Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Africká nákupní horečka

Petr Preclík
Petr Preclík
7. 8. 2010

Za nákupy se dnes jezdí kdekam. A zvláště o prázdninách. Pro haute couture do Milána či Paříže, za značkovým oblečením se létá s prázdnými kufry do New Yorku, diamanty se nejlépe shání v Rotterdamu, elektronika v Jižní Koreji. Proč ale nevybočit ze zažitých destinací a nepřivézt si tentokrát něco nového? Západní Afrika takových novinek nabízí hned několik!

Africká nákupní horečka

Mnohé z vás jistě napadnou již zmíněné diamanty, v tomto případě s přídomkem krvavé. Jenže pokud nejste znalcem v oboru, nákupu drahých kamínků bych se být vámi vyhnul. Ne, nebezpečné to není. Jenže draze prodat kousek skla bílým turistům se podařilo již mnohým podnikavcům. Podobné je to s nákupem sošek a turistických předmětů, každé tmavší dřevo je podle prodejců eben nebo mahagon.

Do třetice pak pozor na slonovinu. Tu a tam se k vám přitočí prodavač sošek a šperků a ukáže vám prý „tajný“ šuplík – vše ze slonoviny. Nejenže se většinou spíše než o slonovinu jedná o vyleštěné hovězí rohy či zuby, které se vám vychytralý prodavač snaží draze vnutit pod zástěrkou tajné a „jen a jen pro vás“ nabídky. Kdyby se ale o slonovinu skutečně jednalo, hrozí vám, že skončíte s rukama v poutech a až po uši v problémech, najdou-li u vás tento artikl celníci.

Guinea kosmetická

Zbystřit by však měli všichni milovníci přírodní kosmetiky, hlavně ti, kterým nevadí vůně neparfémovaných stoprocentně čistých přípravků. Tržiště v Mali, Burkině Faso či v Guineji nabízejí minimálně dvě zásadní komodity: bambucké máslo a palmový olej. Oboje je ideální pro citlivou pokožku. Zejména bambucké máslo (anglicky shea butter, francouzsky beurre de karité) je dnes obsaženo v nejednom drahém značkovém krému.

Máslo se získává z ořechů stromu máslovníku (shea tree; Vitellaria paradoxa), který roste právě v úzkém pásmu rovníkové západní Afriky a který je domorodým obyvatelstvem často považován za strom posvátný.Jeho plody se praží, rozbíjí a třou tak dlouho, až se získá našedle žlutý tuk. Jeho aplikace na kůži má regenerační, protizánětlivé a hojivé účinky, prokazatelně působí jako prevence proti nádorovému bujení, zvyšuje elasticitu pokožky a zpomaluje její stárnutí. Ideální kombinace, nemyslíte? Kostka takového másla vás přijde na nějaké dvě koruny, osobně jsem za deset tisíc guinejských franků (přibližně 32 korun) koupil dva plné kyblíčky této mastné hmoty.

Pro milovníky masáží se pak nabízí palmový olej. Je sytě červeno-žlutý pro vysoký obsah karotenu. Toho má tento olej prý patnáctkrát více než mrkev. V chladu olej ztuhne do jedlé pasty, na teple se opět stane kapalným. Jenom pozor, skvrny od této látky nejdou vyprat prý ani nejlepším z vanishů a persilů.

Guinea gurmánská...

Kdo nechce olejem mazat kůži, může ho využít do jídla. Skvěle se prý hodí do salátů pro své aroma, případně na fritování, protože skvěle snáší vysoké teploty. Na vše si ale přineste vlastní nádoby, Guinejci vám olej pouze odměří naběračkou, nanejvýš vám nákup zauzlují v tenkém igelitovém pytlíku.

Pro gurmány nabízejí tržiště kromě palmového oleje i další poklady: čerstvá, ještě neupražená kávová zrna (doma si pak můžete zkoušet různé typy pražení), kakao, mořskou sůl, arašídový olej. Stánky s kořením hrají všemi možnými barvami.

Zatímco sezóna manga pomalu končí, sezóna avokáda právě začíná. Z pralesní Guineje vyjíždějí desítky kamionů plných jen těch nejlepších plodů. Jen nedávno před tím stejnou cestou proudily zásilky banánů a ananasů. Dovozu těchto komodit do Česka by nemělo nic bránit, Guinea coby jedna z nejchudších zemí světa spadá do evropského programu Everything but Armsa může bez cel a kvót dovážet do EU téměř cokoli, co pochází z jejího území.

... a také módní!

Ostatně zbystřit by měli i milovníci módy. Ulice větších měst v Guinei jsou lemovány malými krejčovskými dílnami, kde vám za minimální poplatek (3 košile ušité na míru včetně použité látky vyšly na nějaké tři stovky korun) ušijí, co si poručíte, a klidně přes noc. Stačí obrázek, případně ruce a nohy. Specialitou jsou i krásné bavlněné výšivky. Afričané pak nosí bavlněné látky s voskovou úpravou a s potiskem nejroztodivnějších vzorů. Hlavně kvůli nim jsem svou parťačku na tržišti na tři hodiny zcela ztratil z dohledu... Neměla vybráno ani poté. Každý stánek měl nové barvy a nové vzory.

A tak se, pánové, sejdeme v Conakry, Dakaru, Bamaku či Ouagadougou vkrámku s palmovým olejem - našim umným biomasážím pak odolá jen málokterá! Dámy zase v nových vzorech zkrášli nudné letní promenády plné opakujících se západoevropských střihů!

Jen nezapomeňte:zásadní je smlouvat. Každý trh má svou přirážku pro nakupující s bíloubarvou kůže. Cokoli nad šedesát procent první ceny je stále drahé!

Autor je volebním pozorovatelem

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Preclík

Petr Preclík

Dnes pracuje na českém velvyslanectví v zambijské Lusace, dřív pracoval jako expert při OSN v Ženevě a New Yorku, zúčastnil se volebních pozorovatelských misí na Ukrajině, v Guineji a Pobřeží Slonoviny.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo