Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jestli Kellner chce slovenský plynový gigant, musí za Ficem osobně

Luboš Palata
Luboš Palata
18. 12. 2012

Na největší českou investici v zahraničí, jaká se kdy odehrála, by si měl Petr Kellner dohlédnout sám. Slovensko se vrací ke státnímu kapitalismu – a v tom šéf PPF umí chodit.

Jestli Kellner chce slovenský plynový gigant, musí za Ficem osobně

Český Energetický a průmyslový holding, vlastněný Petrem Kellnerem, Danielem Křetínským a J & T, získá za 60 miliard korun 49 procent akcií Slovenského plynárenského priemyslu. To je firma, jejíž význam na Slovensku se zhruba blíží významu ČEZ v Česku.

Vláda Mikuláše Dzurindy, která v roce 2002 schválila prodej 49 procent podniku společnostem Ruhrgaz a Gaz de France (Rusové nakonec od koupě svého dílu odstoupili), byla ochotna se vzdát manažerské kontroly a nechat Slovenskému plynárenskému priemyslu poměrně volnou ruku při tvorbě ceny plynu. Nynější premiér Robert Fico se na věc ale dívá jinak. Lépe řečeno: právě naopak. Energetický a průmyslový holding, do značné míry ovládaný PPF Petra Kellnera, tak vstupuje na zcela jiné hřiště než jeho předchůdci.

Obnova státního kapitalismu

Robert Fico a Viktor Orbán si překvapivě výborně rozumějí. Ačkoli maďarský premiér Orbán má nálepku pravičáka a jeho slovenský protějšek Fico levicového politika, oba se shodnou na tom, že je třeba posílit roli státu v ekonomice. Svůj vzor, byť to neříkají nahlas, vidí oba politici v Rusku Vladimira Putina.

Pravda, pohybují se v rámci daném členstvím své země v Evropské unii, ale jak je vidět zatím především na Orbánově Maďarsku, Brusel zas tak mnoho nemůže a budování, či chcete-li obnovu „státního kapitalismu“ (či socialismu?) může ovlivnit jen okrajově.

Robert Fico se z Orbánových chyb poučil, navíc Slovensko nebalancuje na hraně krachu: orbánovskou politiku tedy premiér dělá pomaloučku, nenápadně a obezřetně. Cíl však mají oba „uherští“ politici obdobný – obnovení klíčové pozice státu jak v ekonomice, tak ve společnosti vůbec.

Ceny plynu podle Fica

V tomto rámci je třeba chápat i přeprodej 49 procent akcií Slovenského plynárenského průmyslu, jednoho z klíčových podniků v zemi, z ruk Němců a Francouzů Čechům. Ficova vláda prodeje využila k diktování podmínek, které přinejmenším z hlediska popularity mezi slovenskou veřejností přinesou Ficovi užitek.

Energetický a průmyslový holding musí hned na začátek zapomenout na předchozími zahraničími investory požadované zvýšení cen plynu o 25 procent. Ale nejen to. Stát si hodlá na rozdíl od minulosti ponechat klíčové pozice jak v manažerské struktuře plynárenského průmyslu, tak zásadní vliv na určování cen zemního plynu, což je pro relativně chudé Slováky velice důležitá věc. A politik, který jim zajistí levný plyn, získá hned hezkých pár procent voličů navíc.

Největší „česká“ investice do zahraničí – cena za 49 procent plynárenského gigantu by měla být přes 60 miliard korun, by se tak mohla ukázat podobně problematickou, jako investice ČEZ v Albánii. I scénář, kdy „stát“ části Slovenského plynárenského priemyslu, ovládané Energetickým a průmyslovým holdingem, zvedne vstupní cenu plynu, ale cenu pro konečné zákazníky tentýž „stát“ zakáže zvýšit, je na Slovensku v připravované struktuře Slovenského plynárenského priemyslu představitelný.

Fico čeká na Kellnera

Daniel Křetínský, jemuž Kellner celou transakci svěřil, není ovšem podle dosavadních výsledků vyjednávání se slovenskou vládou hráčem, kterého by Robert Fico bral jako rovnocenného protivníka.

Pokud nechce Kellner o své peníze investované do slovenského plynu přijít, bude se muset do byznysu na Slovensku dřív nebo později zapojit sám. Protože už jen z hlediska osobní ješitnosti není Ficovi příjemné, když musí místo s nejbohatším Středoevropanem vyjednávat s jeho druhořadou náhražkou.

Kellner, který tak skvěle umí dělat byznys v putinovském Rusku, se jistě s premiérem Robertem Ficem dokáže dohodnout na bázi „win-win“. Ostatně i jemu nejde o víc, než ve střednědobém výhledu slušně vydělat a rozložit investiční riziko. K tomu mu nejlépe dopomůže to, pokud se nebude muset za tři roky dohadovat s nějakou jinou vládou, než je ta současná Ficova. Pravidla dohodnutá v Bratislavě nebudou určitě složitější než ta, která se dohadují v Moskvě. Tedy pokud vstup do Slovenského plynárenského priemyslu, zásadního přepravce plynu v rámci střední Evropy, není jen součástí nějaké hry v rámci Ruska, kde je dnes dominantní hřiště Kellnerových podnikatelských zájmů.

Ale ani k tomu, bude-li z toho mít náležitý prospěch, nemusí být Robert Fico zcela hluchý. Každopádně pokud má mít investice do slovenského plynárenství úspěch, měla by se pro Kellnera stát záležitostí, kterou vyřizuje šéf. Ostatně šedesát miliard korun, to už jsou i z hlediska šéfa PPF natolik velké peníze, že to za pár cest na Slovensko stojí.

Autor je redaktor Lidových novin a MF DNES

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

Daniel KřetínskýEnergetický a průmyslový holdingenergetikaEPHPetr KellnerRobert FicoSlovenskoSlovenský plynárenský priemyselSPPViktor Orbánzemní plyn
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo