Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řekům nepomohli, Irům už musí

Luboš Palata
Luboš Palata
24. 11. 2010

I v případě pomoci Irsku patří Slovensko v rámci eurozóny mezi největší kverulanty. Na pomoc Dublinu však peníze, v podobě záruk za irský úvěr, nakonec dá. Nic jiného si nemůže dovolit.

Řekům nepomohli, Irům už musí

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, říká se. A pomoc Irsku je přece jen něco jiného než pomoc Řecku. Přesto je ale slovenská vláda premiérky Ivety Radičové v obtížné situaci. Zatímco podílet se pomoci Řecku parlament ovládaný vládními stranami v létě hrdě odmítl, pomoci Irsku se už Bratislava prostřednictvím ministra financí Ivana Mikloše zavázala.

Začarovaný kruh

Ze všech států eurozóny má ale Slovensko opět nejvíce připomínek. Znovuotevřelo mimo jiné i dosud neúspěšně téma, zda by se na pomoci Irsku neměl podílet i soukromý sektor. „Varovali jsme a upozorňovali, že toto není cesta. Řekové nejsou schopni splácet půjčku. A irské banky se dostávají do úplně stejných problémů. Je to začarovaný kruh. Problém už je ale na stole a opravdu je ho třeba řešit,“ uvedla i premiérka Radičová.

Manévrovací prostor Slovenska je v případě půjčky Irsku ještě mnohem menší než v případě půjčky Řecku. Slovensko se totiž současně s odmítnutím svého již přislíbeného podílu na půjčce Řecku (který slíbil předchozí kabinet), zavázalo k účasti na nově vytvořeném Evropském finančním a stabilizačním fondu (EFSF), jež je součástí „eurovalu“. Zjednodušeně řečeno EFSF disponuje 440 miliardami eur (celý euroval představuje 750 miliard eur) a Slovensko se na zárukách podílí necelým jedním procentem (4,37 miliard eur).

V rámci hlasovacího mechanismu by sice Slovensko mohlo pomoc Irsku zablokovat, ale Bratislava už dala najevo, že tak tvrdě se vůči pomoci Irsku nepostaví. Výhodou mechanismu je, že se záruka nepočítá do deficitu slovenských státních financí (což je oproti přímé půjčce Řecku další rozdíl). To by se stalo pouze v případě, že by Irsko nebylo schopno poskytnutou pomoc splácet.

V parlamentu by ani Irsko neprošlo

O pomoci Irsku se také už nebude hlasovat (na rozdíl od Řecka) ve slovenském parlamentu. Kdyby tomu tak totiž bylo, projít by zdaleka nemusela. Deník Sme udělal anketu mezi poslanci Slovenské národní rady a část politiků koalice se vyslovila proti tomu, aby Bratislava pomoc Irsku poskytla. „Slovensko by nemělo hlasovat pro pomoc Irsku. Vláda musí zachovat konzistentnost s postojem vůči Řecku,“ řekl například poslanec Křesťanskodemokratického hnutí Anton Marcinčin.

Pomoc Irsku odmítl i bývalý ministr financí, dnes poslanec opozičního Směru Ján Počiatek, který tvrdí, že euroval má smysl jen v případě existence sankčních mechanismů. „Ty ale nejsou,“ uvedl Počiatek, který dodal, že za těchto podmínek je proti slovenské účasti na pomoci Irsku. Parlament však o ničem hlasovat nebude, rozhodne jen vláda. A výsledek středečního jednání slovenské vlády je už předem téměř jasný.

Slovensko Irsko nepotopí, protože si to nemůže dovolit. To daly Bratislavě státy eurozóny najevo už při „povolebním selhání“ kolem pomoci Řecku, když třeba německá kancléřka Angela Merkelová Radičové zdůraznila, že nic takového už Slováci nesmějí opakovat. Slovensko se tedy hlasování pravděpodobně pouze zdrží, což je však ve výsledku stejné, jako kdyby hlasovalo pro.

Případné slovenské připomínky, z nichž některé nepostrádají logiku, však budou mít kvůli „sabotáži“ pomoci Řecku nulový vliv. Pocit, že Slovensko zbytek eurozóny teprve nedávno „zradilo“, je totiž mezi členskými zeměmi stále ještě velice cítit. Slovensko se ale i tak veze s ostatními zeměmi eurozóny. Ostatně Česká republika také, byť se mnozí naši politici a centrální bankéři tváří, že nás se Irsko vlastně netýká.

Autor je redaktorem Lidových novin

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo