Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zlatá česká kotlina a neschopnost pochválit se

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
24. 3. 2009

Nedávno se České republice, jako zemi, která předsedá Evropské unii, povedl důležitý krok – dotáhli jsme do konce návrh regulace ratingových agentur, označovaných (i když poněkud neférově) za jednoho z hlavních viníků probíhající finanční krize.

Zlatá česká kotlina a neschopnost pochválit se

Zprávy o dosaženém kompromisu, který české předsednictví tvrdě vydřelo tak, aby ratingové agentury v budoucnu hrály alespoň trochu smysluplnou a užitečnou roli (a aby nebyly uregulovány k smrti, což byl politický instinkt Evropské komise i některých národních vlád, které přehnanou regulaci vnímaly jako něco, co jejich voliči ocení), plnily krátce na to všechny zahraniční agentury. O den později se o českém úspěchu psalo ve všech velkých zahraničních denících (včetně českých HN).

Nový návrh regulace ratingových agentur byl totiž jedním z klíčových bodů akčního plánu Evropské unie na překonání krize – a jednou z hlavních lekcí, které si z posledních měsíců odnášíme.

Zástupcům našeho předsednictví v EU se podařilo vyjednat velmi dobrý kompromis, o kterém se pochvalně zmiňovalo mnoho zahraničních médií. Ovšem české Ministerstvo financí o svém úspěchu informovalo až dva dny po jednání. A oficiální stránky českého předsednictví se o splnění jednoho z našich hlavních úkolů v oblasti finančních služeb pro jistotu nezmiňují vůbec.

Možná PR stratégové v Praze usoudili, že toto téma nikoho v Čechách nezajímá, možná ani nepochopili, o co jde. Nebo mají pocit, že české předsednictví má tolik úspěchů, že se nemusí chlubit tím, že na řadu dalších let výrazně ovlivnilo fungování finančních trhů na celém světě?

(Autor je ředitelem Partners pro rozvoj). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo