Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovenská katolická církev: Milionové malé domů. Bude to u nás jiné?

Luboš Palata
Luboš Palata
24. 7. 2012

Vatikán odvolal populárního slovenského arcibiskupa. Proč, to se oficiálně neví. Neoficiálně se říká, že se příliš zajímal o pochybné hospodaření svého předchůdce. Zastánci církevních restitucí by se měli zamyslet, jestli taková církev je ten, kdo se o rozsáhlé majetky dokáže starat líp než příslovečně špatný hospodář stát.

Slovenská katolická církev: Milionové malé domů. Bude to u nás jiné?

Slovensko už několik týdnů žije odvoláním trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Třiapadesátiletého duchovního Vatikán odvolal po třech letech v čele nejdůležitější slovenské diecéze a panují obavy, zda bude vůbec moci jako duchovní zůstat na Slovensku. Papež Benedikt XVI. podle tradice katolické církve odvolání Bezáka, s přehledem nejpopulárnějšího biskupa na Slovensku, nijak nezdůvodnil.

Stejné pobouření jako samotné nezdůvodněné odvolání vyvolalo jedenáct otázek, které církevní vyšetřovatelé, již několik měsíců prověřovali chod arcidiecéze, na přání Vatikánu Bezákovi položili. Zřejmě na základě pomlouvačných udání musel Bezák kromě jiného odpovídat, zda se obklopil homosexuálními a pedofilními kněžími, zda „navštěvoval sprchy a koupaliště s osobami pochybné pověsti“, zda je pravda, že nosí gymnastický úbor a rifle a podobně.

Podle většiny slovenských novinářů však Vatikán pouze vytváří mlhu, jež má zastřít hlavní a skutečně skandální důvod Bezákova: finanční machinace jeho předchůdce, arcibiskupa Jána Sokola. Ten arcidiecézi vedl po dvacet let od roku 1988.

Sokol, který dříve „proslul“ obhajobou klerofašistického válečného Slovenského štátu a jeho prezidenta Josefa Tisa, podle mnoha indicií zneužíval majetku arcidiecéze (k níž po většinu doby jeho úřadování patřila později oddělená arcidiecéze bratislavská) k finančním machinacím, převádění značných prostředků do organizací, které vedli jeho příbuzní, a podobně.

Ulité desítky milionů

Bezák, který chtěl po svém nástupu zavést v hospodaření arcidiecéze pořádek, zadal prověrku hospodaření civilní auditorce, jež svoji práci končila těsně po Bezákově odvolání podáním trestního oznámení kvůli několika závažným hospodářským deliktům v době Sokolova úřadování.

Auditorka například podle deníku Sme zjistila, že v letech 2002 až 2008 existovalo několik desítek různých účtů, na které chodily církevní peníze, tyto účty však byly vyňaty z účetnictví arcidiecéze. Šlo přitom někdy o desítky milionů, které podle zjištění auditorky Sokol převáděl na vlastní tajné účty nebo na účty svých nejbližších příbuzných.

Z větší části tak podle auditorky na Sokolově soukromém účtu skončily 3,6 milionu liber, tedy desítky milionů. Stopy směřují do Vatikánské banky, kde Sokol účet vlastní. Podobně podivné byly machinace s pronájmem rozsáhlých pozemků od církve přes zřejmě nastrčenou společnost, jež je pak okamžitě dále pronajímala za trojnásobnou cenu.

Bezák sám po svém odvolání v dopise, který adresoval Vatikánu, uvedl, že on sám osobně zjistil „závažná pochybení“ v hospodaření svého předchůdce a Svatý stolec žádal o instrukce, jak má dále postupovat. Už před dvěma roky se pak v tisku vyjádřil, že za Sokola se „miliony dávaly bokem“, bez řádného účetnictví. Svého času vydaly svědectví o Sokolově hospodaření také slovenské orgány, když jím vedené arcidiecézi daňový úřad vystavil pokutu ve výši 27 milionů slovenských korun. Na stav hospodaření arcidiecéze prý Bezák Vatikán upozorňoval už po nástupu do funkce. Ten však nereagoval. Místo toho po třech letech přišla vatikánská kontrola na samotného Bezáka a následovalo odvolání.

Opatrně v Česku s restitucemi

Odvolání Bezáka a informace o tom, že slovenská církev se svým majetkem hospodařila přinejmenším podivně, přichází v době, kdy v Česku vrcholí souboj o obrovské církevní restituce, které představují jeden z největších majetkových přesunů od roku 1990.

Současný slovenský skandál ukazuje, že často užívaný argument, že „církev bude lepším hospodářem než stát“, zřejmě neplatí vždy a za všech okolností. I mezi českými církevními hodnostáři, kterým by měly být svěřeny obrovské majetky, jsou určitě nejen čeští Bezákové, ale také čeští Sokolové. V situaci, kdy podstatná část veřejnosti není s přesunem majetku do správy církve ani trochu ztotožněná, by se církev ve vlastním zájmu měla poučit nejen ze slovenského skandálu, ale také ze skandálů kolem Vatikánské banky a Sokoly držet od restitucí dál. V opačném případě

Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

církevJán SokolpodvodyrestituceRóbert BezákvatikánVatikánská banka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo