Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O financích a o vášni

Pavel Kohout
Pavel Kohout
11. 5. 2010

Když jsem pracoval v analytickém oddělení PPF, vídal jsem docela často nové adepty. Potenciální nový analytik byl nejprve podroben testu. Úkolem bylo zjistit, zda ovládá řemeslnou část věci, především finanční matematiku. Test nebyl jednoduchý, vyžádal si několik hodin.

O financích a o vášni

Pokud byl adept shledán nadějným, přišla na řadu ústní část: „V životopise uvádíte, že se zajímáte o finance. Výborně. Takže mi prosím řekněte svůj názor na vývoj akciového indexu Dow Jones v poslední době.“ Namísto indexu Dow Jones se otázka mohla týkat například změny úrokových sazeb Českou národní bankou nebo čehokoli jiného. Můj někdejší šéf Václav se vždy divil, jak je možné, že lidé s údajným zájmem o finance velmi často nejsou schopni sdělit nic rozumného ohledně poměrně banálních a nepříliš specializovaných finančních témat. Mnohdy neměli ani tušení o vývoji akcií nebo úrokových sazeb, a pokud ano, bylo obtížně vydolovat nějaký názor.

Tuto otázku nyní sám často používám při rozhovoru s adepty na práci finančního poradce. Procento odpovědí typu „víte, já nemám čas sledovat zprávy“ je šokující. To mě vždycky dostane: jak je možné tvrdit, že se zajímám o finance a nebýt přitom schopen uvést ani jednu důležitou finančně-ekonomickou zprávu za poslední týden!? Je jasné, že životnost kandidátů s podobně schizofrenním přístupem není příliš vysoká.

Dotaz na poslední zprávy v oblasti financí nebyl jediným Václavovým „trikem“. Když totiž kandidát úspěšně prošel pohovorem o aktuálním vývoji v oboru, přišla poslední část, mnohdy rozhodující. Zhruba ji lze charakterizovat asi takto: „Výborně. Jsem s vámi spokojený. Máte ještě chvilku čas? Skvělé. Co jste říkal tomu, jak Sparta hrála se Sigmou Olomouc?“

Účelem zdánlivě nezávazného hovoru o fotbale bylo zjistit, zda uchazeč projevuje o něco živý zájem. Zda je schopný se pro něco nadchnout. Zájem o fotbal přitom nebyl absolutní nutností, hlavní bylo, aby kandidát měl pro něco nadšení - pro historii dvacátého století, cestování, asijskou kuchyni... Opravdu schopný a inteligentní člověk musí pro něco hořet. Musí projevovat pro něco vášeň. Samozřejmě, kromě profesionálních zájmů uvedených v životopise.

S přibývajícími lety a zkušenostmi se stále více přikláním k názoru, že skutečně vynikající pracovníci - inteligentní lidé s rozhledem, vzděláním a tvořivým myšlením - se poznají podle hlubokého zájmu o vlastní obor, ale také o něco víc. A každý další rozhovor s novými zájemci o práci ve financích mě v tom utvrzuje.

Autor je ředitelem pro strategii společnosti Partners.

Psáno pro HR Fórum

Foto: Zhylosa

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo