h/Hrad. Jako v pohádce.

A vše končí prostým lidovým logem Zeman na Hrad. Starý dobrý státník, který má jasno a zatrhne těm tunelářům tipec. Není divu, že o postupu do druhého kola volby se debatuje v termínech „Zeman a někdo další“. Zemanovo video získává zlatou medaili v disciplíně účelnost.

Dokument o Dienstbierovi

Dienstbierovy klipy jsou milé a působí autenticky, ale nemyslím si, že mohou přesvědčit nerozhodnuté voliče nebo mít širší dosah. V jednom klipu je Dienstbierův životní příběh a program natáčen takřka dokumentární kamerou a klip působí jako reportáž. Je zdlouhavý, podobně jako druhý klip, kde rapper Lipo promlouvá do duše mladé generaci.

Třetí klip je složený z krátkých hesel známých osobností, obrazu kandidáta a závěrečného hesla. Ten je myslím jeho nejlepší. Zároveň má Dienstbier ve svých klipech dobré závěry. Působivé heslo, příjemný hlas rétora, střízlivá grafika a písmo.

Tatíček Karel

Schwarzenbergovy klipy jsou nesourodou směsicí apelů známých osobností, veselých „scének z přípravy projevu“ a rozhovoru s dobrotivým Zdeňkem Svěrákem. Schwarzenberg se vzpírá žánru a kreslí obraz originálního kandidáta, kterým de facto je. Mezi všemi ostatními je jedinou osobností s mezinárodním renomé, zná nejvíc řečí, má největší majetek, je to jediný šlechtic...

Schwarzenbergova videa nejsou moc dobrá, navíc nedokážou zamaskovat jeho největší slabiny. Věk a mumlání. Ale hlavně, co to písmo na konec?! No fuj.

Celkově si z první nabídky prezidentských videí nemusíme zoufat. Počátky bývají těžké a příště se třeba dočkáme i klipu, který opravdu zaujme se vším všudy. Mezitím se můžeme těšit z předvolebních debat, další to součásti cirkusu jménem přímá volba prezidenta.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Hoder

Lukáš Hoder

Působí v advokacii, kde se věnuje arbitráži a litigaci. Spoluzaložil Centrum pro lidská práva a demokratizaci, kde se zabývá vztahem základních práv a byznysu a mezinárodním právem. Je autorem knihy Transatlantické... Více

Související témata

Jan FischerJiří DienstbierKarel SchwarzenbergMiloš Zemanprezidentské volbyVladimír Franzvolební kampaň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo