Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velká americká svatba

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
27. 5. 2009
 5 294

První přišel magnet na ledničku: rezervujte si toto datum za rok a půl. Potom jsme dostali odkaz na webové stránky na téma „naše svatba“. Nakonec přišla pozvánka ve zlaté obálce. 160 hostů na slavnostním obřadu a večeři. Účet na 25 tisíc dolarů.

Velká americká svatba

„Jsou u vás v módě také velké svatby?“ S touto otázkou mě před pár lety jedna americká studentka dost zaskočila. Před několika dny jsem jednu takovou velkou americkou svatbu zažila. Hollywood nepřehání, je to opravdu dokonalá nádhera.

Příprava svatby začíná zhruba rok a půl před dnem D. Samotnému obřadu předchází další události, které je třeba naplánovat, zorganizovat a hlavně zaplatit. „Bridal shower“ je party pořádaná ženskou částí rodinu pro nevěstu. Jednu hostí příbuzné z ženichovy strany, druhou tety, sestřenice a maminka nevěsty. Večírek se koná zpravidla u někoho doma nebo na zahradě, okolo dvaceti dam spolu poobědvá a předá nevěstě svatební dary. Další dary dostane pár k samotné svatbě, takže hodně hostů vlastně kupuje dary dva.

Několik týdnů před svatbou přichystají nejbližší přátelé budoucích manželů oslavu pro každého z nich. U nás bychom řekli „rozlučka se svobodou,“ pojatá však může být různě a nejedná se nutně o divoký mejdan, po kterém si nikdo nic nepamatuje. Přátelé třeba vezmou budoucího ženicha na zápas NBA a následně na večeři a do baru. Pro nevěstu uspořádají její kamarádky a budoucí družičky večírek, ale může to být třeba i několikadenní cesta turistickou lodí, na které se slaví, tancuje, koupe a opaluje. Obou „rozluček“ se účastní zhruba deset až patnáct nejbližších přátel.

Několik dní před svatbou se koná „nácvik“ obřadu, takzvaná „rehersal dinner“. Sejdou se všichni „účinkující“, tedy rodina, družičky i svědci, moderátor, oddávající apod. a celá ceremonie se „nazkouší“. Po úspěšném vypilování jsou všichni přítomní pozvaní na večeři.

Samotný obřad buď může být dopolední s obědem nebo odpolední s večeří, jako tomu bylo v případě „mojí“ americké svatby. Pozvaných hostů bývá mezi stovkou a dvěma sty. Velice populární jsou nyní venkovní obřady, kdy hosté sedí na židlích venku a sledují ceremonii. My jsme se sešli v golfovém a tenisovém klubu nad řekou Sacramento, po obřadu venku na trávníku se pokračovalo večeří uvnitř v klubu. Nechyběli klasické přípitky rodiny, první družičky a prvního svědka (ze čtyř!), krájení dortu, první tanec manželů, tanec nevěsty s tatínkem a ženicha s maminkou.

Tradičně prý platí svatbu rodina nevěsty, v současnosti se nejčastěji náklady dělí mezi obě rodiny. I bez nákladů za pronájem prostorů (výhoda pro členy golfového klubu) stál samotný obřad s večeří přes 20 tisíc dolarů. K tomu je třeba uvažovat „bridal shower“, nácvik obřadu s večeří, oslavu pro oba nastávající i „brunch“, který se pořádal den po svatbě pro všechny hosty, kteří přijeli „z dálky“, a samozřejmě líbánky v letním resortu na Jamajce.

Když si vzpomenu na českou svatbu na radnici, kde úřednice po přečtení kýčovitého textu o váženosti manželství, který již dvacet let nedoznal změn, loví jména novomanželů v poznámkách, a následně jsou svatebčané tlačeni ze dveří, protože venku už čeká „další svatba,“ byla to neuvěřitelná nádhera. Zkrátka velká americká svatba za všechny peníze.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte (24)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo